Annons

Därför ska du undvika mörka träslag / ädelträ i inredning

Jag ser dem överallt just nu. I inredningsmagasin, på bloggar, instagram och Pinterest. De mörka ädelträslagen som spås bli 2018 års stora trend. Och visst är det vackert med de mustigt mörkbruna och svärtat zebrarandiga inslagen. Jag håller med om att teak, jakaranda och palisander ger en tyngd och en karaktär som det nordiska träet har svårt att mäta sig med. Men, vi stannar där. Och så funderar vi lite på var råvaran kommer ifrån och vad de här möblerna symboliserar. Egentligen.

Foto: skärmdump från Residence
 
Hur kommer det sig att vi nordbor som sopsorterar, försöker äta närodlat och ekologiskt och oroar oss över klimatfrågan inte tycks ha några som helst problem att stoltsera med möbler gjorda av svåråtkomliga mörka ädelträslag när det vankas hemma-hos-reportage eller uttalanden i sk trendspaningar? 

Varför är det så få som pratar om att de mörka vintagemöblerna av exempelvis teak, jakaranda och riopalisander är tillverkade av urskog från Afrika, Asien och Sydamerika? Och att den nutida avverkningen av de långsamtväxande tropiska skogarna är en akut miljöfråga. Det är faktiskt ett av de största globala problem vi står inför eftersom regnskogarna hyser mer än hälften av all biologisk mångfald på vår planet. 

Under de senaste 100 åren har mer än 50% av den tropiska regnskogen försvunnit. En stor del av de vintagemöbler i mörkt ädelträ som anses trendiga idag har med andra ord producerats på miljön och vårt ekosystems bekostnad. Är en sådan möbel då verkligen en symbol på att man har full koll 2018, eller att det är just precis tvärtom?

Är det rimligt att inredningsmagasin, stylister och influencers som annars pratar sig varma om hållbarhet och klimatsmart konsumtion helt okritiskt är med och bidrar till att skapa en ny våg av efterfrågan på långsamtväxande, artskyddade och utomeuropeiska trädslag som dessutom kräver onödigt långa transporter – när vi har gott om fullgoda och förhållandevis snabbväxande alternativ (ex. björk, furu och ek) i vår absoluta närhet? 

 
Jag tycker inte det. Jag vill inte stå bakom det och därför svarar jag konsekvent samma sak nu när jag dagligen blir uppringd för att uttala mig om 2018 års stora trender. Nej, jag sällar mig inte till hyllningskören. Måtte vi istället stoppa den här efterfrågekurvan i tid. Jag tycker att vi borde ta lika aktivt avstånd från mörka ädelträdslag som vi gör mot andra uppenbara klimatbovar under nästa år. 

VAR VÄXER TRÄDEN?

Ebenholz växer i Afrika, Indien, Kina och Stilla havsöarna.
Teak
växer i Södra Asien, Australien, Afrika och Sydamerika.
Valnöt odlas i Sydeuropa, Iran, Indien, Kina, Nord och Sydamerika.
Venga växer i Östafrika
Irocho kommer från Elfenbenskusten i Afrika
Jakaranda / palisander är CITES-listade växer i bl a Argentina, Brasilien och Paraguay
Mahogny växer bara i ett bälte från Mexiko, Centralamerika och ned till Amazonas
Rosenträ är CITES-listat och växer i regnskogarna i Sydamerika bl a Peru och Brasilien 
Libanonceder är numera fridlyst, växer i Himalaya och Medelhavsområdet

 

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa s skriver:

  Mkt mkt bra!!! Dvs att du ”säger ifrån” Lisa S

 • Lena B skriver:

  Ja så sant och så förvånande när du säger det. Är det inte de mest ”miljövänliga” entusiasterna som brukar förespråka att man ska handla second hand men den retrostilen (teak från efterkrigstiden) vill man väl inte ens tänka på hur den skövlats…. Vad är det de släpper in i sina hem?

 • Josefin skriver:

  Sååå bra skrivet!! Vill man hänga på trenden med mörka träslag så är ju ett bra tips att betsa de ljusa träslagen ist.

 • A skriver:

  Jätte bra att du belyser detta! Fattigdom, brist på governance samt oklarheter i ägande- och brukanderätter m.m. gör detta till ett så oerhört komplext problem. Här finns ett spännande projekt som kanske inte är hela lösningen men som ställer en del intressanta frågor: https://www.lesserknowntimberspecies.com/about

 • Mary skriver:

  Älskar att du vågar ifrågasätta och stå för det du tycker. Jag värdesätter sånt eftersom det gör dig trovärdig.
  Har en ärlig fråga: om man köper second hand, eller ärver gamla teak-möbler. Är det illa då också?

