Annons

Inredningskunskap: Diskho framför fönster?Att placera diskho framför ett fönster har blivit allt mer populärt under senare år. Och jag håller med om att det är både fint och drömmigt att kunna blicka ut över en vacker utsikt när man diskar. Men det finns fem funktionella frågor som är bra att ta ställning till, innan du bestämmer dig för en sådan lösning. Saker som sällan (aldrig?) nämns intill de vackra inspirationsbilderna;

Kommer blandaren att blockera fönstrets öppning? Alltså om dina fönster öppnas inåt? Det kanske skapar en dominoeffekt med behov av fönsterbyte till en utåtgående modell? Då kan det vara bra att veta att utåtgående fönster står sig bättre mot vind och väta men inte anses lika inbrottssäkra, inte kan putsas inifrån, kan vara mer riskabla för klättrande barn (som kan falla utåt när de öppnar dem) och att de ofta släpper ut mer värme (har sämre U-värde).
Behöver ni ta bort elementet? En generell tumregel är ju att man bör ha element under alla fönster och att elementen bör vara lika långa som fönsterna är breda för att minska risken för kallras (dvs att den varma luften stiger uppåt och den kalla stannar vid golvet). Om du bor i en del av landet där det kan bli riktigt kallt under vinterhalvåret är det extra viktigt att elementen är strategiskt placerade. Speciellt i äldre hus om du har gamla fönster som inte är helt täta. Hur kan ni lösa det? Genom att behålla elementet och göra luftspalt i bänkskivan eller på något annat vis exempelvis med fläktelement/fläktkonvektor? Fråga din kökssäljare/köksplanerare eller hantverkare.
Behöver ni en annan värmekälla? Om köksfönstret där ni tänkt placera diskhon är det enda i ert kök och ni inte kan ha radiator/element kvar där innebär det att ni måste överväga ett annat sätt att värma upp rummet, exempelvis golvvärme? Det kan skapa en dominoeffekt som ger upphov till behov av golvbyte och installation av värmeslingor eller fläktgaller i sockeln.
Kräver det en annan kran? Om du inte vill byta era fönster kan en lösning vara att välja en speciell sorts blandare som kan skruvas loss och vinklas ned vid behov. Men det finns ett begränsat antal att välja mellan och kanske har de inte det utseende du först hade tänkt dig? Bra att vara förberedd på så blandaren inte bli en nagel i ögat för dig..
Fukt och fläckar? Många som har valt att placera sin ho framför fönster vittnar om att det sprätter en hel del vatten på rutan när man diskar. Det kan förstås kräva att du putsar dina fönster oftare men det ställer också högre krav på att dina fönster faktiskt tål den fukt och ånga som uppstår kring din disko. Vad är nuvarande fönsterkarm och fönsterbänk tillverkade av för material och hur står det sig mot väta?

Kategorier:

Kommentarer

 • Josefine skriver:

  Jag brukar också tänka att jag ska kunna vara sjuk i mitt hus. Hur fungerar huset när jag är mitt sämsta jag? Det är lätt att få visionära bilder på lyckliga människor som minglar runt och har fest.
  När jag är sjuk vill jag kunna gå o ta mig ett glas vatten. Om en arbetsyta i köket placeras framför fönstret är det mer valbart om jag vill visa mig i fönstret än om vasken är placerad där.

  • Anna-Karin skriver:

   Det där stämmer så bra. Man bör nog tänka sig in i alla slags situationer i ett boende. Är det inte lite det mäklare brukar säga? Vi säljer inte lägenheter och hus. Vi säljer drömmar.

 • Karolina skriver:

  Som finländare har jag också många gånger funderat på att man i svenska hem sällan ser torkskåp. Kan inte tänka mig att leva i ett kök utan torkskåp då kastruller, vaser och diverse saker skall diskas för hand. Hur löser ni detta i Sverige? Får allt ligga framme och torka eller äger ni bara diskmaskinsvänliga saker?

  • Anna-Karin skriver:

   Det lilla jag handdiskar torkar jag direkt. Oftast är det ju större kastruller och stekpannor. Vinglasen får droppa av sig på en handduk.

  • Cecilia L skriver:

   Flyttat in i en relativt nybyggd villa, vi har torkskåp i köket över diskhon och det är verkligen toppen! Förr har jag haft diskstället framme på diskbänken, nu slipper jag/vi ha disk framme på bänken jämt.

