Annons

Stylingknep: Hur högt ska lampan hänga?

Var men också hur högt man placerar lamporna i sitt hem är viktigt. Inte minst vid köksbordet. Annars finns det stor risk att ljuskällan bländar och skapar obehag för ögat när man sitter ner. Eller att man slår huvudet i skärmen när man reser sig. Ändå är det väldigt vanligt att lampor ”hänger fel” när man kollar på bilder i sociala medier eller magasin.
Ovanför kök- och matbord brukar inredningsarkitekter jobba med en rikthöjd någonstans mellan 50 – 60 cm från bordsskivan – beroende på lampans form. Då belyser man oftast hela bordet, utan att blända dem som sitter vid det. Det är viktigt att prova sig fram eftersom alla armaturer ju ser lite olika ut och har olika spridningsvinklar. Oftast ska lampan sitta lägre än man tror. Ju högre upp den kommer, desto större bländningsrisk men också desto svagare ljus mot bordsskivan.Har man barn i familjen är det viktigt att tänka på att de ofta är kortare än de vuxna och har större risk att bländas av öppna lampor utan raster.

Vid en köksö eller bardisk är principen densamma, men lite beroende på lampskärmens vidd och hur ljuskäglan faller över bordsskivans bredd så kan det vara en bra idé att hänga upp flera stycken mindre, om du ska belysa en bred/avlång yta.

Kategorier:

Kommentarer

 • COUNTRYWIFE skriver:

  Oj, det här behövde jag verkligen läsa. Vår bordslampa hänger alldeles för högt upp, inser jag nu. 😀 Bäst att fixa det omedelbums!!
  /C
  https://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg

 • Hannah skriver:

  Men hur har jag kunnat missa detta?! Förstår nu varför jag inte fått till det i köket. Tack!

 • Lisa skriver:

  Tack för tipset! Gäller måtten även för en större takkrona som Flos Sarfatti (den lilla) som vi har över vårt matbord? Har sett på en del bilder att vissa har den väldigt högt upp vilket jag tycker ser lite oproportionerligt ut, men det är mer en känsla än kunskap 🙂

 • Marta skriver:

  Jag säger också tack för detta och undrar likt Lisa om detta gäller stora takkronor, i vårt fall en Flos Zeppelin som vi har över vårt matbord men högre än rekommenderat. Tilläggas ska att vi har öppet upp i taknock så högsta punkten inomhus är på 4.3m ca och lampan hänger där det är ca 3.7-4m gissar jag.
  Tack för en superbra blogg!

 • Lovisa skriver:

  Bra tips!?
  Våran lampa över köksbordet hänger nog för högt upp då… ?

 • Yvonne skriver:

  Intressant! Jag tycker det kan vara fiffigt med höj- och sänkbara lampor. Vi har en över köksbordet, det är så praktiskt att kunna höja den när man har levande ljus eller en stor blombukett mitt på bordet. Var tvungen att mäta hur högt lampan hängde nu när inget fanns på bordet… 50 cm :).

 • Sandra skriver:

  TACK! Jag har i flera år kämpat för att vänner och bekanta ska sänka sina lampor (som ofta hänger närmare taket än bordet…), men nu kan jag hänvisa till ditt inlägg när de inte tror mig! 😉

 • Anonym skriver:

  Vilket bra inlägg! Om du har tips på taklampor över köksbord så motas det gärna! Vi har ingen lampa efter renoveringen och vi hittar inget vi vill ha…

 • Hanna skriver:

  Tycker dina handfasta tips är så bra! Både det här och tavelhöjden, det roliga är att jag kontrollerar mitt eget hem. Där tavlor och lampor är uppsatta på känsla, där mitt öga faller och måtten stämmer med någon cm skilland med dina riktnått.
  Men med dina mått blir det enkalre i framriden att utgå från något!

 • Hanna skriver:

  Tycker dina handfasta tips är så bra! Både det här och tavelhöjden, det roliga är att jag kontrollerar mitt eget hem. Där tavlor och lampor är uppsatta på känsla, där mitt öga faller och måtten stämmer med någon cm skilland med dina riktnått.
  Men med dina mått blir det enkalre i framriden att utgå från något!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.