Annons

Köpa konferensstolar?

Reklam för AJ Produkter

Som inredare jobbar man både med uppdrag för privatpersoner och kontor/offentlig miljö. Men det senare får inte lika mycket plats i sociala medier. I samarbete med AJ Produkter har jag därför tagit fram en guide för dig som ska beställa konferensstolar till en åhörarsittning eller ett konferensrum. Bra tips att tänka på för att undvika kostsamma (och obekväma) felköp.Här är några konferensstolar från AJ Produkter som jag själv väljer mellan till Spinneriet. Vi ska investera i ordentliga stolar inför våra föreläsningar som ska arrangeras när boken släpps, senare i höst.

Länkar till samtliga hittar du nedan, från övre vänster: LANGFORD med hjul / LANGFORD på ben / OTTAWA med armstöd / CHARLOTTE i bokfanér / OTTAWA grå stoppad med medar / NELSON med dyna samt stapelbar (4-pack).


Bra tips att tänka på

Rätt mått
Börja med att kontrollera sitthöjden mot nuvarande bordshöjd om stolarna ska stå i ett konferensrum (maximalt rekommenderat avstånd mellan sittyta till bordsskiva är 27-30 cm). Om stolarna ska stå i åhörarsittning är sitthöjden inte lika kritisk, men en för hög eller allt för låg stol kan bli obekväm om foten hamnar i en konstig vinkel Rekommenderad sitthöjd är därför 42-45 cm.

Undvik bentrassel
Var noga med att välja stolsben som funkar mot mot bordsbenen – så att möblerna inte trasslar ihop sig. Det är också viktigt att det finns 63 centimeter fritt utrymme under bordet, så att benen inte trycks in mot något i underredet – men också att inte bordsbenen eller staget krockar med stolens konstruktion.

Utrymningsäkerhet
Vid åhörarsittningar i offentlig miljö finns det (av säkerhetsskäl) ibland krav på att benen ska kunna kopplas ihop för att undvika kaos vid utrymning, man ska alltså kunna låsa raderna så att stolarna sitter ihop i en lång kedja. Därför är det viktigt att kontrollera att den stol du valt har särskilda kopplingsbeslag att köpa till så att du kan låsa stolarna i raka rader. Bänkraderna bör inte vara bredare än 10 sittplatser om utrymningen bara kan ske åt ett håll, eller om det finns hinder på en sida (exempelvis en vägg) annars är 40 sittplatser per rad en maxrekommendation innan man bör göra plats för utrymningspassage. Det fria måttet framför en bänkrad till nästa bänkrad bör vara minst 0,45 meter.

Rätt hjul för rätt golv
Snurrbara sitsar och snurrbara hjul ger mer rörelsefrihet vid konferensittningar. Kontrollera hjulen, är de rätt för det underlag som finns i den miljö där de ska stå? Tumregel: mjuka hjul mot hårda golv, och hårda hjul mot mjuk golva. Tänk på att en stol på hjul som har fem ben generellt är mer stabil än en med enbart fyra. Om basen har fyra ben bör de vara utformade så att tyngdpunkten blir så låg som möjligt, för att undvika tipprisk.  

Inkludera alla kroppsformer
Vad har stolsitsen för form, bredd och möbelns tolerans för maxvikt? Tänk in alla möjliga kroppstyper och former. Du vill inte att din kund ska sitta oskönt. Stoppade stolar ger en överlägsen komfort och är bäst vid längre åhörarsittningar.

Multiplikationseffekten
När du väljer mellan olika modeller och klädslar, tänk på multipliceringseffekten. Hur ter sig stolen du tittar på i grupp tillsammans med väldigt många liknande? Färger förstärks, former förminskas. Ljusa möbler upplevs lättare och kräver mindre av rumsvolymen. Laborera med den visuella vikten beroende på rummet storlek! Mörka klädslar minskar risken för smutsiga avtryck från fingrar, men kan göra ljusa hårstrån och skräp mer synliga. Stolar på medar ger mindre skrapljud i lokalen och kan låsas för raka rader i åhörarsittning.AJ Produkter har med framgång levererat kontorsmöbler konferensmöbler skolmöbler och lagerinredning i mer än 40 år. Grundat i Sverige 1975 täcker AJ Group nu 19 länder i hela Europa. Deras mål är att bidra till att människor mår bra på jobbet. Och det gör de genom att tillhandahålla rätt produkter till rätt priser och vara en komplett butik för alla dina arbetsplatsbehov. Oavsett vad du behöver från en enkel plaststol anslagstavla eller säckkärra till en fullständig kontorsmontering eller installation av pallställ – då kan de hjälpa till.

Inlägget var reklam för AJ Produkter

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Tack för bra tips! Vi som precis ska köpa hem nya stolar till kontoret, perfekt timing!

 • Frida skriver:

  Vi valde konferensstolar som matbordsstolar hemma. Tänkte att de verkligen är gjorda för att sitta i länge, och helt riktigt; vi och våra gäster vill aldrig flytta från köksbordet till soffan 😉
  Dessutom är de ofta i väldigt slitstarka tyger så de tål att både spillas på och att gnuggas rena.

 • Anonym skriver:

  Tänker särskilt på detta med maxvikten, det är viktigt! Är själv plus size, är så fruktansvärt pinsamt när man måste be om annan stol eftersom den som erbjuds är nån ranglig klappstol eller att stolen är för smal och har armstöd vilket innebär att rumpan fastnar. Bättre att inkludera alla kroppsformer!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.