  • Matilda skriver:

   Min mormor bor i hyresrätt där köket inte har renoverats sedan det byggdes på vad jag gissar är 60-talet. Där har hon ett torkskåp bakom ett jalusi.

  • Marie skriver:

   Jag har ingen diskmaskin utan diskar allt för hand. Har ett snyggt diskställ framme jämt.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Själv växte jag upp med ett diskställ som stod framme på köksbänken.Sådana ser man nästan aldrig i moderna kök. Rymmer dock inte större kastruller, intressant inspel!

  • Ida-Karolina skriver:

   Torksåpet har jag aldrig hört talas om så var tvungen att googla det efter att ha läst ditt svar 🙂 Så intressant och smart! Jag har alltid bara låtit det stå och torka på en handduk på diskbänken om jag inte torkat det för hand eller diskat i diskmaskinen.
   Funderar nu på att göra om köksskåpet över vasken till ett torkskåp 🙂

   • Johanna skriver:

    När jag bodde i Italien hade vi torkskåp för disk ovan vasken, såååå bra. Vi har inga överskåp alls i vårt kök, men, skulle vi bygga nytt kommer jag starkt överväga det igen, såååå bra!

    • Anna S skriver:

     Droppar vattnet rätt ner då eller hur fungerar det? ????

     • Lena skriver:

      Det droppar rakt ner i vasken, eller om torkskåpet inte är ovanför vasken finns det en plåt längst ner i torkskåpet som man kan ta bort och torka av när det behövs.

 • Johanna B. skriver:

  De här inläggen är så bra!
  Tack för allt du delar med dig.
  ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Tack, vad roligt att det uppskattas! Det är ett försök att visa fler dimensioner av den inredningsinspiration vi tittar på varje dag – som jag tycker saknas i branschen 🙂

 • vita_margarita skriver:

  Bra inlägg, som vanligt.
  Är väl samma problem med att placera badkar framför fönster?

 • Sanna skriver:

  Skriver under på allt i inlägget. Vi har så och jag avskyr det verkligen.
  Vill tillägga att det är de förra ägarnas verk. Tack och lov är köket gammalt och ryker snart!

 • Åsa skriver:

  Hej Trendenser!
  Det finns fällbara köksblandare. Kanske inte optimalaste lösningen, men ändå. ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Yes! Jag skriver om det i det näst sista punkten (4:e) och länkar till en leverantör där man kan se bilder på exempel hur de funkar ????????Det är ju inte alla leverantörer och modeller som har den funktionen (och de som finns är inte alltid de snyggaste ????) så bra att vara medveten om detta innan så att man inte blir besviken i slutskedet av köksinstallationen.

 • Malin skriver:

  Vi har valt att ha det så och är väldigt nöjda. Vi tog bort elementet och ersatte med element i sockeln i köket. Vad jag vet så finns det två tillverkare av detta, Kickspace och SpaceSaver. Det fungerar super!

  • Anna skriver:

   Har en kompis som har Kickspace i köket och skulle inte klara av susandet. Tycker den låter för mkt men jag är känslig för ljud.

   • Lina skriver:

    Tycker också den väsnas väl mycket på högsta hastigheten. Det är inget man ser på bild heller ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Absolut! Det finns fläktelement (därav tillägget – ”hur kan du lösa det, kolla med din hantverkare”) men det är inte alla som tänker på att en sådan fläktkonvektor kräver att man sätter ventiler/frontgaller på sockeln (inte alltid de passar). Om man tittar på inspirationsbilder på kök med den här diskholösningen syns inte alltid de i bild så kan bli en visuell överraskning för den oerfarne.

 • Anna skriver:

  Det finns både fördelar och nackdelar upplever jag. Vi har det så och vi har utåtgående vridfönster som lätt putsas inifrån. Sen är det lite väl glamoröst tänk att man står och tittar ut när man diskar, det gör man inte för man tittar på det man diskar. Kranen är inte i vägen men det skvätter upp både det ena och det andra så fönsterna ser inte så kul ut, man får putsa dem ofta vilket är opraktiskt men ändå skönt med ljusinsläpp.

 • Emma skriver:

  Vi har det så och jag kan intyga att just det fönstret behöver putsas väldigt ofta! Som vanligt bra inlägg!

 • Maja skriver:

  Hej!

