Annons

Inredningskunskap: Belysning vid köksbänken

Ett av de vanligaste ”misstagen” jag ser i nyrenoverade kök handlar om belysningen vid arbetsbänken. Eller snarare bristen på den. När du har läst det här inlägget kommer du också att se på vissa påkostade renoveringar med andra ögon.

Låt oss börja med att konstatera: Vid en arbetsbänk i ett kök måste du kunna se ordentligt. Inte minst när du ska hantera vassa redskap en mörk novemberkväll.

Om den enda lampan sitter i taket kommer du att skugga arbetsytan framför dig med din egen kropp när du lagar mat. Det är därför man alltid ska ha stödbelysning under överskåpen.


Trenden med kök utan överskåp verkar ställa till problem. Inte minst nu när många renoverar utan att ta hjälp av köksexperter. Man ser ofta nya kök som helt saknar fungerande arbetsbelysning. Eller som har några snygga armaturer högt upp på väggen (men hur blir ljusets spridningsvinkel där?). Funkar kanske dagtid, men inte efter skymning.

En annan vanligt lösning är att hänga ned nakna glödlampor. Fint på bild men de hamnar ofta precis i siktlinjen för den som ska jobba vid köksbänken så att lampan antingen slår i pannan eller bländar ögonen (pga saknar lampskärm).
Har du inga överskåp är ett tips att takhänga eller väggmontera lampor som bländfritt pendlar och riktar ner ljuset där du behöver det som mest. Mot arbetsbänken! För det spelar ju ingen roll hur fint ett kök är – om det inte fungerar när det ska användas.

Kategorier:

Kommentarer

 • Linnea skriver:

  Jag gillar verkligen att du fokuserar på att något ska vara praktiskt, inte bara snyggt. Kan vi hoppas att det kommer en andra bok i framtiden med den hä1r sortens tips samlade?

 • Malin Vbg skriver:

  Precis detta har jag funderat på många gånger när jag ser bilderna i inredningstidningar. Hur kan de jobba i köket?! Gillar dina tips och bra förklaringar väldigt mycket! Funktion först sedan design. Det har varit våra ledord hemma under renovering.

 • Monnah skriver:

  Min man jobbade på en flådig arbetsplats med höga löner i början på 00-talet. Hans arbetskamrater var med i Sköna Hem med sitt nyrenoverade hem ”där de umgicks med alla sina vänner” i det helt fantastiska och fullkomligt opraktiska köket. Bilderna var vackra, men jag kliade mig i huvudet och undrade varför man i fridens namn skulle lägga ner 100 000-tals kronor på sitt hem och inte samtidigt göra det praktiskt för vardagen. Detta hände för många år sedan och jag har sett många opraktiska renoveringar sedan dess. Många blir förälskade i någots utseende, men glömmer allt annat. I ett hem ska man leva, inte gå omkring och se tjusig ut. Jag älskar verkligen ditt fokus på att göra hemmet praktiskt och tillgängligt! Man behöver inte ge avkall på skönheten, men det kanske inte kan se ut precis som man har tänkt sig från början. Jag hoppas fortfarande att du satsar på en ”skapa ditt första hem”-bok så småningom!

 • Magdalena skriver:

  Så sant! I min bostadsrätt (som jag främst kanske köpte pga. andra skäl än ljust köksbelysningen;)) fick jag sätta upp både ljus under överskåpen samt en ny taklampa, fanns bara en lampa över bordet… Min analys- här lagas det inte mycket mat.
  Tack för bra info!

 • Stella i Italien skriver:

  De här kunskapsinläggen är verkligen toppen! Jag har också funderat över köksbelysningen i de tjusiga moderna köken. Här i Italien börjar det nu bli vanligt med belysning under överskåpen, men när jag inrett mina kök har jag alltid fått se till att först och främst få elurtag på rätt plats så att det över huvud taget går att sätta in belysningen! (det rör sig bara om tre kök under väldigt många år). En sak som ”alltid” funnits i Italien men kom till Sverige ganska sent är diskställ i överskåpet över diskhon. SÅ bra. Även om man har diskmaskin finns det ju alltid saker som handdiskas, och så är det en utmärkt förvaringsplats för saker man dagligen använder och sköljer av (salladsslunga, durkslag, skärbräda, litermått t.ex). Vill passa på att nämna att jag tycker den nya inriktningen på din blogg gör den ännu mera intressant än tidigare. Stella

 • Lina skriver:

  Kul inlägg! Vi brassade på med köksbelysning när vi gjorde vårt kök förra året, har inte ångrat mig en sekund om det då innan köksrenoveringen så fanns det knappt någon belysning alls, så jobbigt!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.