Annons

Stylingtips: Akta dig för Färgkodsfällan

”Vilken färgkod är det?” Förmodligen en av de mest förekommande frågorna på inredningsrelaterade instagramkonton och bloggar just nu. Jag ser många som ber om tips på eller information om andras färgkoder. De ger för all del vägledning men är sällan något inget exakt svar på vilken färgblandning som behövs för att åstadkomma exakt samma resultat på just dina väggar. Det finns många faktorer som påverkar slutresultatet. Låt mig förklara: Låt mig förklara:

Egenfärg  – är den kulör man målar med och som anges i ex. NCS-färgkodssystem
Identitetsfärg  – är den kulör vi upplever, så som människan ser den.

Skillnaden mellan dessa två (alltså mellan egenfärg och identitetsfärg) kallas färgförskjutning och orsakas av rumsliga faktorer. Exempelvis:


– Dagsljuset (i vilket läge har du dina fönster? ligger rummet i norr eller söderläge?)
– Mö
bler och textilier (deras färg kan smitta av sig / reflekteras på de väggar du ska måla)
– Golvet och takfärgen (olika träslag/ ytskikt har olika förmåga att ”smitta” av sin färg på omgivningen).
– Lamporna (temperaturen på glödlamporna samt ev. lampskärmar påverkar rummet)
– Klockslag och årstid (morgonljus och kvällsljus, sommar- och vinterljus är olika)

Allt ovan är ju sällan helt identiskt mellan två bostäder. Mycket kan man kanske härma, men fönsternas placering, husets läge, omgivning och utsikt för att inte tala om och ljusets rörelse i rummet under dagen mellan årstiderna är väldigt individuella.

Norrlägge – rum med fönster i norrläge upplevs generellt som ”kallare”
Söderläge – rum med fönster i söderläge upplevs ofta som ”varmare”
De fyra grundfärgerna påverkas på olika sätt av detta och en färgkod (som ju är ett recept på mängden av grundfärgerna) upplevs därför olika givet färgernas relativitet och pigmentens varierande förmåga att reflektera dagsljuset i ditt rum:
Bildkälla: Kulörklubben.com

Hur tar man då reda på vilken färgkod man behöver? 
Det tråkiga svaret är att det inte finns några genvägar för att hitta den nyans du vill uppnå.
Jag rekommenderar att du gör såhär:

– Fota ditt rum och dina möbler
– Fota ljusinsläppet och dina fönster
– Ta bilder på det som finns på utsidan av dina fönster (omgivande fasader eller växtlighet som påverkar ljuset som kommer in i din bostad)
– Samla på dig referensbilder som du kan visa upp för färgexperten. Tänk dock på att varken mobilen, datorn, eller pappersutskrifter har exakt återgivning så även om en färgkod står utskriven intill en bild kan den se annorlunda ut i verkligheten.
– Ta dig till en färgfackhandel, visa ditt underlag och rådfråga de experter som jobbar i butiken
– Köp hem små färgburkar och provmåla i det rum som ska målas. Måla helst på skivor så att du kan flytta runt den, se en färg i taget och uppleva färgen vertikalt på flera ställen i rummet.
– Innan du bestämmer dig för vilken färg du ska satsa på måste du ha målat mer än ett lager per ”provfläck” och (viktigt!) låtit färgen torka ordentligt. Beroende på torktid kan färgen nämligen förändras flera dygn efter din provmålning. Om du är ängsligt lagd är det också en fördel att kolla hur färgen ser ut på olika väggar i ditt rum samt hur den gör sig både i morgon-och kvällsljus.  
Lycka till!

Kategorier:

Kommentarer

  • mallan skriver:

    Tack för ett bra inlägg! Heja dig!

  • Sandra skriver:

    Anledningen till att jag valde vitt i samtliga rum hemma. Vilket förstås också blir olika färg i alla rum 🙂

  • Astrid skriver:

    Hjälpsamt inlägg!

  • Fanny skriver:

    Jag kan tycka att just genom att fråga och få tips om färgkoder andra använt har man en referens med sig till affären för att ha någon känsla för åt vilket håll man vill. Varje gång jag målat om (vi har färg i alla rum och undviker vitt) så har jag genom tips från andra, både från bloggare och vänner, gått till färgaffären där jag pratat och jämfört och till sist köpt med mig ett gäng provburkar hem som jag sen valt mellan. Nån gång har det blivit färgen som jag tipsades om från början och andra gånger en nära kulör. Men med hjälp av en färgkod har jag kunnat avgränsa mig och vet åt ilka nyanser jag vill titta, för när man tar fram alla färgkartor i butiken är det extremt många färger att sålla mellan annars.
    Jag kan såklart förstå problematiken i att vissa kanske ber om färgkod, köper en burk utan att provmåla och sen blir besviken över att resultatet inte blir som förväntat. Men jag tror de flesta som läser inredningsbloggar och som är intresserade av färg kommer att göra mycket mer noggranna val än så.

