Annons

Inredningskunskap: Färgsmitta

Visste du att grått kan vara en av de absolut svåraste väggfärgerna att få till som man vill? Kulören på omgivande golv, möbler, mattor, dagsljus och belysning reflekteras nämligen lättare i grått eftersom den är så pigmentsvag. Ju starkare pigment en kulör har och desto mörkare den är, desto mindre mottaglig är den för färgsmitta (och radiosity) som reflekteras och överförs från omgivningen. Därför blir exempelvis en grå vägg ofta mer smittad av soffans färg än tvärtom, om soffans kulör är mer dominant.

Var därför inte enbart uppmärksam på väggfärger och väderstreck när du söker efter inspirationsbilder på specifika färgkoder på nätet. Ta för vana att även kontroller att rummet har så liknande förutsättningar som ditt i övrigt. Exempelvis samma kulör på dominanta möbler och mattor – för att undvika missbedömningar och felköp. Tänk också på att färgsmitta inte enbart gäller väggfärg, utan också är en effekt som kan uppstå på andra saker, som exempelvis grå textilier om förutsättningarna är omvända. Samma grå soffklädsel eller gardin kommer inte att se likadan ut hemma hos dig som hos någon annan, om ni har olika väggfärger. Oavsett om rummen ligger i exakt samma väderstreck och har exakt samma typ av belysning.Kategorier:

Kommentarer

 • Agata skriver:

  Återigen en riktig aha-upplevelse!

 • BM skriver:

  Sprider sig ”smittan”/färgen jämnt över väggen bakom eller klingar den av ju närmare taket den kommer? På dina bilder får man uppfattningen att hela väggen ändrar färg. Jag har haft en röd soffa framför en vit vägg. Tyckte väggen såg vit ut…????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Det finns inget givet svar utan beror helt på hur ljuset faller och vilka kulörer som reflekteras. Illustrationer kan aldrig bli 100% exakta, de är menade som exempel. Titta på länken som visar de fotade bollarna så ser du hur olika färgsmittan kan bli beroende på hur runda objekten är också.

 • Maria skriver:

  Hej Frida! På tal om färg har jag länge försökt hitta en sänggavel/stomme lik de som Sparrow Hotel har i sina rum. Har letat mig tokig men finner inget i samma stil, har du tips?

  Tusen tack på förhand!
  Maria

 • Sara skriver:

  Wow, detta inlägg var som gjort för mig just nu. Renoverar vardagsrum, kök och hallar runtomkring och ska välja en grå/beige nyans. Dock inte helt lätt att välja då jag varken vill att den ska bli för kall eller varm utan bara perfekt ????
  Väljer mellan S-1502-Y och S-1502-Y50R och ska genast kika hur den blir mot soffan vi har.
  Tack!

 • Ellinor skriver:

  Jag upptäckte detta när jag nu målat dörrfoder inomhus i kulören S1500-N. Utanför finns en faluröd vägg i vinkel och denna röda vägg göra att färgen känns mer lila. Hade bara fokuserat på vad som skulle påverka inne i rummet… Nu har jag målat ett skåp på andra sidan innerdörren i S2002-B. Den blåare grå funkade ganska bra för att neutralisera. Dessutom ska det komma upp tapet som förhoppningsvis suger upp en del av den röda reflektionen. Älskar det här med färg! Så spännande och man lär sig ju hela tiden!
  Tack för alla dina tips!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.