 • Josefine skriver:

  Svar till Mary.
  En gammal teakmöbel består även den av trä som fraktats lång och kanske skövlats på ett sätt som skadar miljön. Men en gammal möbel är ju möbler som redan producerats och träden har därmed redan avverkats. En gammal möbel är ju därmed bättre på så vi att en inte skapar något ny order på en råvara. Däremot är du ju troligtvis med och skapar "begär" efter något eftertraktat och potentiellt miljöskadligt.
  Ser därför att det är viktigt att andra influensers liksom Frida lyfter frågan om hållbarhet.

 • Ida skriver:

  Äntligen! Bra att du tar upp och belyser Frida!

 • Canilla skriver:

  Bra och viktigt inlägg. Har själv mkt gamla ärvda teak- och palisandermöbler från 40/50-talet och skulle aldrig drömma om att göra mig av med dem för att köpa nytt. Då ökar mitt klimatavtryck.
  Att köpa nyproducerat däremot är, även om man köper fsc-märkt från kontrollerade odlingar, inte oproblematiskt bland annat pga av långa transporter. Tex Wegner har ju valnöt från Nord Amerika i sitt sortiment.
  Bra att du tar upp frågan, intressant både ur transport- och odlingssynpunkt. Fler borde göra detsamma, tex tillverkas ju en hel del av det vi ser i våra flöden i låglöneländer med tveksamma villkor samt tveksamma material.

 • Johanna skriver:

  Så himla bra av dig att lyfta den här problematiken!!

 • Anna skriver:

  Hoppas andra bloggare "kopierar" detta inlägg av dig!

 • Silje skriver:

  Så utrolig bra at du tar å belyser dette, det er så mye som finnes ute på nettet som posten helt ukritisk!

 • Anns skriver:

  Heja Frida! Jag blir så varm i hjärtat av att du bryr dig om hållbarhet på riktigt (!) och använder din makt som influencer till att lyfta viktiga frågor. Dessutom är du ruggigt påläst så även vi som jobbar heltid med hållbarhetsfrågor kan ställa oss bakom det du skriver. Fortsätt så, fina du!

 • Johanna skriver:

  Tack Frida! Så bra och viktigt skrivet!

 • Lisa skriver:

  Så himla bra och viktigt inlägg! Tror många behöver en påminnelse i vad som egentligen är miljövänligt och inte – det är så lätt att gå vilse i att det känns "rustikt" och "genuint" och "vintage" och den tänker man inte så mycket längre. Mig själv också skyldig!

 • Helena skriver:

  Bra Frida!

 • Tina skriver:

  Så underbart med en inredningsbloggare som tänker långsiktigt och inte promotar att hela bohaget ska bytas ut med jämna mellanrum. Hoppas att många läser det du skriver och inspireras av dig! Tack Frida!

 • Maria skriver:

  Tack för att du tar upp detta! Så otroligt viktigt att belysa detta och att våga stå upp för viktiga frågor och inte tumma på det för att det är en trend.

 • Lina Florén skriver:

  Bra och viktigt inlägg!!!

 • Anna skriver:

  Herregud, känner mig som en komplett idiot! Skäms över att säga det men har inte haft en enda tanke i denna riktningen tidigare. Stort tack för att du lyfte denna fråga!

 • Matilda skriver:

  Wow. Det här är anledningen till att jag läser den här bloggen. Den är så oerhört genomtänkt och proffesionell. Så bra att lyfta detta istället för att haka på trenden.

 • Emma skriver:

  Jag älskar när du säger ifrån. Då är du som allra, allra bäst!
  Jag tänker inte sticka under stolen med att vi har en del mörka möbler i ädelträ hemma. De är samtliga ärvda och har hängt med i två generationer till vårt försvar. Ett tips om man vill ha en mörkare känsla är ju att betsa tex ek.

 • Maria skriver:

  Tack, för att du lyfter frågor som dessa! Det är fantastisk att du som når hela Inredningssverige och de flesta inredningsintresserade använder din plattform till att prata om hållbarhet och klimat på det här sättet. Allra mest märkligt är kanske att inte fler gör det, men det är en annan fråga.

 • Maria skriver:

  Ja så bra! Gällande frågan om ärvt/begagnat är ok tycker jag är samma fråga som med päls – man bidrar till att vara en del av en trend och inspirerar andra till att köpa nytt.

