Annons

Inredningskunskap: Gasspisar och avstånd


Gasspisar har blivit populära och man ser dem dyka upp allt oftare i inredningsreportage och inspirationsbilder. De ska vara oslagbara att laga mat på och kockarna älskar dem, men det kan vara bra att veta att de ställer lite andra krav på säkerhetsavstånden i ett kök än en ”vanlig” spis – så att du har med det i planeringen redan från start. Här är några generella tips att tänka på;

– I Sverige är 50 centimeters avstånd mellan fläkt och spis standard men för gasspisar gäller 65 cm (eller högre) för brandsäkerhetens skull (se BBR 5:43).

– Har man en gasspis bör man även beakta avståndet till brännbara material, beroende på gasplattornas effekt och placering. Gasspisar hettar snabbt upp dina kärl, men kan också göra dem väldigt varma. Därför är det viktigt att vara vaksam så att inte trä och andra känsliga material kan komma i kontakt med lågorna eller kokkärlen (exempelvis kan utstickande delar eller handtag på kastrullen leda värme och skapa fula brännmärken och i värsta fall eldsvåda). Det är också bra att ha en värmetålig avställningsyta vid sidan av spisen.

– Gasspisens hällplan bör inte vara lägre än bänkskivan.

– Branschorganisationen Energigas Sverige rekommenderar ett avstånd mellan spis och oisolerad brännbar byggnadsdel på minst 500 mm och minst 200 mm tändskyddande beklädnad om inte leverantörens installationsanvisning kräver annat.

Bild/källa: Energigas Sverige (bild 7; Avstånd till brännbara föremål

– Var också noga med vilket slags stänkskydd du väljer. Kakel, sten och metall tål mer upphettning än trä, plast och laminat. Förutom brännmärken och brandsäkerhet kan det också vara bra att tänka på att trä reagerar på temperaturförändringar och ånga genom att svälla och krympa och därför riskerar att skeva och slå sig med tiden.

– Gasspisar ställer krav på god ventilation och utrymme. Man brukar därför avråda från gasspis i små köksutrymmen och kokvrår. Gasspisar med fler än tre hällbrännare får inte vara installerad i utrymme med mindre golvyta än 4 m2 (Källa: Energigas Sverige 2016 §15).

– Gaslågor, gardiner och drag är ingen bra kombination. Var därför försiktig med längden på och placeringen av textilier om du har ett fönster i närheten av din gasspis.

Obs! Rekommendationerna kan skilja sig mellan länder och tillverkare. Följ installationsanvisningarna från den spisleverantör du valt och det land du bor i.

Kategorier:

Kommentarer

  • Johanna skriver:

    Mkt bra inspel! Kan också vara värt att överväga hur och var man ska förvara gastuberna också om man inte har stadsgas. Finns bra lösningar för det men det är en praktisk detalj som är lätt att missa.

  • Camilla skriver:

    Bra information! Älskade min gasspis i min gamla lägenhet. Är mindre förtjust i matos och satsade därför på den starkaste kolfilterfläkten. Vilket resulterade i att gaslågan allt som oftast blåstes ut/mest fladdrade runt, trots rätt avstånd. Tyckte verkligen att jag och köksplaneraren tänkte till men tji fick vi.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.