Annons

Inredningskunskap: Lampor som leder om trafiken

Den senaste tiden har stora, överdimensionerade rislampor blivit väldigt trendiga att inreda med. De kan ha en diameter på 60 cm, 80 cm eller upp till 120 cm vilket ger ett rejält maffigt intryck, men de har också en tendens att leda om trafiken i rummet, beroende på var du hänger dem. Det låter logiskt men givet många bilder som florerarnätet, så verkar det vara lätt att missa.

Rekommenderad passagehöjd för en taklampa är minst 200 cm. Behöver du ett ögonmått? Utgå från samma nivå som dörrposterna, för att en vuxen person ska kunna förflytta sig under den obehindrat. De stora rislamporna tar ofta betydligt mer plats. Det är ju inte bara lampkroppen utan också kabelns längd som avgör var den lägsta punkten hamnar. De här lamporna funkar därför sällan särskilt bra om de hänger fritt, som allmänbelysning mitt i ett rum. De gör sig oftast bäst ovanför ett bord eller en säng, eller där det är ordentlig takhöjd och rejält med svängrum runtom.

Kategorier:

Kommentarer

 • Louise skriver:

  Tack att du fortsätter att sprida kunskap & inspiration! Min man är två meter lång och innan jag träffade honom hade jag som normallång aldrig stött på problem utifrån att lampor hängde långt nere, att bord och stolar inte riktigt skapade optimalt benutrymme. Ja, listan kan göras lång. Genom att du sprider den kunskap som du samlat genom åren hjälper du oss att få till ett hem som passar hela familjen och slipper dyra felköp & felplaceringar.

 • Hannah skriver:

  Tänker på en speciell inredningsbloggares hem också…….

 • Monnah skriver:

  Japp. Så retfullt för långa personer att slå sig i onödan. Jag hittade världens finaste glasplafond på loppis och fick anlita maken och brorsan för att höja den så nära taket som möjligt, men så blev det fint också!

 • Sofia S skriver:

  Jag tänkte köpa Granits fina risboll med diameter 80cm till vårt nya hus där vi i ETT rum har jättehögt i tak och då kräver just en större lampa som kan hänga ner lite. Det kanske t o m blir två bollar, den är ju väldigt prisvärd. I resten av huset är det standard-2,40 (lite trist!) så det blir verkligen en utmaning att hitta taklampor som man inte får i huvudet. Det kanske du kan tipsa om…? Tänker inte sätta spottar överallt :)!

 • Maria skriver:

  Vi har en sån på en höjd som blir lite halvdan just för att ingen ska slå i den. Letar så mycket efter en annan lampa som är bra för allmänbelysning, inte hänger ned för långt och dessutom är fin, men det är väldigt svårt tycker jag. Kom gärna med sådana tips!

 • Marie skriver:

  haha, jeg har en sånn midt i stua i min lille leilighet – jeg er 1.80. Jeg får plass under så det går bra, bortsett fra at den henger over den beste plassen å gjøre yoga på.. Det har blitt noen overraskelser i solhilsen før jeg tilpasset meg 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.