Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Korbo
Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och lära ut kuriosa om kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en roligare och mer lärorik annonsform. Lärklam istället för reklam!
Den svenska Korbo-korgen har blivit en internationell designikon och syns ofta i inredningmagasinen. Men visste du att tillverkningen av de klassiska trådkorgarna startade redan 1922 i Furufjäll, en liten by på Sveriges västkust, av Einar Andersson. Från början användes de främst av fiskare och bönder som behövde tåliga korgar som klarade väder, vind och slitage.
Korgarna är gjorda i högkvalitativt galvaniserat eller syrafast rostfritt stål. Båda materialen är vädertåliga och kan användas utomhus. Det galvaniserade stålet är skyddat på ytan av ett lager zink och får med tiden en klassisk matt finish. Det syrafasta stålet får sina egenskaper via legeringar med ädelmetaller och klarar tuffa marina miljöer. Till skillnad från det galvaniserade stålet kommer det syrafasta stålet alltid att behålla sin blanka yta.
Korbos kollektion består idag av 3 olika modeller, och totalt 8 storlekar
Classic – Original designen med två handtag
Bin – Med ett handtag för upphängning på vägg.
Bucket – En klassisk hink, lätt att bära med sig.
Populära användningsområden idag är tvättkorg, plantering, vedkorg, filt och allmänförvaring, vägghängd förvaring i hall och barnrum samt trädgårdskorg.
Visste du att?
De senaste veckorna har jag noterat en ny yvig växt som ofta återkommer i många mäklarannonser. Här är två exempel. Vad heter de? Någon som vet vad man ska fråga efter i blomsterbutiken?
Foto: Alvhem lägenhet till salu på Sveagatan
Foto: Fantastic Frank
Stoppade stolar har blivit allt vanligare/trendigare vid köksbord och matplatser. Här är tre viktiga tips att tänka på om du funderar på att investera i en stoppad stol – för att undvika felköp:
Inlägget innehåller adlinks/köplänkar
Efter det här inlägget fick jag flera frågor om boktips på temat danska sommarhus. Jag planerar en resa till Skagen med två tjejkompisar i vår och har span på några titlar som kanske kan intressera flera. Om inte annat att låna (eller efterfråga) på närmsta bibliotek?
25 hus ved Tisvildeleje Adlibris / Bogen om Badehoteller Adlibris / Skagen Bokus / Hus i Tisvilde / Nyfiken på Danmark Bokus / Historien om Danmark / Hellerup Adlibris
Söndag igen och dags att runda av veckan med ett nyhetssvep. Här är en summering av de senaste branschsnackisarna och inredningsnyheterna från Skandinavien v 4 / 2020!
Artilleriet och Tre Sekel har lanserat ett nytt kök av svenskt trä i veckan. Fler bilder här! Otroligt fin finish och så vackra materialkombinationer!
Boråstapeter har lanserat kollektionen Falsterbo III består av 38 tapeter som är tillverkade i Boråstapeters egen fabrik i Borås.
Från och med februari 2020 erbjuder Hotel At Six i Stockholm ett nytt ”long stay-koncept” som man kallar At Six Residences. Den som söker ett personligt hem för en tillfällig men begränsad tid kan välja mellan 32 lägenheter intill hotellet på Brunkebergstorg i Stockholm.
Åhléns har släppt inspirationsbilder på sin nya vårkollektion. Bland annat snäckor i keramik (för er som blev nedslagna av förra veckans debatt).
Köpenhamnsbutiken Stilleben fortsätter att utveckla egna inredningsdetaljer. Sist ut i raden är denna nya inramade spegel från Stilleben Architects.
Levande ljus är inte så bra för klimatet men ger en skön känsla av hygge till hemmet. Rosendahl har lanserat Soft Spot LED som försöker att imitera stearinljusens flammande egenskaper, kan laddas via USB och lysa i 15-18 timmar på en laddning.
Notiser
– Krickelin har sålt sin del i FGL
– Ellos Home söker ny designchef
– Royal Design stänger sin butik i Jönköping
– Kaj Boyesen lanserar produkter för bebisar
Till sist veckans mest uppmärksammade Hemnet-objekt. Kolla in de nya radhusen i Rundkyrkoallén i Bromma. En veritabel orgie i mörka träslag. Styling @erikbratsberg foto Adam @kronfoto. Alla bilder här!