 • Jessie skriver:

  Tack för viktigt inlägg! Uppskattar verkligen att du lyfter frågan och problematiserar vårt beteende. Det var viktigt för mig att läsa och jag tror att det är flera med mig kommer att ta med sig detta 🙂

 • Anonym skriver:

  TACK!!! Jag har många ggr reagerat på att inredningsmagasinen får förhärliga ex riopalisander och rosenträ i sina reportage. Utan ett kritiskt ord ska tilläggas…. Är inte det fog för anmälan till EU/CITE eftersom de ju tjänar pengar / har ett kommersiellt vinstintresse? Samma grej med alla mäklare och byggbolag som stylar nyproduktioner med trendigs möbler i utrotningshotade trädslag. De både skapar mer efterfrågan och tjänar pengar på dessa lånta (utrotningshotade) fjädrar…….

 • Malin skriver:

  En stor eloge till dig Frida som belyser detta! Hatten av. Och modigt av dig att våga ifrågasätta din egen bransch. Du går från klarhet till klarhet, keep up the good work!

 • Anonym skriver:

  Tack Frida!

 • Malin skriver:

  Jag beundrar verkligen dig för din integritet och dina genuina tankar kring hållbarhet. Jag blev själv mycket förvånad då jag såg Louise Liljencrantz möbelserie som görs av bl.a. mahogny och valnöt.

 • Johanna skriver:

  Tack för detta inlägg, du är bäst! Minns att jag för många år sedan ringde IKEA som plötsligt hade massa sådana träslag i sortimentet. De menade att deras material kom från certifierade odlingar men jag tyckte ändå att det var oansvarigt att skapa en sådan trend och efterfrågan. Tack igen kloka Frida!!

 • christine skriver:

  Kloka Modiga Ärliga Frida! Det är för detta, din klara tydliga röst som vi följer dig år ut och år in…Heja dig! mot framtiden

 • Helena skriver:

  Hur mycket säljs av detta, i nyproduktion, i Sverige idag? Hade gärna velat se lite statistik. Och hade varit intressant att jämföra med miljöpåverkan från de stora varuhusens massproducerade slit och släng.

 • Lina skriver:

  Jag sällar mig till hyllningskören. Bra skrivet Frida!

 • Maria skriver:

  Apropå Louise Liljencrantz så är hon även duktig på sälj en grej med tjej: https://instagram.com/p/BYDvgOdgAjv/ Men varken hållbarhet eller jämställdhet verkar vara viktigt för Residence nu när de gav henne pris?

 • Johanna skriver:

  Så bra!!

 • Nathalie skriver:

  Bra att du lyfter detta igen. Jag gillar det mörkbruna träet som accent men hittar inte en endaste anledning till att köpa teak / jakaranda när det finns så många andra träslag att BETSA eller LASERA i vilken mörkbrun ton man vill.

 • Rebecka skriver:

  Så bra skrivet och så bra att du lyfter denna frågan! Och du gör det verkligen med skärpa, tack!! Hoppas innerligt detta blir en tankeställare för många som ger avtryck i inredningsvärlden. Jag har med egna ögon sett hur urgammal skog där minoritetsbefolkningar levt under lång tid skövlas i en rasande takt, olagligt. Alltså i en rasande takt. I detta fall i Sydostasien (Kambodja).
  Ja, även om det är second hand bidrar ju det till en trend och efterfrågan på nya möbler ökar. Tack igen för att du gör ett så tydligt ställningstagande.

 • Camilla skriver:

  Frida, du är som pojken i "Kejsaren är naken". Mycket bra!
  Jag kan inflika att produkter av virke (allt från muffinsformar till möbler) skall deklareras så vitt avser varifrån träslaget kommer. Man skall alltså kunna visa var trädet har växt och tagits ned. Detta enligt Timmerförordningen. Skogsstyrelsen är tillsynsmyndighet.

 • Så bra skrivet!
  Tack för att du belyser frågan och ifrågasätter vår dubbelmoral.
  Jag hoppas verkligen många tänker en gång extra efter detta.

 • Victoria skriver:

  Åh vad glad jag blir av detta. Heja dig!!

 • Sandra skriver:

  Hear hear! Asbra inlägg! Tropiska skogar växer på väldigt gamla och urlakade jordar vilket gör att näringsämnena till stor del är bundna i biomassan = träden. Avverkas skogen förs näringsämnena bort (eller spolas bort av regnen) vilket gör det nästan omöjligt för ny skog att växa upp. STOR skillnad mot våra svenska skogsförhållanden alltså.

 • Gunnel skriver:

  Tack för att du säger ifrån, vi är många som tycker detsamma!

