Annons

Inredningskunskap: Matchar stolarna matbordet?

Idag är det många som väljer att blanda stolar och bord från olika möbeltillverkare, stilepoker och produktionsår. Vi mixar gärna nytt med gammalt och beställer ofta möbler på nätet (ibland utan att ens prova dem innan). Inget fel i det, men titta då inte enbart på hur stolar och bord passar ihop rent utseendemässigt – om du vill göra långsiktiga val.

Jämför alltid sitthöjd och bordshöjd så att du kan sitta bekvämt utan att behöva höja axlarna när du äter och inte minst – så att du får plats med dina ben. Sitthöjden på stolar varierar nämligen mellan olika leverantörer (och produktionsår) och bord kan vara olika höga – så var noga med att mäta alla delar ordentligt innan du slår till. Mellan stolsitsen och toppen på bordsytan bör det vara max 30 cm. En stoppad stol sjunker ofta ihop lite när man sätter sig på den så var noga med att mäta sitthöjden i använt läge.

Kommentarer

 • Sanne skriver:

  Bra tips i ergonomiska syften också. 🙂

 • Åsa Aabakken skriver:

  Bra tips jag tror våra stolar från 60-talet är lite för låga i förhållande till bordet men det kanske är bättre än för höga. ????Mvh Åsa

 • Sophia skriver:

  Det är verkligen relevant att kolla höjden på bordet i förhållande till stolarna. Vi hade ett matbord förut som var ett par cm högre än ”normalt”, och den lilla skillnaden gjorde att man kände sig som ett litet barn som inte nådde upp ordentligt till bordskanten…

  • sparris skriver:

   Haha exakt så har jag det också…hjälper ju inte att jag är under medellängd heller. Sitta vid barplatser ute på lokal känns rent löjligt.

 • Sanna skriver:

  Hej! Helt oberoende ovanstående inlägg skulle jag bli så glad om du skulle vilja göra ett inlägg om tips på snygga innertrappor. Du gjorde ju en trapprenovering för ett tag sedan så jag tänker att du letade igenom utbudet????
  Jag är ute efter en rak och friliggande (inga väggar på sidorna). Vore super tacksam för tips????

 • Hanna skriver:

  Jag har köpt teakstolar på loppis och funderar på ett passande bord. Det känns lite väl tråkigt med ett teakbord, men vad kan jag då ha istället?

 • Jessica skriver:

  Hej.
  Har du tips på vad man kan göra när just de har hänt?
  Köpt nya stolar, alldeles för låga för mitt köksbord. SUCK!
  Haha, kanske man lär sig något nu iaf till om 5år när de behövs nya igen. Men tills dess, vad kan jag göra för att inte få axelbesvär efter varje måltid? 😉 Dessutom betalat över 2000kr per stol, så kommer inte investera i nya igen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.