  Jag vill bara tipsa om att det finns fläktelement/fläktkonvektor som man sätter i sockeln under diskhon. Den går att koppla in på det vattenburna värmesystemet och sen sprider den värmen i rummet.
  Vi har tagit bort elementet och förberett för att ha en fläktkonvektor. Dock har vi inte behövt installera någon än. För oss räcker det med att lägga en trasmatta på plats mot kallraset när det är -10. Vi har fler element i rummet som gör att rummet är varmt och skönt.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Yes, nämner det i texten men kanske behöver förtydligas som alternativ uppvärmningskälla.
   Fråga; Hur har ni löst fläktgallret för konvektorn. Har ni utanpåliggande sockel eller indrag? Har du tips där?

   Fram till 2019 hade Kickspace en annan dimension än IKEA’s lägre socklar så därför har många IKEA-kök som är byggda innan dess inte kunnat använda den typen av fläktkonvektor. Kan ju också bara bra att veta – om man exempelvis budar på ett hus som saknar element (dvs att det nu går att komplettera med en sådan lösning förutsatt att man kan koppla in det osv men där är det bra att rådfråga en hantverkare).

 • Lena N. skriver:

  Det är så bra att du lyfter upp detta till skillnad från andra branschkollegor som snarare uppmuntrar till felkonstruktioner.

 • Katrin skriver:

  Har ett litet fönster ovanför vår diskho på landet (inte jag som planerat det köket) och jag älskar att kunna stå där och diska och titta ut på fåglarna. Dock så är det mindre och sitter högre upp än exemplet på bilden så har inga problem med stänk.

 • Line Trygg skriver:

  Vi har fönster över diskhon men vårt hus är nybygge så då togs det hänsyn till det som kan bli problematiskt. Fönstret sitter lite högre upp så stänk blir på kaklet under. Tycker det är mycket mysigare att titta ut genom ett fönster än att tex stå och diska med skåp över sig. Men i den gamla varianten av vår husmodell så hade de låga fönster med någon träfiberskiva som fönsterbräda och de svällde såklart upp.

 • Emelie skriver:

  Och när man har kringgått allt ovan återstår att torka fönstret rent var o varannan dag från skvätt från diskhon ???? min farmor hade fönstret vid diskhon och jag svor minsann att så skulle jag aldrig ha det men då hade det inte blivit mer än ett fönster i vårt kök och det såg lustigt ut på fasaden etc etc utan så nu har vi disko framför halva fönstret, andra halvan arbetsyta och DET är desto drömigare. Står alltid där när jag knådar deg mm.

 • Malin skriver:

  En sak som våra kompisar råkade ut för var att den snygga och dyra blandaren de köpt slog i fönsterbrädan. När man skulle ha varmvatten skulle nämligen ”spaken” dras bakåt. Allt var ju redan på plats och inmålat. Så det var till att köpa ny blandare och den dyra fina fick en ny plats i tvättstugan! Så tips är att kolla hur alla funktioner på blandaren fungerar samt hur mkt plats som behövs för alla funktioner!

 • Kristina skriver:

  Så bra inlägg och tankar. Vi har det så och när vi köpte huset fanns redan diskho vid ett fönster. När vi gjorde om köket tog vi bort elementet, och la golvvärme, vid det andra fönstret och har köksbänk där oxå. Där diskhon är får man såklart putsa fönstret oftare men jag ser inga problem med detta. Vad man än har vid en diskho får man ju ändå städa och torka.

 • Heini skriver:

  Jag tänker också att jag försöker handdiska så lite som möjligt men använder gärna mer tid att baka och laga mat. Och vill hellre titta ut då än när jag diskar! Det blir också snyggare och enklare att dekorera fönstret (med tex färska kryddor och annat) när det är bänk framför fönstret.

 • Sofia skriver:

  Har en dröm om att bygga ett nytt hus ute i skogen i framtiden och vara delaktig i varendaste detalj from scratch. Jag är sån som har stort behov av ljus och skulle gärna bo i ett glashus även om det förstås är hemskt opraktiskt (så jag menar endast bildligt talat). Jag vill gärna ha fönster åt alla håll så att det blir riktigt ljust och naturen får agera konst. Jag har funderat lite på hur man kan lösa det rent praktiskt för jag gillar verkligen fönster ovan diskbänken/köksbänken. Jag tänker att om man har fönster i huvudhöjd som liksom inte börjar förrän några dm upp på väggen så att man ser ut, men så att man får bra marginal för stänk så borde det kanske funka, tänker jag iaf!

  • Maria skriver:

   Hej!
   Om det här med fönster ovan diskbänken, så kan man köpa fönster som öppnas utåt, som jag, eller fast fönster.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.