Annons

Inredningskunskap: Stolar och sittvinklar

Idag finns ett oändligt utbud av stolar att välja på. Vissa skönare än andra. Inte alltid helt enkelt att veta innan man slagit till, men om du lär dig läsa stolarnas sittvinklar och ryggstöd så kommer det bli lite lättare för dig att sålla bort de mest obekväma modellerna.

90-graders sittvinkel
Stolar där höftled och knäled hamnar i 90 graders vinkel behöver ha ett ordentligt ryggstöd, men också utrymme för din svank. Ett spikrakt ryggstöd blir oskönt för ländryggen och ett för litet ryggstöd ger samma känsla som att sitta på en pall. Risken är stor att du krummar ihop och får ont i ryggen efter ett tag. Snyggt på bild men sällan skönt i verkligheten.

Lätt bakåtlutad sittvinkel
Stolar med en lätt bakåtlutad sittvinkel avlastar överkroppen och öppnar upp höften lite mer än 90 grader vilket gör det lättare för blodet att cirkulera. Stolssitsen bör då vara lätt uppåtvinklad eller sträv (inte halkig) så att den stoppar upp, annars finns det risk att du hasar framåt med underkroppen i ett obekvämt läge.

Knävinkeln
Oavsett ryggens lutning är det också viktigt att sitsen är utformad så att det finns ett par fingrars utrymme mellan sitsens avslut och knävecken. Där ligger nämligen blodkärl och nerver ganska ytligt och blir de klämda av stolssitsen och din kroppstyngd kan man få obehag med svullna underben och fötter om man sitter länge. Värt att ha med i bedömningen, speciellt om du är kort i rocken som jag.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lovisa skriver:

  Bra tips, inte alltid man tänker på det ????☺️ Trevlig helg!

 • Emelie skriver:

  Hej!
  Så bra och tydligt beskrivet!
  Om det förresten är någon som har tips på sköna matstolar som man kan sitta i länge vore jag hemskt tacksam… Jag har tittat på stoppade matstolar med förhoppningen att de ska vara bekväma, men de stoppade jag sett har ju aldrig stöd för svanken! Så dumt att de försöker göra dem mjuka men missar svanken så man ändå får ont i rygge ???? Något tips på någon som lyckats hela vägen med att göra en bra matstol? ????????

  • Sara skriver:

   Lilla Åland är den skönaste stolen jag suttit på, den kan jag sitta på i flera timmar trots att det är en trästol. Sittvinkeln är helt perfekt. Jag har en fårskinnsdyna på som gör den lite mjukare.

 • Jenny skriver:

  Fantastiska bra inlägg ang stolar, både med sittvinklar, höjder m.m. Keep up the good work ????????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.