Annons

Hur bred bör lampan vara ovanför matbordet?

Jag har tidigare tipsat om bra riktmått för hur högt en lampa bör hänga över ett matbord – för att man inte ska bländas av ljuskällan och för att skärmen inte ska skymma sikten för dem som sitter vid bordet. Det kan du läsa mer om här. Men hur bred bör lampan vara då? Bredden på skärmen påverkar ju både spridningsvinkeln (hur stor del av bordet som blir belyst) och risken för att man slår i pannan när man ska sätta sig ned eller resa sig upp.

Två bra riktmått att utgå från i den frågan är:

 • 35-40 cm diameter till ett bord som är 80-90 cm brett
 • 50-60 cm diameter till ett runt bord med 120 cm i diameter

Förenklat kan man säga att lampan bör vara ungefär hälften av bordets bredd. Har du ett väldigt långt bord med många sittplatser så ger två lampor i rad ofta bättre ljus än en enda stor.

Kategorier:

Kommentarer

 • Patricia skriver:

  Hej! Har du en eller två PH Snowball ovanför köksbordet?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag har en lampa (vi har ett litet bord med 4 platser). Skulle hellre satsat på en klassisk PH-modell eller en LeKlint med veckad skärm om jag hade köpt lampa till matbordet idag – med det jag lärt mig efter bokskrivandet.

   • Carina skriver:

    Vilken av LeKlintlamporna med veckad skärm hade du valt? Jag har försökt hitta en lampa över vårt köksbord i snart tre(!) år – men har fortfarande inte bestämt mig. Nu är jag inne på någon av de veckade LeKlintmodellerna – så vi får se. Snart kanske!;-)

 • moa skriver:

  Hej! Tack för tips! Försöker tänka över lampor efter funktion nu när vi ska flytta. Har pinterestletat på sovrum för att se hur sänglamporna sitter men blir väldigt förvirrad. Antingen sitter de på väggen ovanför sängborden, eller så står en stackars bordslampa på ett av sängborden. Men jag vill ju kunna läsa i sängen. Har en linnegavel som är ganska hög. Hur gör jag? Att det inte ska vara en för stor skärm har jag förstått…

  • Nina skriver:

   Vi har en bordslampa och en golvlampa i samma serie för läsljus i sängen (en sida utan sängbord). För mysbelysning har vi två klämspottar som riktats upp mot vägg och tak. För att hitta rätt höjd på läslampa fick vi tänka utanför boxen.

  • Frida Ramstedt skriver:

   Jag tror inte du ska leta funktionell inspiration på
   Pinterest. Väldigt många bilder som visas där är direkt felaktiga (kanske för att man ofta verkar prioriterar fint på bild före funktionellt i verkligheten när man plåtar katalog/reklam och magasinsbilder).

   Här finns lite mer info om sänglampor. Kanske borde utveckla det ytterligare i ett eget inlägg
   https://trendenser.se/2019/08/inredningskunskap-valja-sanglampa/

 • Monnah skriver:

  Jag älskar dina tips om belysning. Jag har länge stört mig på dålig ljussättning överlag här hemma. När vi bodde i USA var ”folk” mycket bättre på det överlag, men dessvärre var stilen för det mesta inte alls i min smak. Jag är förvånad över att moderna lamptillverkare inte satsar mer på funktionsduglighet. Det verkar mest vara en tävling om vem som kan tänka mest utanför lådan. Tjusiga konstverk, men usel ljussättning… Just nu letar jag efter en riktigt bra klämspot (=snygg, välriktat ljus och stabil) som ska få sitta på en pilasterhylla och funka som läsljus för någon som sitter på ena änden av vår hörnsoffa. Inte lätt kan jag säga!

 • Maud Weckman skriver:

  Hej!
  Har ett runt bord 160 cm och har inte hittat nån bra lampa ännu… letar efter nån i mässing allra helst annars får de bli vit… el ev gröna nyanser
  Tacksam för tips
  Maud

 • Eva-Marie Smeds-Westberg skriver:

  Kan jag sätta en Flos sarfatti 2097/30 över ett Stolab bord 82 x175 cm? Är den för stor?

 • Ellinor skriver:

  Hej! Jag funderar på en semi pendel från Gubi men är osäker på vilken storlek, 47 cm eller 60 cm i diameter. Vårt bord är 84 cm brett och 220 cm långt. Vad tror du? Man vill ju inte slå huvudet i lampan samtidigt som den inte ska se för liten ut…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.