Foto: Pressbilder från respektive företag som anges i texten
Inlägget är reklam för Trivselhus
Nu har Trivselhus släppt sin nya huskatalog fylld av arkitektritade husmodeller och värdefull inspiration för den som drömmer om att bygga nytt. Förutom matnyttig information om husen, tillvalen, materialen och möjliga planlösningar så bjuder jag på mina bästa tips för dig som går i husbyggartankar. Var börjar man? Hur håller man ihop alla val för att skapa en röd tråd och hur skapar man ett hem av sitt hus med hjälp av inredningen?
Den nya huskatalogen är generös med hela 212 sidor fyllda av bilder, inspiration och information om hur Trivselhus på olika nivåer kan förverkliga husdrömmen. I fokus är 40 arkitektritade husmodeller och tips på hur dessa kan varieras för att passa kundens önskemål om stil och funktion.
De senaste månaderna har ett pärlband av nya husmodeller rullats ut, med ambitionen att locka en bredare kundgrupp. Vackra och spännande villor som nu varvats med Trivselhus sen tidigare populära husmodeller. Hos Trivselhus finns en husmodell för alla – oavsett vilken stil man gillar!
I katalogen får man även möta familjer som redan valt att förverkliga husdrömmen tillsammans med Trivselhus och kika in i deras nya hem. Pricken över i är inredningstipsen på tema bygga nytt och inred hållbart samt konkreta tips för att anlägga en trivsam trädgård.
Nyhet! Villa Svavelsö
Nyhet! Villa Storsjö
Nyhet! Villa Vadstena!
Nyhet! Villa Klövsjö
BESTÄLL ÅRETS KATALOG UTAN KOSTNAD
Vill du beställa ett tryckt exemplar och få mer information klicka här!
Trivselhus är en av de största hustillverkarna i Sverige och deras hus tillverkas i en småländsk fabrik för effektivt montage på byggplats. Bostadsrätter, radhus och projekthus utgör en växande andel av de bostäder som uppförs. Utöver egen markexploatering samarbetar Trivselhus med markägare för utveckling av projekthusområden. Trivselhus säljer och tillverkar också villor under systervarumärket Movehome.
* Inlägget presenterades i samarbete med Trivselhus
Det är fredag eftermiddag och myrornas krig i huvudet. Jag har suttit böjd över datorn hela dagen. 110% fokus. Jag har inte ätit lunch, struntat i att gå på toaletten och inte tagit några pauser. Mot mitt bättre vetande ska tilläggas. För jag är den sista som tycker att stress är status. Tvärtom. Det är snarare ett tecken på dålig planering. Men om jag bara kapar lite här och lite där nu – då kanske jag hinner. Då kanske jag kan släcka en brand till och få lite helgkänsla?
Trots att jag har sprungit i tanken hela dagen så kommer jag inte i mål. Men inte för att jag har varit långsam. Tvärtom. Utan på grund av att målsnöret hela tiden flyttas fram. Mailen i min inbox bara fylls på. Med nya ärenden. Andras ärenden. En evigt sinande ström, som aldrig vill ta slut.
Frustrationen river i mig. Jag brukar ju klara av att prioritera bättre men idag går allt fel. Jag har varit på bokturné i Norge onsdag till torsdag och ligger hopplöst efter. Inte för att jag har för höga förväntningar på mig själv utan för att andra uppenbarligen har det. Det är så lätt att lägga all börda på den som känner sig stressad, men ofta är det ju väldigt många medskyldiga. Vi är noga med att förhålla oss till vår egen stress, men hur är det med vårt ansvar för andras?
Klockan tickar mot förskolehämtning. Jag har betat av hundratals olästa mail och har ändå lika många kvar att öppna. Ämnesraderna blinkar ilsket. Hallå, såg du min fråga? A friendly reminder. Toppen om jag kan få svar innan helgen! Kollegorna på cc: Kan du hälsa att jag behöver besked?
Jag vet. Det är inte roligt att läsa om andras gnäll. Men om vi aldrig pratar om hur vi behandlar varandra, hur ska vi någonsin kunna förändra tempot vi lever i? Jag tänker att lösningen på ett kollektivt ”problem” inte enbart kan bo i oss själva. I vårt egna ansvar. I hur vi förhåller oss. För det sveper ju över alla sammanhang vi ingår i. I samhällets koncensus. Min psykolog säger att jag måste bli bättre på att sätta gränser, men spelar det någon roll om ingen respekterar dem?