 • Sandra skriver:

  Bravo! Jag kan inte riktigt förstå hur andra kan kalla sig för "inredningsexperter" utan att ha den minsta koll. Tack och lov för att du har det åtminstone. Och kul att läsa Johannas kommentar om IKEA. Jag jobbade där då (det är 17 år sedan) och flera kunder ifrågasatte som sagt de utemöbler som fanns i sortimentet i teak då. Jag var 20 år och lärde mig något nytt och värdefullt. Och om jag inte minns fel tog man bort möblerna ur sortimentet efter en säsong. Dags att börja ifrågasätta igen med andra ord.

 • Nickan skriver:

  TACK Frida för att du törs ta i frågan och för att du tar striden!!!!
  HEJA DIG!!!!

 • Josefin skriver:

  Jättebra inlägg i debatten Frida, skarpt som vanligt! Nu råkar jag sitta på flertalet ärvda teakmöbler som jag kommer fortsätta använda då de redan finns i systemet men de får saker jag köper nya är alltid i nordiska träslag!

 • Vilket inlägg! Så bra skrivet. Heja dej att du tar tag i detta och säger ifrån. Starkt!

 • Så bra att du lyfter frågan! Och du gör det på ett snyggt sätt, påläst, kunnigt och sakligt. Hoppas ditt inlägg får spridning!

 • Maria skriver:

  Sååå viktigt! Och ja, visst är det bra att återanvända gamla grejer men när det blir trendigt så ökar ju efterfrågan, samma som med päls.
  Sen är ju gamla grejer inte alltid så himla fräscha för varken miljö eller människor. Tänkt på detta så himla mkt. I medvetna eko-föräldraforum och dylikt säljs gamla filtar behandlade med vidrigt flamskyddsmedel tex… Ibland är det faktiskt bättre att köpa nytt.

 • Isabell skriver:

  Hade ingen aning om detta faktiskt. Känns så dumt att inte ha koll, men en sån bra wake up call. Ska aldrig köpa något av dessa träslag igen. Tack för infon!

 • Erik Pauser skriver:

  Hej Frida
  Tack för ditt inlägg. Kul att du tog med trailer till vår film. Vi har just gjort ett studiematerial till gymnasieskolan där man kan arbeta med frågorna i filmen (och se filmen gratis) Tipsa gärna om detta du har säkert många lärare som läser din blogg (https://www.so-rummet.se/lektioner-och-lararmaterial/lararhandledning/borneo-case-ett-skolmaterial-om-regnskog-och-miljo) allt gott Erik

 • Adam Haglund skriver:

  Helt rätt! Heja våra lokala träslag, de är mycket mer klimatsmarta!

 • Cam skriver:

  Så braaa inlägg Frida!! Vad glad man blir att det uppmärksammas o skapar awareness!!

 • Katarina skriver:

  Tack för ditt viktiga inlägg. Jag blir så glad att läsa det du skriver då du har en såå stor impact på det många människor köper och hur de "lever".

 • Vanja skriver:

  Så bra och viktigt att informera om och jobba emot!! Tack!

 • Bettan skriver:

  Jag delar helt din uppfattning, att man naturligtvis inte skall efterfråga nya möbler i dessa träslag. Men jag tänker varken skämmas för att jag inte kastar ut mitt soffbord i jakaranda, inköpt 1973 i god tro eller om jag skulle köpa liknande möbler från den tiden på second hand. Något ansvar får väl var och en ha, och inte influeras av mitt gamla bord och köpa ett nytillverkat i samma träslag. Med nutidens informationsflöde borde ingen missa, vad som gäller.

 • Amalia skriver:

  Hej!
  Jag vet inte om jag tolkar dig helt uppåt väggarna fel. Men jag antar att du INTE menar att gamla möbler i dessa träslag skall bort. Återbruk måste och är hållbarhetens nr 1. Att nyproducerade möbler skall följa detta bör vara en självklarhet. Men måtte inte folk börja slänga sina gamla ärvda möbler nu. Du får gärna förtydliga! Vänligen Amalia

 • Sarah skriver:

  Tycker det är så bra att detta lyfts. Tidningar och magasin ICH bloggare/instagramprofiler måste ta ansvar och reflektera över de ideal de skapar. Privatpersoner kan unna sig att bortse från sådant (tänker på dem som har dåligt samvete för att de ärvt möbler i dessa trädslag från en tid då vi inte visste bättre) men att som inredare/influencer 2017/18 säga att detta är en trend är inget annat än skamligt. Sä bra att detta lyfts!