    • Trendenser skriver:

      Som ”referens” är andras färgkoder toppen precis som jag skriver, men givet alla de mail och kommentarer jag får från läsare som blivit besvikna över att resultatet inte blivit som de trott så är jag rätt säker på att långt ifrån alla har samma kunskapsnivå som dig i detta. Många har inte förstått att färgkoder inte är en garant /något universalrecept som får samma effekt hos alla. Och då kanske det är kul för dem att få lite mer bakgrundsinfo till varför 🙂

  • Josefine skriver:

    Riktigt bra och hjälpsamt inlägg! Tack för det!

  • Anna skriver:

    Hej Frida!
    Jag undrar om man fortfarande kan beställa krokimålningar av dig/er? Hur går jag tillväga i så fall? Tacksam för svar ?

  • Hannah skriver:

    Det här är anledningen till att jag tycker du är Sveriges bästa inredningsbloggare!! Gillar hur du hjälper oss läsare att förstå med konkreta pedagogiska texter och inte bara bilder och blaj. Tack för det!

  • Lena Bergström skriver:

    Så bra! Du lärde mig ngt nytt här. Tack!

  • Sandra skriver:

    Instämmer i hyllningskören. Tack för bra och lärorikt inlägg!

  • Fanny skriver:

    Hej, klurar inte ut om jag kan göra ett svar direkt på ditt svar ovan, sitter med mobilen och det kanske gör det svårare.
    Tack för ditt svar, du har förstås mycket mer insikt än jag om hur många det är som faktiskt litar blint på att en färg upplevs den samma i alla rum. Jag trodde nog att många fler hade kunskaper om detta, men kanske mitt stora intresse för färg (inte bara väggfärg ;)) och ens umgänge gör att jag inte förstår hur vanligt det är personer köper en stor hink direkt baserat på en kod.
    Jättebra då att du beskriver hur det funkar så fler lär sig, och du kanske slipper fler besvikna mail. Däremot tycker jag det är tråkigt med de som du också nämner ovan, som raljerar över att följare frågar efter färgkoder och inte alltid vill lämna ut dem, eftersom, som vi verkar vara överens om, de kan vara en bra referens.
    Tack för en jättebra blogg med många intressanta inlägg om både färg och annat i inredningsväg 🙂

  • Denice skriver:

    Hej,
    Jag har nu bott i min lägenhet i snart 2år, har vita väggar och tänkte att detta kommer bli lätt att få hemtrevligt när grunden är så lätt. Det är det inte kan jag säga. Inga tavlor som jag får upp känns rätt, vår gråa soffa känns trist, mina kuddar har jag bytt 77ggr tror jag osv osv…jag vill ha in mer färg för jag tror det är just där skon klämmer. Jag saknar färg. Men hur gör jag för att få in mer färg? Det känns så blekt och omysigt hemma just nu. Trött på ljusrosa, trött på det bleka nyanserna och bara det svarta och vita. Hjälp! Önskar mig här nu ett inlägg om att få in färg i våra hem i våra annars ganska bleka skandinaviska hem.

    • Vic skriver:

      Hög igenkänning på detta. Jag har sonderat terrängen och pinterestat ihjäl mig samt säkert läst alla kulörförslag på Jotuns hjälpsida 😀 Jag började friskt med jordiga och lite kraftiga färger för att det var raka motsatsen men ju mer jag kollat runt och tagit hänsyn till självinsikt (tröttnar lätt och är feg) så har jag landat i vad de kallar neutraler. Inte vitt men inte för iögonfallande färger. Så just nu är det Jotun Kalk (vardagsrum/kök/hall), Froströk (sovrum) och transparent pink (barnrum) som jag tänkte provmåla med. Även Tudor, Sommarsnö, Kokos och Vitpeppar är fina. Men hänger så klart på allt ovan. Tänker dock att det kan vara smart att provmåla med en varm och en kall av ”samma typ av kulör” där den är tänkt att va. Så mitt tips är att inte gå ut för hårt.

  • Eva skriver:

    Tusen tack för ett fantastiskt bra inlägg!

