Annons

Inredningskunskap: Ljusföroreningar och fasadfärger

När jag tipsade om hur utebelysningens ljuskällor kan påverka upplevelsen av din fasadfärg fick jag en så klok kommentar, som också är viktig att tänka på vid exteriör färgsättning – därför delar jag vidare. Har ni någon gatubelysning som når in på tomtgränsen? Många gatlyktor skickar ut ett kraftigt orange ljus som kan smitta omgivande bebyggelse medan starka strålkastare på exempelvis parkeringsplatser och lekplatser ofta drar åt det blåstickiga och kalla hållet.  Värt att notera, och att meddela färgfackhandeln när du står och väljer kulör till din fasad så att du kan ta hänsyn till det för att undvika oväntade överraskningar kvälls- och vintertid.

Kommentarer

 • Veronika skriver:

  Hej Frida
  Tack för en bra och lärorik blogg.
  Det finns en biologisk aspekt till ljusföroreningar som tidningen Biodiverse tar upp på ett ”upplysande” sätt.
  https://www.biodiverse.se/number/nr-3-2020-arg-25/
  Läs den och fundera på om det verkligen är bra att sätta ljus överallt.
  Hälsningar
  Veronika

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Veronika, jag såg kommentaren på utebelysningsinlägget och ändrade därför texten för att förtydliga min punkt om att ljussätta med måtta. Jag menar inte att man ska ljussätta hela trädgården och självklart ska man inte ha tända lampor när man själv sover (därav tipset om rörelsedetektor för säkerhetsljus) men jag tror vi har en stor utmaning i människans drift att skapa trygghet och trivsel runt sitt hus, kontra hänsynen till naturens och djurens biologiska klocka. Var på en föreläsning med Colorhouse som tog upp detta redan 2015 med fokus på julbelysningen som eskalerat på senare år och stör fåglarnas dygnsrytm vintertid så förstår verkligen problematiken. Det är svårt att gå från 100 till 0, men att höja kunskapen om ljussättning tror jag är ett sätt att bidra till minskad ”felsättning” och framförallt överdriven ljussättning.

 • Veronica skriver:

  Kloka tankar. Här bytte kommunen gatubelysningen mot LED och då gick ljuset från gult och behagligt till vitt och kallt. Som det verkade på de som installerade detta så är det vitt/kallt som gäller för att skapa så mycket kontraster som möjligt och därmed öka trafiksäkerheten i villaområden.

  • Johanna skriver:

   Vi har forfarande hemskt orange ljus i vårt kvarter. Tack för tipset! Ska framföra till brf:en.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.