 • Mirella Nyberg skriver:

  Så bra reflektion som alltid! Din röst hörs. Jag tycker ändå att de möbler som redan är tillverkade och återanvänds är en helt annan sak. Skadan är ju redan skedd. Däremot nyproduktionen är en annan sak. Återbruk är trotsallt det allra bästa för miljön så att framhäva det ser jag inget fel i alls. Tack för din inspirerande och alltid tänkvärda blogg.

 • Anna Bragsjö skriver:

  Så himla bra skrivet och att du står upp för hållbarhetsfrågan på riktigt! Heja dig! Må oss kämpa för en mer hållbar livsstil ?

 • Håller med, förutom att vintagemöbler som tillverkades för decennier sedan då vi inte hade denna insikt, självklart bör få ett långt liv. Men nyproducerat, nix. Samma sak med pälsar tex nytillverkade nix, men äldre pälsar bör användas så de kommer till nytta när nu ändå djuren satte livet till.

 • Anonym skriver:

  Pälsar som redan gjorts ska förstås användas ja men kanske inte av influencers som visar sig för hundratusentals personer varje dag och då skapar efterfrågan som ej kan mättas med redan dödade djur / pälsar…..

 • Malin skriver:

  Hej, om man köper möbler som tillverkats för 60 år sedan ioch sedan använts fram till nu ser jag inte riktigt problemet. Kvaliteten håller för många år till jämfört med mycket av det som rekommenderas i de ständigt nya trendspaningarna. Var är eftertanken där? Dessutom finns det bra odlad ädelskog så allt handlar om kunskap och eftertänksam konsumtion.

 • Maria skriver:

  Att visa upp möbler från skövlades skogar medför även ett ansvar för de som kanske har många följare, man bör absolut förtydliga att de är gamla om man har sådana i sitt flöde – men jag som arbetat inom inredning och varit på många auktioner, träffat folk som jagat dessa träslag, vet så väl till att det produceras möbler som SKA se äldre ut. Som ska andas vintage. Och där lekmän inte kan bedöma ålder. Av den anledningen bör man välja sina träslag. Vad ska få synas och hur kan just mina foton påverka miljön? Vilket miljöansvar vill jag själv ta?

 • Erik skriver:

  Intressant artikel. Innan man svingar alldeles för mycket mot en hel bransch och använder den stora pekpinnen kanske man ska kolla bakgrunden lite. Valnöt, kan odlas och är således en förnybar resurs, till exempel.
  Många möbler görs dessutom i faner, vilket innebär att ytan är ett tunt tunt lager av ädelträ, ofta 0,6 mm. Kärnan består av mdf eller spånskiva etc.
  Sen är det lite lustigt att skribenten svingar vilt mot vissa träslag, men själv gärna samarbetar med Daniel Wellington som producerar Kina-klockor för 40kr och säljer världen över. Hur hållbart är det? Klockor innehåller tungmetaller och andra råvaror som erhålls via gruvdrift etc.
  Vad jag vill säga med detta är att allt är inte svart eller vitt, och de flesta branscher lider av hållbarhets-och miljöproblem. Men att döma ut företag och stylister enbart för att de lyfter vissa träslag tycker jag inte är speciellt ansvarsfullt.

 • L. skriver:

  Självklart måste den som är modig och vågar säga det som ingen annan i branschen gör vara perfekt i alla led annars får Hen inte uttala sig utan att få skit för att Hen också har brister och fel…
  Frida detta var modigt och bra oavsett om du inte har svar på alla frågor eller gör rätt själv i alla lägen.

 • Mycket bra skrivet! Viktigt att tänka miljömedvetet hela tiden!!

 • Helena skriver:

  Well said! Så intressant med folk som tycker de är så ”rätt” när de är helt ute och cyklar.

 • Marie skriver:

  Som flera andra påpekat så tycker jag inte du är tydlig med om du anser att människor ska göra sig av med sina gamla möbler i dessa träslag? Det vore väldigt olyckligt tycker jag, det skulle vara betydligt sämre för miljön om alla dessa möbler skulle bytas ut istället för att fortsätta göra nytta. MEN sen är det såklart inte bra att det blir trendigt och skapar efterfrågan på nyproducerat.

 • Karin skriver:

  Den kan aldrig vara fel att använda äldre möbler som är ärvda/vintage. Dessutom är många äldre möbler betsade/målade dvs det är furu eller gran, de skulle likna andra träslag, har själv en sådan ärvd byrå hemma.

