Annons

Inredningskunskap: Belysningsplanering


Illustration Trendenser.se på planskiss av Trivselhus.se


Såhär års när det bara blir mörkare och mörkare blir det också tydligare och tydligare hur viktig det är med bra belysning inomhus. Jag har skrivit en hel del om det i mina Handböcker men också i tidigare blogginlägg där jag bl a berört behovet av olika sorters ljus och fler armaturer i ett rum än man tror sig behöva. En enkel övning för att komma igång med sin belysningsplanering är att börja med en inventering av hur det ser ut idag. Släck taklamporna i rummen och tänd upp de mindre lampor du har. Gör sedan en enkel ritning på ett papper eller på en utskrift av din planskiss och markera var du har ljuspunkter i ditt hem med hjälp av en överstrykningspenna.

Analysera var och hur olika ljuspooler bildas. Har du tillräcklig arbetsbelysning på de platser där du behöver kunna se ordentligt? Eller behöver du komplettera med mindre funktionsbelysning utöver allmänljuset i taket? Var kan du tillföra fler, större eller mindre pooler av ljus för att skapa rum i rummet och lätta upp börja hörn? Kan du använda dig av mer (eller mindre) ljus för att rikta fokus från något som skaver? Eller för att förstärka uppmärksamheten mot något du verkligen tycker om?

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.