Annons

Inredningskunskap: Dagermått?

Hur stor friyta behöver man ha framför ytterdörr för att inte räkna bort sig? Fråga efter dörrens dagermått, karmdagmått, dörrbladsmått, öppningsmått eller passagemått. Kärt barn har många namn, men det viktiga är att du tar reda på dörrens svängradie + räknar med plats för din egen kropp så att du också ryms när dörren ska svängas upp och öppnas. Extra viktigt om du ska bygga en farstu eller avsats med trappsteg vid ytterdörren, men också vid en balkongdörr eller altandörr.

För att följa svensk tillgänglighetsstandard får du ta i med minst 70 cm vid sidan om handtaget av ytterdörren och minst 150 cm fritt djup för att en rullstol, rollator eller barnvagn ska få plats när dörrbladet svänger ut (men då behöver du också tänka på hur man ska ta sig upp för eventuell trappavsats och trösklar).

Kategorier:

Kommentarer

 • Johanna skriver:

  Intressant! Tänkte på just det här när jag var ute och gick häromdan.

 • Angelica skriver:

  Vet inte vad du menar med ”fritt djup” men om du menar ”tillgänglighetscirkeln” så är den 1300mm på bostäder, man skiljer på bostäder och förhöjd tillgänglighet

  • Frida skriver:

   Hejhej! Tillgänglighetsmåttet för utomhusrullstol (vilket man får anta att en person använder som kommer in utifrån tänker jag) är 150 cm. Rullstolar för utomhusbruk antas vara något större enligt BBR https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/tillganglighet/rullstolar/

   • Angelica skriver:

    Man skiljer ju på flerbostadshus och enbostadshus som jag antar att du menar i denna texten? Huvudentrén till enbostadshus behöver inte göras tillgänglig när den byggs men ska kunnas göra tillgänglig i efterhand med enkla medel. Dvs tillgänglighet enligt BBR gäller endast på första våningen i ett enbostadshus. Vändmåttet är tänk i entrén innanför inte utanför ytterdörren. Utomhusrullstol är inget som man heller projekterar för inomhus utan man ska då kunna byta till en ”vanlig inomhusrullstol” med vändmåttet 1300mm.
    I ett flerbostadshus gäller andra regler men då ska du även ha en massa annat med automatisk dörröppnare, kontrastmarkering, ljussättning mm. Det ska även finnas plats för att här kunna byta till en inomhusrullstol och inne i själva lägenheterna ställs samma krav för för enbostadshus med vändmåttet på 1300mm. Förhöjd tillgänglighet gäller endast vid tillexempel sjukhusbyggen etc.

 • Ina skriver:

  Om man har fotstödet utfällt eller inte kan också påverka hur stor plats en rullis tar. Bra att tänka på om man inte själv sitter i en men ska rita för någon som gör det. Allt kan fällas in men är förstås enklare om man slipper.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.