Annons

Local hero: Laminofåtöljen

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Swedese

Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en roligare och mer lärorik annonsform. Lärklam istället för reklam!


Lamino
Vilofåtöljen Lamino från Swedese är en av Sveriges bäst säljande designklassiker genom tiderna. Sedan den premiärvisades på möbelmässan i Göteborg år 1956 har modellen sålts i över 500 000 exemplar och skickats från Vaggeryd till hem i hela världen. Formgivaren Yngve Ekströms mål var att skapa en fåtölj som kändes lika behaglig att sitta i som den var att titta på. Dessutom ville han att den skulle passa lika bra ihop med nya som med äldre möbler. Namnet Lamino fick fåtöljen efter lamineringstekniken som används när man formpressar ramen. Tack vare sin konstruktion med löstagbara sidostycken/armstöd kom möbeln ner i pris jämfört med dåtidens konkurrenter.


Produktionen av Lamino sker än idag vid Swedeses fabrik i Vaggeryd, i Småland. Från början tog det flera dagar att tillverka en enda fåtölj. Idag är produktionen mer effektiv, men varje möbel passerar fortfarande över 100 delmoment och merparten utförs fortfarande manuellt av skickliga hantverkare.

Visste du att?
– Laminon kläddes ursprungligen i tyg och i svart eller naturfärgat läder. Den har också funnits i vadmal och rotting.
– Det var en körsnär i Tranås som beställde den första Laminon med grått fårskinn av ett utegångsfår från Gotland.

– Idag är oljad ek och grått fårskinn (Scandinavian Grey) det mest förekommande utförandet.
– I samband med att Laminofåtöljen firade 50 år 2006 tog Swedese fram en mindre modell för barn som fått namnet Lamini.
– Allt trä som används till fåtöljerna är FSC-märkt.
– På torget bakom stationen i Vaggeryd har kommunen rest en staty som symboliserar Laminons linjer. Statyn är skapad av skulptören Magnus Persson till minne av Yngve Ekström.
– Laminofåtöljen röstades fram till ”Århundradets svenska möbel” av tidningen Sköna Hems läsare vid millennieskiftet 1999.
Klicka här för att se en film från fabriken som visar hur Laminon tillverkas.


Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Swedese.

Kommentarer

 • Lina skriver:

  Åh detta va bra läsning, väldigt intressant! Ser fram emot fler och kanske om Bruno Mathssons Karin fotölj?

 • Anna skriver:

  Den bästa fåtöljen! Kul att läsa och få lära mig mer om den, tack!

 • Karin LG skriver:

  Älskar våra två Lamino köpta runt 2000/2001. Då fanns de inte i ek utan bara i bok. Strax därefter återkom eken under 00-talet. Vi har även låtit renovera fåtöljerna så de fått nytt fårskinn. En hållbar möbel alltså som kan brukas av många i flera år!

 • Nini skriver:

  Har haft en Lamino + fotpall, i grått fårskinn. Har alltid gillat dess look. MEN jag har aldrig kunnat sitta i den. Får nackspärr av den. Man måste nog vara minst 170 cm lång (jag är bara 160) för att sitta bekvämt i den. Så när min dåvarande sambo och jag separerade för en massa år sen fick han Laminon + fotpall med sig eftersom han är en bra bit längre än jag.

  • Maja skriver:

   Jag tycker att fåtöljen är väldigt fin och jag skulle gärna sitta och läsa mina böcker i en sådan, men jag är också för kort (162). Jag skulle behöva en Lamellan!

 • Linda skriver:

  Kul läsning! Jag har också en lamino, men som tyvärr både knakar och har tappat några skruvar. Vågar inte längre sitta i den 🙁 Vet någon om den går att rädda någonstans??

  • Jenny skriver:

   Samma för oss! Vår är från -56, så den har ju några år på nacken ????????
   Har dock lämnat in den för kanske 15 år sedan för ny klädsel och uppfräschning då den stått hos min farmor i många år. Men knakar mycket och släpper skruvar ibland. Vi använder den varje dag, tänker att en möbel måste kunna avnjutas.

 • Lena H skriver:

  Vi är tydligen jämngamla Lamino och jag. Mina två köpte jag 1983 när jag hade jobbat ett år som färdig bibliotekarie (typisk kombo av yrke och fåtöljmodell, tror jag). Medlemsköp på Obs interiör och priset var väl ungefär en tiondel av vad de kostar idag. Min lillasyster som är fårägare och själv äger två Lamino var på studieresa i Tranås för kanske fem år sedan och köpte fyra fåtöljklädslar och två pallklädslar åt oss direkt från garveriet till ett bra pris. Lite nervösa var vi när vi började men vi lyckades klä om våra fotpallar och fåtöljer och resultatet blev superbra! Älskar mina Lamino som passar mig som är 176 cm lång perfekt 🙂
  Tack för en fin artikel om en klassiker, ser fram emot de kommande!

 • Mäta skriver:

  Vi köpte två Laminofåtöljer i bok med grått fårskinn år 2006 på Svenssons , numera är fårskinnet grönt det upptäckte vi när vi flyttade, kontaktade Swedese men fick ingen reklamation , gällde bara i 5 år. Vi fick veta av en säljare på Svenssons att de hade ett billigare fårskinn just då när vi köpte dem ,( men ingen upplyste oss om det), hon skrattade och sa ingen reklamation gäller, så där köpte vi grisen i säcken när vi trodde vi gjort ett bra köp.

 • Ina skriver:

  Jag har en äldre lamino, som jag ärvt efter min mamma. Den har inte hela armstöd som blir bredare vid armbågen, utan en påsatt del. Stommen är i bok, men den delen är i mörkare trä, ser ut som teak.
  Vet någon när den tillverkades?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.