 • Jenny skriver:

  Om jag ska vara ärlig så hade jag faktiskt inte koll på det här. Kan vara för att möbelinköp knappast är en stor fråga i den här lilla lägenheten. Men bra att du med din stora räckvidd informerar om detta! Nu kommer nog en och annan läsare tänka efter före nästa gång de drar handen över en nyproducerad mahognyskänk i affären.

 • Anonym skriver:

  Mycket bra skrivit Frida. Vi behöver tänka på denna fråga också inte bara vår miljö i vårt avlånga land. Visst är det vackert med dessa träslag av alla dess slag. Men tycker vi skall tänka till en och två gånger p allt som drabbas innan man tänker på vad som är trändigt och va alla tycker på instagram och andra diverse sociala medier. Keep up With The good work Babe!! ?

 • Sofie skriver:

  Hej!
  Jättebra skrivet! Det är viktigt att vi tänker på vad vi lämnar efter oss till kommande generationer. Jag brukar vara inne och "klicka" på en sida varje dag som bevarar svensk urskog, tipsa gärna om denna, då vi behöver urskog på hemmaplan också!
  Jag har inget att göra med sidan, utan det är bara en tipsning i all ära, då det ändå diskuteras skog etc.
  https://naturarvet.se/

 • Anonym skriver:

  Underbart att nagon talar ut.. Jag alskade inredning men finner det sjukt hur trender etc har helt tagit over allman omtanke for bad som hander just nu runt om i varlden mamma sjukt att jag spenderar hellre 500kr pa en snygg lampa an att ta del av kampen som folk lider.. Kanns som vi alla blivit hjanrtvattade

 • Anonym skriver:

  Massa autoreplace dar haha sorry

 • Anne skriver:

  Jättebra skrivet! Tack!

 • Linnea skriver:

  Hejja Frida!! Usch vilken hemsk trend.
  Ser att några funderar på begagnade möbler. De kan väl knappast förvärra saken så länge man inte har en massa följare på sociala medier tänker jag.

 • Ninni skriver:

  BRA OCH MYCKET TÄNKVÄRT INLÄGG OCH JAG HOPPAS ATT INFLUENCER TÄNKER TILL,
  TACK FRIDA ?
  Kramar från Ninni.

 • Josefine skriver:

  BRAVO!!!! Vi måste börja tänka på miljön mer! Vad lämnar vi efter till våra barn och deras barn? Jag mår illa av all hysterikonsumtion som råder för att ha "det nyaste och senaste". Inget är gratis, miljön, och framtiden. betalar för detta (för att inte nämna hur illa det generellt är för hälsan med all konsumtion som ofta stressar och bedövar egentliga känslor som många besitter). Kanon att du tar upp det Frida!

 • Jennie skriver:

  Bra inlägg! Och trailern är till en fantastisk film av svenska filmare. Väldigt nyttig att se.

 • Lindah skriver:

  Jag gillar mörka träslag och som någon tidigare skrev i denna tråd så går det ju alltid att betsa ljusa träslag. Jag antar att möbeltillverkare i första hand inte kommer att använda de ovan angivna träslagen därför att de är för dyra. Man kan inte värja sig för trender de kommer och går. Men det är ju alltid trist när ens egen smak för det ljusa och fräscha går i graven. Jag gläder mig om trenden blir obsolet, urtråkig. Jag välkomnar det mörka och mysiga tillsammans med färgstarka textilier.

 • Anonym skriver:

  Vilket bra inlägg! Jag hade ingen aning om det här.

 • Kristin skriver:

  WORD! Hållbarhet är det som ska vara inne!

 • Sandra skriver:

  Jag förstår inte riktigt ditt inlägg!
  Detta är möbler som finns och är en stor del av vårt kulturarv designmässigt!
  Återbruk är och förblir nr 1 miljömässigt!
  Ska vi slänga alla möbler som finns i teak och jakaranda för att klicka hem nya Kinaproducerade från Ellos?
  Idag är det så gott som omöjligt att köpa en nytillverkad jakarandamöbel, ivarjefall i Sverige, då det finns lagar över hela världen för detta! Och tack och lov för detta!
  Så att visa upp dessa möbler från 60-talet överallt som du skriver, skapar en efterfrågan på ÅTERBRUK, Dvs folk letar efter secondhanda möbler istället för att köpa nytt.
  Vilket borde vara toppen för miljön?
  Miljön är oerhört viktig!
  En av de största bovarna är köttindustrin!
  Där borde ligga stort fokus för miljömässig hållbarhet!

