Annons

Stylingknep: Direkt eller diffust ljus?

Nu när det finns så många lampor att välja på är det lätt att förföras av form och glömma bort funktion. Men vad är det för slags ljuskälla du behöver? Direkt eller diffust ljus? Vill du använda golvlampan som läslampa behöver du en direkt, riktad ljuskägla för att kunna se ordentligt. Vill du däremot lätta upp ett mörkt hörn är det bättre med en vit skärm som silar ljuset till ett mjukt diffust sken. Hänger du med? När man börjar bedöma lamporna utifrån hur de lyser istället för hur se ser ut förstår man bättre vad de är tänkta till.
Det här gäller alla lampor men jag tycker det är extra viktigt för funktions- eller arbetsbelysning. Till exempel vid ett skrivbord. Här ser ni hur olika ljuset från bordslampor kan spridas med olika skärmar.
Det luriga med sociala medier är ju att en ”ofördelaktig” placering av en trendig lampa snabbt blir norm. Jag tänker exempelvis på Snoopy som ofta står på skrivbord. Bara för att många ställt den där är det inte säkert att den gör jobbet bäst på den platsen (eftersom ljuskäglan är låg, inte kan riktas och faller tätt intill stativet). Ljusets ”form” är alltså lika viktigt som lampans formgivning när du väljer eller placerar ut belysning i ditt hem!
Fler inlägg om belysningtips hittar du här: 

Kategorier:

Kommentarer

 • I vår bildtrendandande tid är det skulpturala föremålet kung, kanske till och med före funktion. De föremål vi tycker är snygga är de ting som har en tydlig form. De gör sig på bild och säljer som smör. Bakom formgivningen av designklassiker ligger mångåriga studier av form, ingenjörskonst med en estetisk utformning. Inte tvärt om. Viktigt särskilt när det gäller lampor

 • Sarah skriver:

  Ooops tack för påminnelsen! Måste erkänna att jag inte tänker på det alla gånger men däremot ALLTID på hur snygga lamporna är. Hehe. ?

 • Svar till Anonym skriver:

  Jag håller inte med om Anonym här ovan. Om jag förstod rätt. Bakom designlamporna finns mkt mkt tid på just ljuset och funktionallitet. Däremot använder man dom många ggr till fel ändamål. Men tex PHh 5 lampan. Den är helt genialislt ur ett funktionellt synvinkel. Denna skönhet hamnar dock ofta rätt då många använder den till just kökslampa.

 • Linda skriver:

  Vill bara säga att jag uppskattar dina undervisande inlägg. Tack för dem!

 • Johanna skriver:

  Jag lär mig så mycket matnyttigt av din blogg numer. Tack för det!

 • Linnea skriver:

  Jag tycker det här är ett väldigt bra sätt att göra en hållbar inredningsblogg. Inredning handlar om så mycket mer än nyheter och trender. Längtar efter förvaringstips i exempelvis städskrubbar eller andra tråkiga ställen!

 • Lovisa skriver:

  Bra tips, tack! ☺️

 • Tack för bra lärorika tips! Flyttade direkt min stora runda lampa in i mörka hörnet av vardagsrummet som mysbelysning. Kan du inte tipsa mer om olika lampor. Behöver köpa flera nya då nya lgh är större, tex. sovrum.

 • Linnéa skriver:

  Jag älskar verkligen hur du skriver om inredning. Det blir liksom lite mer vetenskap och inte bara ”mitt hem ska se ut som ett reportage”. Jag har till och med fått min sambo lite intresserad genom dina inlägg som också lyfter funktion. Tack för en bra blogg och intressanta inlägg!

 • Tess skriver:

  Tack för superbra tips! Just nu är jag ute efter en golvlampa med diffust ljus till vårt vardagsrum 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.