Annons

Inredningskunskap: Arbetsbelysning i köket?

Ett vanligt misstag man ofta ser i nybyggda kök i sociala medier, mäklarannonser och inredningsmagasin är undermålig eller felaktig arbetsbelysning vid diskbänken. Att välja lampor till köket handlar inte enbart om tycke och smak, om vad vi anser fint eller fult. Att man ska kunna se ordentligt där man tillreder sin mat är också en fråga om säkerhet.


Hur många lampor man behöver och hur högt man ska placera dem beror helt på lampmodell. Hur stor spridningsvinkel de har och hur vida skärmarna är kontra arbetsbänkens djup påverkar förstås. Dels utifrån ljusets räckvidd men också utifrån potentiell stötrisk. Du vill ju inte riskera att slå pannan i lampan när du arbetar vid köksbänken.

Väldigt ofta ser man två tight placerade armaturer på var sida om vasken, eller en enda rakt ovanför, där man kommer att ha sitt huvud när det ska diskas eller sköljas grönsaker. Det är inte optimalt.

Ljuset måste räcka för att täcka hela arbetsytan. Men det får inte blända dig. En tumregel som inredare utgår från är att du inte ska kunna titta rätt in i eller in under skärmen och se själva ljuskällan eftersom det innebär en större risk för synstörande bländning. Välj då hellre en modell som kan vinkla för att skärma av ljuset och skydda dina ögon samtidigt som lampans design hjälper till att förstärka och rikta ljuset så att det når dit du bäst behöver det.

Kommentarer

 • Sofie skriver:

  Tack för ett bra inlägg! Jag har arbetsbelysning av äldre modell – under överskåpen. Men jag tänder dem aldrig då jag tycker att de har för kallt och skarpt ljus och därför förstör lugn-och-ro-stämningen som jag vill ha när jag lagar mat. Inte heller helt optimalt.

  • Johanna skriver:

   Du kan byta ljuskällorna i överskåpsbelysningen. Jag gjorde det själv och köket förändrades bokstavligt som natt och dag. Maten ser mer aptitlig ut igen, sliper kisa och köket är mer lättarbetat. Lätt värt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.