 • Sandra skriver:

  Jakarandamöblerna som finns idag ägs till störst del av den generation som köpte möblerna på 60-talet, ofta designade av dom främsta designerna, då det var ett väldigt dyrt träslag!
  Där både designern, tillverkaren och sen köparen var helt ovetandes om de effekter som skulle komma av att skövla regnskog!
  Idag vet man bättre, därav att lagar som tagits fram. Och regler om hur man får sälja möblerna idag!
  Och Citesintyg togs fram för att man ska fortsätta att värna och behålla dessa möbler, men under kontrollerade former!
  Annars hade det blivit helt förbjudet som tex med elfenben.
  Jordbruksverket borde dock ha gjort marknadsföring för den lag som trädde i kraft för ca 4-5 år sedan.
  Skickat information till alla verksamheter som jobbar med secondhanda möbler! Inte bara auktionshusen!
  Jag frågar jämt på t ex Erikshjälpen efter Citesintyg och de vet aldrig vad jag pratar om..
  Jordbruksverket vill inte att vi ska sluta handla med möbler från 50-60-talet!
  De vill bara att lagen ska skydda att det inte skövlas/produceras och sen handlas med NYA möbler av detta träslag idag!
  Citesintyget gäller inte vanlig jakaranda utan endast den röda Riopalisandern!
  Vilket tyvärr inte ens en kunnig person alla gånger kan urskilja!
  Därför är det alltid bäst att söka Cites på allt som är jakaranda!
  Vi har en hel generation som nu börjar dö, och det kommer komma massor av Jakarandamöbler efter dom!
  Och det vore både synd och skam om dessa skickades i en container på Soptippen.
  Om 50 år kommer troligen generationen då att titta tillbaka på vår generation och undra vad vi höll på med gällande köttindustrin, både miljömässigt och etiskt mot djur!

 • Bettan skriver:

  Jag håller helt med Sandra, saker och ting får inte drivas in absurdum. Om man inte får ha kvar sina gamla 60-talsmöbler för att de kan inspirera andra, så tror jag faktiskt, att man göra mycket för miljön på andra sätt. T.ex inte äta något, som innehåller palmolja, inte flyga, inte åka bil, inte äta frukter, som flygtransporternas från andra sidan jordklotet och inte heller ha växter i fina fredagsbuketten, som också varit ute och åkt långa sträckor.

 • Så mycket klokt och intressant. Man kan se å ena sidan och å andra sidan. Återbruk tycker jag absolut rättfärdigar de mörka träslagen. Visst är det fint med det mörka. Att betsa golven mörka kan ge den där känslan man vill uppnå. Tänker jag.

 • Malou P skriver:

  Bra Frida! Mycket strongt av dig! Tänk om fler influencers vågade stå emot trender och stå upp för hållbarhet på riktigt!!!

 • Väldigt bra Frida!

 • Annika skriver:

  Hmmm
  Men Pampasgräs är okej att importera….. tänker på miljöaspekten? Eller växer pampasgräs i Sverige?

 • Mimmi skriver:

  Mer mer mer miljöinlägg, jag ÄLSKAR det här. Grymt bra Frida!

 • Fredrik skriver:

  Du har säkert rätt i det du skriver om olika träslag men för mig blir det som att lägga en rosett på en bajskorv. Din blogg går ju ut på att få folk att köpa nya saker som dom oftast inte behöver. Visst kan man göra bättre och sämre miljöval även där men att vårda och behålla sina gamla grejer är ju ändå mer miljövänligt. (Undantag finns såklart). Hur tänker du om det?

  • Trendenser skriver:

   Min blogg "går inte ut på" att få folk att köpa nya saker. Min blogg går ut på att lära sig mer och förkovra sig om inredning och design. Jag tänkte aldrig Gud vad jag vill starta ett reklamblad om inredning, utan snarare Gud vad jag gärna vill lära mig mer om inredning så att jag kan fatta vettigare köpbeslut och kanske inspirera fler som är intresserade av samma sak. Ditt perspektiv på bloggars existensberättigande är otroligt förminskande. Existerar tidningar bara för att få folk att köpa mer? Radio? TV-program? Hur tänker du om det?

   • Auktionisten skriver:

    Kolla på dina inlägg och rannsaka dig igen. Har du inte bara blivit ett instrument för reklambranschen att exponera produkter åt sina läsare? Fråga dig själv, vilken statistik kollar du på varje dag? Är det inte just sidträffar eller antal läsare. Du kommer inte att kunna hitta någon statistik som berättar om huruvida dina köpare har gjort mer medvetna köp, men om dina reklamköpare fått valuta för sina köp.

