Annons

Pressklipp: AD Italia

Den här veckan publicerades en lång intervju med mig i AD Italia, en av italiens största inredningstidningar som ges ut av Condé Nast. Kanske är det kul att veta vad jag säger när jag väl får ordet? Här är några utdrag av de svar jag gav på några av alla deras frågor – på svenska.


Foto: Jonas Häll

Vad lär vi oss av din bok?
Det är en omfattande guide till de grundläggande inredningsprinciperna som ger läsarna de verktyg de behöver för att förstå hur de kan inreda sina hem för att det ska bli som de vill.

//

Jag tänker att det är lite på samma sätt med inredning och styling som det är med musik. Alla föds inte med absolut gehör, men de flesta kan lära sig att spela efter noter. Alla har inte en intuitiv magkänsla men de flesta kan bli mycket bättre på att inreda om de bara får lära sig grunderna och förstår hur inredare tänker.

Var ska man börja när man ska inreda ett rum?
Med dina grundläggande behov och din mest använda sittplats. Det låter banalt men innan du börjar fundera på möbler och stil – ta alltid en ordentlig funderare över vad du vill kunna göra i rummet och var du kommer att befinna dig när du väl gör just det. Jag brukar säga att vi har blivit ”inspirationsbildsskadade” idag och ofta inreder rummen så som vi ser andras avbildade i inredningstidningarna – men de perspektiven har man ju sällan på hemmet i sitt dagliga liv. Det blir problematiskt. Inte bara för att det som är snyggt på kort inte alltid är bekvämt i verkligheten – utan för att vi så sällan tittar på våra hem från den vyn. Därför tycker jag att du ska utgå från siktvinkeln du har när du sitter ner på din favoritplats i rummet – inte från en tänkt ”birds view” eller en vinkel som du vant dig att se rum porträtterade i inredningstidningar eller sociala medier.

Exempel: Utgå från vad du kommer att se när du sitter ner i soffan eller hur man upplever rummet när man slagit sig ned vid köksbordet. Det är ju ändå där vi oftast befinner oss och den siktvinkeln som är viktigast, men det är så sällan man har det perspektivet för ögonen när man inreder. Ta en bild på det du tittar mot då istället och fundera på hur det kan förbättras.

//

En lampa, en stol, en människa: omslaget till din bok i UK har tre illustrationer på omslaget: vad vill du säga med dem? Kan du förklara för oss?

Som jag nämnde tidigare tycker jag om att jämföra inredning med andra ämnen för att göra min filosofi mer begriplig. När det gäller kläder och mode – alltså om du ska köpa nya skor eller underkläder vet du oftast exakt vilken storlek du har eller vilken passform som troligtvis kommer att kännas mest bekväm för just dig. Men när det kommer till inredning har många absolut ingen aning om vad de ska välja eller hur de ska utforma sina hem för att göra det mest bekvämt för sig själva.



Vi har blivit så fokuserade på att behaga ögat att vi har glömt bort att involvera resten av våra sinnen och vår egen kropp i de beslut vi tar.



Vi vet väldigt mycket om designmöbler och vad som är trendigt/rätt just nu – samtidigt som vi vet väldigt lite om de rekommenderade mått och avstånd som finns och vad som är kompatibelt med oss själva – alltså med vår egen kropp.

Det är inte konstigt att vi gör så många felköp och att vi byter ut vår inredning så ofta som vi gör. Men det är inte försvarbart med de miljömässiga utmaningar vi står inför.

Det är inte bara vad sakerna är producerade av och hur de har transporterats som är viktigt om vi vill fatta mer hållbara beslut till våra hem – utan också vårt sätt att konsumera och förhålla oss till inredning som måste förändras. Därför tror jag att ökad inredningskunskap är en jätteviktig nyckel för att vi ska kunna göra mer genomtänkta och långsiktiga val.

Kategorier:

Kommentarer

  • Ingrid skriver:

    Absolut superviktigt att inreda efter sitt vardagsbeteende och rörelsemönster. Som beteendevetare vet jag hur svårt det är att ändra beteenden, brukar man slänga undan posten direkt man kommer innanför dörren då behöver man inreda efter det och inte tro att man plötsligt ska börja sortera den på en gång. Kanske dåligt exempel men alla fattar. När vi nu har förmånen maken och jag och bygga ett fritidshus ritade vi det efter vårt behov, fönsterutsikter, tomten och rörelsemönster. Nu när vi har alla fönster och väggar på plats känns det helt rätt när vi rör oss i rummen och alla kompakta måtten blir perfekt och lagom för oss och rymmer det möblemang vi tänkt oss☺

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.