Annons

Inredningskunskap: Lampskärmar och spridningsvinklar

Form får ofta gå före funktion när vi köper belysning. Kanske för att designlampor tycks ha blivit en statusmarkör på senare tid – inte bara något som ska sprida ljus inomhus? Och trots att vi har ägnat decennier åt att utveckla inomhusbelysning verkar vår generation strunta i lampskärmar.

”Men nu när vi kan dimma ner lamporna vi behöver ju inte skärmarna längre”.
Jo. För att rikta, sprida och blockera ljusflödet är skärmarna fortfarande viktiga hjälpmedel.Inredare som ritar in belysning tittar inte bara på lampornas design utan också på deras spridningsvinkel. Alltså inom hur stort område lampan ger en ljusstyrka som är 50% av maxvärdet eller mer. Det svagare ljuset utanför detta område kallas ljusfält.Spridningsvinkeln anges i grader. Ju högre grad desto bredare ljuskägla och vice versa. Viktigt att ha i åtanke när du väljer spotlights men också när du väljer lampor där du ska belysa en större yta, exempelvis över en arbetsbänk i köket eller ett stort matbord.

Om du tittar på bilder i inredningsmagasin och mäklarannonser med de här glasögonen på dig så kommer du snabbt se när belysningen är dåligt planerad. Utan att veta exakt gradantal på spridningsvinklarna är det lättare att läsa armaturen och räkna ut var man behöver addera fler lampor eller välja en annan modell för bättre täckning.

Kategorier:

Kommentarer

  • Eva skriver:

    Har precis flyttat. Gav mig själv din bok i inflyttningspresent och har nu satt köpförbud tills jag hunnit läsa på. Just för att inte gå i fällan och köpa något som vi senare inser inte fungerar och därför måste bytas ut. Tack för lysande läsning!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.