Mailkulturen är en sådan sak. Jag har för länge sedan tagit bort pushnotiser i mobilen men blir dagligen påmind om att det inte är socialt accepterat. Bokstavligt talat. Speciellt om jag inte har svarat inom skälig tid. För väldigt många verkar jobbet kräva ständig passning. Dygnet runt. Då ställer man ju inte bara till det för sig själv utan också för andra när man inte dansar i samma takt. Men när är det egentligen rimligt att förvänta sig svar? Jag är uppriktigt nyfiken på vad ni tycker. Inom 24 timmar? 48? Sent på kvällen? På helgerna? När det passar ens egen agenda utan respekt för hur det landar hos motparten? Det borde vara lika socialt inacceptabelt att maila någon mitt i natten, som det är att ringa upp. Allra helst människor man aldrig har pratat med förr.
Kan vi inte bara gemensamt bestämma oss? Att en arbetsdag är 8 timmar. Att helg är helg. Att söndag är en vilodag och kvällarna är heliga.
Hand upp för det?
Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Swedese
Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en roligare och mer lärorik annonsform. Lärklam istället för reklam!
Lamino
Vilofåtöljen Lamino från Swedese är en av Sveriges bäst säljande designklassiker genom tiderna. Sedan den premiärvisades på möbelmässan i Göteborg år 1956 har modellen sålts i över 500 000 exemplar och skickats från Vaggeryd till hem i hela världen. Formgivaren Yngve Ekströms mål var att skapa en fåtölj som kändes lika behaglig att sitta i som den var att titta på. Dessutom ville han att den skulle passa lika bra ihop med nya som med äldre möbler. Namnet Lamino fick fåtöljen efter lamineringstekniken som används när man formpressar ramen. Tack vare sin konstruktion med löstagbara sidostycken/armstöd kom möbeln ner i pris jämfört med dåtidens konkurrenter.
Produktionen av Lamino sker än idag vid Swedeses fabrik i Vaggeryd, i Småland. Från början tog det flera dagar att tillverka en enda fåtölj. Idag är produktionen mer effektiv, men varje möbel passerar fortfarande över 100 delmoment och merparten utförs fortfarande manuellt av skickliga hantverkare.
Visste du att?
– Laminon kläddes ursprungligen i tyg och i svart eller naturfärgat läder. Den har också funnits i vadmal och rotting.
– Det var en körsnär i Tranås som beställde den första Laminon med grått fårskinn av ett utegångsfår från Gotland.
– Idag är oljad ek och grått fårskinn (Scandinavian Grey) det mest förekommande utförandet.
– I samband med att Laminofåtöljen firade 50 år 2006 tog Swedese fram en mindre modell för barn som fått namnet Lamini.
– Allt trä som används till fåtöljerna är FSC-märkt.
– På torget bakom stationen i Vaggeryd har kommunen rest en staty som symboliserar Laminons linjer. Statyn är skapad av skulptören Magnus Persson till minne av Yngve Ekström.
– Laminofåtöljen röstades fram till ”Århundradets svenska möbel” av tidningen Sköna Hems läsare vid millennieskiftet 1999.
Klicka här för att se en film från fabriken som visar hur Laminon tillverkas.
Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Swedese.
Inlägget innehåller reklam för egen verksamhet
Idag har varit en stor dag. Jag har för första gången fått hålla och bläddra i ett exemplar av min bok översatt till ett annat språk! En helt overklig och härlig känsla. Den här veckan släpps nämligen boken i det första landet utanför Sveriges gränser. I Norge ges ”Håndbok i innredning og styling” ut av Petter Stordalens Pilar förlag / Strawberry Publishing. Från och med nu finns den alltså att köpa på norska om du klickar här!
Imorgon föreläser jag på Oslo Design fair kl 12.30-13.15 i hall C. Efteråt finns jag på plats tillsammans med förlaget för att sälja och signera de allra första exemplaren av den Norska upplagan. Håper å se deg!
Såhär års får jag alltid många frågor om fönsterlampor. När man har tagit ner julstjärnor och adventsljusstakar brukar det kännas väldigt mörkt och tomt utan ersättningsbelysning. Min första motfråga till er som vill ha tips på fönsterlampor är: Vilken form vill du ha på ljuskäglan?
Beroende på om du väljer en hängande eller stående lampa och en ljus eller mörk lampskärm kommer du att få lite olika form och fokus på fönsterljuset. Hur stor del av fönstret vill du belysa och från vilket håll? Vad tycker du är mysigast och vad passar dina förutsättningar bäst? Här är fyra generella grundprinciper som kan vara bra att bestämma dig för – innan du börjar scrolla runt bland olika stilar och storlekar. På så vis blir det lite enklare att läsa av och sålla i utbudet!