    • Frida skriver:

     Jag tror inte att min bok om inredningskunskap hade sålt till 28 länder, i hundratusentals exemplar, om läsarna inte var intresserade av att lära sig mer om inredning. Där finns inga foton och anges inga varumärken, möbler eller riktade köptips. Jag fokuserar mer på hur man inreder, än på vad man ska köpa – till skillnad från väldigt många andra i den här branschen.

     Läs gärna boken (den går även att låna på biblioteket, med viss risk för lång kötid) så tror jag du förstår mer vem jag är och vad jag står för.

 • Lina skriver:

  Självklart ska vi fortsätta med återbruk, leta på vackra gamla möbler i mörka träslag, problemet är ju att de som tillverkar nytt hakar på trenden och tillverkar nytt som ser gammalt ut.
  Bättre för miljön att reparera något som redan finns och jag lovar att det inte är någon brist på äldre tunga mörka möbler!
  Det är BRA att det tas upp och diskuteras! Tack!

 • Jag har en närstående som fick ett Jakaranda träd av en tjej. Fullt lagligt om med jakaranda möbler om man kan bevisa att det är egenodlat material. Problemet är att man plockar från regnskogar och dyl.

 • Auktionisten skriver:

  Det är verkligen en ickefråga som bara förvirrar. Det är klart att alla typer av begagnade möbler är bättre att köpa en alla tänkbara nya. Försök inte framhärda något annat. Dom möbler som du talar om som trendiga, dom är ju trendiga för att dom tillverkades på 50-talet. En nytillverkad möbel i teak skulle inte bli trendig.

 • Christina lindqvist skriver:

  Min man avled förra året efter 55 års äktenskap. Vi flyttade ihop 1967 och köpte då en säng av jakaranda. Trots att vi har haft den så länge vill jag ändå göra mig av med den, jag har inte plats för den längre.
  Vi har älskat denna säng och skulle inte vilja göra mig av med den Vad gör jag nu? Eldar upp den?

 • M skriver:

  Behåll det som redan är tillverkat och var rädd om det. Vill man göra om sina nyare möbler eller t o m nytillverkade så är lasering/ betsning helt perfekt. Vill man gå snäppet längre ådringsmåla!
  Kan/vill man inte själv göra det finns många dekorationsmålare som lärt sig imitera olika träslag med penselns hjälp (undertecknad t ex).
  Precis som man gjorde förr – man målade enklare träslag för att efterlikna dyrare. Både träslag och stensorter (ådring/marmorering).
  Förr tog man till vara på allt och sparade, lagade och gjorde om befintliga saker med en kreativitet som sedermera tappades bort men börjar vakna igen.
  Det är vårt ”slit-och-släng-samhälle” som är den största boven.

  Intet nytt under solen alltså…

 • Hans J. Wegner skriver:

  Sorry, intentionen är fin, men tycker inte resonemanget håller. Ur hållbarhetssynpunkt är det givetvis på alla tänkbara sätt bättre att köpa second hand-möbler tillverkade av oetiskt producerat ädelträ än nytillverkade möbler av miljöcertifierad furu. Det vore t o m oetiskt att inte använda de fina gamla ädelträmöblerna som cirkulerar på auktioner och loppisar. En teakmöbel från 50/60-talet har förmodligen minst 10 gånger längre livslängd än en nyproducerad möbel i samma prisklass, det var en helt annan kvalitet på möblerna då.

  Vad inredningsinfluencers istället borde göra är att uppmana till att köpa second hand-möbler, oavsett om de är tillverkade av furu, gran, palisander eller teak, istället för att skapa ängslighet kring de ärvda danska och svenska 50-talsmöblerna, som på alla sätt är att föredra framför nyproducerad ”fast furniture”.

 • Trendenser skriver:

  Växer även i rabatter i Sverige vad jag vet 🙂 Har sett hos grannen till och med.

 • Trendenser skriver:

  Naturligtvis ska vanliga privatpersoner inte gå hem och slänga eller byta ut sina vintagemöbler i regnskogsträ, men jag som influencer vill inte stå på barrikaderna och driva på konsumtionen av dem eller bidra till att skapa en efterfrågan som inte kan mättas av redan avverkat virke från CITES-klassade trädslag. Allt mörkt trä är inte tokigt men ädelträt / möbler som görs av uråldrig regnskog som är artskyddad tycker jag inte man ska köpa. Varken nytt eller begagnat eftersom det finns en illegal handel som är okontrollerad. Det är också därför det finns så stränga lagar för andrahandsmarknaden av möbler i ex. riopalisander och rosenträ. Kan man inte visa CITES-intyg på sina möbler kan man få upp till 4 års fängelse både som köpare och säljare och det verkar långt ifrån alla känna till.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.