Annons

Inredningskunskap: Bezoldeffekten

Har du hört talas om fenomenet som färgforskare brukar benämna som Von Bezolds spridningseffekt eller Bezoldeffekten? Det har fått sitt namn efter Wilhelm Von Bezold som gjorde upptäckten när han designade mattor och skulle justera färghållningen i sitt mönster. Då insåg han att samma röda färg upplevdes olika när den gränsade till en vit (upplevs då ljusare) än om samma röda färg gränsade till en svart (upplevs då mörkare). Värt att ha i åtanke om du fastnat för kulören på detaljerna i en mönstrad tapet som finns med både ljus och mörk botten. Eller om du vill plocka ut en färgkod från en liten detalj i ett tapetmönster och måla upp den i ett annan kontext.

Den rosa kulören i den randiga bilden (ovan) är tagen från blomman i Hanna Wendelbos tapet för Midbec (nedan), men samma färg upplevs olika när man tar den ur sitt sammanhang och lägger den mot en vit eller svart botten.


Bild: Tapetmönster Apelviken av Hanna Wendelbo för Midbec

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.