  • Lovisa skriver:

    Kan bara intyga att det du säger stämmer så väl! Vi provmålade en grön färg i sovrummet, men den var väldigt mörkgrön där.. knappt så man kunde urskilja att den var grön. Tänkte att det skulle va snyggt på två pallar och använde färgen till det. De såg då helt plötsligt grön-ljusblå ut.. helt otroligt stor skillnad! Som tur var blev det snyggt ändå men inte alls så som jag trodde, dubbelkollade ändå flera gånger vilken färgburk jag tagit! 🙂 så kan det gå!

  • Ellen Vidstige skriver:

    Mycket, mycket bra inlägg och så pedagogiskt levererat. Färg är svårt de kan vi nog enas om. Jag jobbar som inredare och det är alltid en smärre livskris jag går igenom när jag ska bestämma den där färgkoden.

  • Daniella skriver:

    Älskar dina handfasta och konkreta tips på inredningsproblem. Definitivt den bästa inredningsbloggen! 🙂

  • Hanna skriver:

    Vilket bra inlägg!

  • Nini Tjäder skriver:

    Visst är det så. Färger ser alltid olika ut i olika ljus och riktningar och omgivningar.
    Jag saknar två väderstreck i vad som händer med färgen i olika väderstreck, nämligen väster och öster… Antar att väster liknar söder och öster liknar norr?

  • Martina skriver:

    Jättebra inlägg. Många som behöver bli påminda! Även jag. ?

  • Kcarlsson skriver:

    Jag tänker som Fanny. Det finns en anledning till att färgkoder finns och att det finns ett intresse kring det. Även om koderna inte är en självklar väg att följa kan de i alla fall hjälpa till att peka ut ett färgmässigt väderstreck. Beror inte på att folk är dumma. Eller?
    Har följt din blogg ett tag och kan inte låta bli att bli nyfiken på "listiga" "hypade" och "raljerar" – vad är det du syftar på?
    Vill inte missa något viktigt här 🙂
    Tack för en i övrigt tydlig blogg
    K

  • Maria skriver:

    Hej,
    Färgkoderna är oerhört viktiga när man ska färgsätta, beroende av om man vill ha kulörtonslika, kulörhetslika eller nyanslika rum. Många gånger får ju folk för spretiga hem färgmässigt just för att de inte använder sig av koderna. Färgkoderna är ett av mina vassaste vapen när jag färgsätter hem.
    Med vänlig hälsning
    Maria

  • Helena Samefors skriver:

    Tack Frida!
    Precis detta som jag behöver få veta! Detta kommer jag få användning av de kommande veckorna med renovering!
    Med vänlig hälsning, Helena

  • Marita skriver:

    Hej Frida ! Tack för ett superbra inlägg känns som det där med färgkoder är en ända stor djungel och vilken tur att jag beställde din bok så glad för den ♥️

  • Josefin skriver:

    Hej Frida, ett gammalt inlägg men jag provar skriva här ändå. Vi har satt upp en grå våtrumstapet som på plats upplevs väldigt kall och skiftar mot blått/lila. Har du några tips på hur jag kan dämpa det kalla tonerna för en varmare känsla?

    Tack för intressant läsning!

    • Frida Ramstedt skriver:

      Hej, vad har du för färg på belysningen (lamporna) i badrummet. Kallt ljus kan förstärka en kall ton i tapeten, om du provar att byta ljuskälla och ändrar värmen på den kan du laborera med upplevd färg. Samma med ljusinsläppet. Har du ett fönster i badrummet kanske du kan hänga för en gardin som påverkar färgen på inkommande dagsljus men då gäller det att hålla tungan rätt i mun och tänka på de klassiska färgbladningsteknikerna så du inte skruvar det för hårt. Men värt ett försök?

  • Anna Ahrman skriver:

    Hej!
    Jag undrar hur dagsljusets toner påverkar färgen i ett rum beroende på om rummet ligger i direkt solljus eller i skuggigt läge. Vi har ett rum i sydöst (varmt ljus) men som ligger i skugga från förmiddagen. Skuggan är lika ”kompakt” som i norrläge. Gör det att dagsljusets ton är av mer kall karaktär i det här rummet då?

  • Trendenser skriver:

    Hej Anna! Vad kul att du vill beställa krokier. Just nu är webshopen stängd över sommaren men kommer öppna igen i höst för beställningar. Du hittar mer information om hur du lägger din beställning på följande länk:https://trendenserandfriends.com/order.html

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.