Annons

Inredningskunskap: Måla fönsterfoder och smyg?

I Trendensers facebookgrupp uppstår samma typ av fråga med jämna mellanrum. Någon ska måla om sina väggar och undrar; Ska jag även måla in fönsterfoder och smyg? Jag tänker att jag svarar öppet i ett blogginlägg som är lätt att länka till. För det är ju en smaksak. Som kan få konsekvenser. Och ”effekterna” kan ju vara bra att veta om och aktivt ta ställning till, så att man inte får oväntade överraskningar åt det ena eller det andra hållet när allt är målat och klart!


Vi har fönster på våra bostäder av flera skäl, men framförallt för ljusinsläpp och sikt. Fönstersmygens djup och vinkel reflekterar och förstärker dagsljusinsläppet utifrån.

Målar du insidan av dina fönster mörka får du en mer enhetlig känsla i rummet om väggarna också är mörka, men du får också ett betydligt försämrat ljusinsläpp.

Målar du insidan av dina fönster i en bruten kulör kommer dagsljusinsläppet att smittas av den färg du väljer. Exempelvis kommer målarfärg med rött pigment i sig att färga det inkommande ljuset så att det blir varmare, och väljer du en målarfärg med blått pigment i sig kommer dagsljusinsläppet i rummet att bli kallare. Beroende på vilket väderstreck rummets fönster vetter åt kan det vara bra att räkna på vilken effekt kombinationen av färg på inkommande dagsljus + färgpigment i den målade fönsterkarmen och smygen kommer att ge tillsammans.

Målar du fönsterfodret i samma färg som väggen förminskar du fönstret. Effekten av det beror dock på fodrets bredd.

Målar du fönsterfodret i samma färg som smygen får du en förstorande effekt. Enligt samma princip som ovan.

Bra att veta;
– En tumregel är att om byggnadens alla fönsterspröjs och poster är vita lämnar målare i regel smygarna vita. Oavsett vilken färg du väljer på väggarna i ett eller annat rum.
– En vit färg med lite glans i sig reflekterar dagsljusinsläppet utifrån ännu mer än en matt och förstärker fönstrets effekt.
– Om du målar fönstret insida och smyg så förlorar du inte bara dagsljus utan också känslan för väggens djup.
– Tänk på att luften som kommer in utifrån inte alltid är ren eller torr – utan kan ha partiklar som exempelvis smuts och pollen i sig. En färg med högre glanstal är oftast lättare att hålla ren.
– Beroende på vilket hus du bor i, hur insynsvinkeln är utifrån och hur djupa dina fönsternischer är kan det påverka fastighetens helhetsintryck om du målar fönstersmygarna i ett rum i avvikande färg – mot de övriga.

Kategorier:

Kommentarer

 • M.A skriver:

  Heja heja! Så viktigt och bra att du delar den här typen av kunskapshöjande info. Tänk så många tusentals liter målarfärg vi skulle spara om fler fick till det på första försöket istället för att måla om så ofta som vår generation gör. Folk verkar inte tänka på hur mycket kemikalier målarfärg innehåller…

 • Kikki skriver:

  Jag älskar att du tar upp allt sånt här. Det är så viktigt. Jag bor i ett femtiotalshus och i de fönsternischer som varit orörda är fönstersmygen målad i glansigt vitt, för att få extra ljusinsläpp. I gamla hus vinklades fönstersmygen oxå för att få in mer ljus och ibland lades listverk till (brukar sitta som speglar) för att ljuset skulle brytas upp och reflekteras mer. Så mycket hantverkarkunskap som funnits. Det känns fint att vi går mot en tid när det uppskattas igen.
  Glad första advent! ????

 • Josefine skriver:

  Bra information! Jag har också fått lära mig att mörka fönster gör att man upplever sig mer bländad av ljuset från fönstren.

 • Astrid skriver:

  Tack! Det här var något jag inte reflekterat medvetet om men när jag läser inser jag att jag undermedvetet känt av det när jag scrollat upp och ner på hemnet och sett diverse mörkmålade fönstersmygar. Mycket lärorikt!

 • Linda skriver:

  Men jag måste lägga till att ett mörkare fönster med tex spröjs upplevs smäckrare och stör inte utsikten lika mycket som ett vitt, enligt min åsikt i alla fall. Att det vita reflekterar ljuset gör ju också att det syns mer.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.