Annons

Belysningstips

Många har bett om tips på belysning nu inför hösten, inte minst efter mitt senaste inlägg på det temat. Det är lite klurigt att ge råd om specifika lampor och exakta modeller utan att veta hur hemmet ser ut i övrigt eller vilken slags inredning man trivs bäst med (så det får jag spara till min fördjupade ”stilskola” längre fram) men ett väldigt viktigt belysningstips som funkar för alla – oavsett vad man gillar för färg och form är att se till att varje rum har minst 5-7 ljuskällor. Det är långt ifrån alla som klarar det testet vid en första genomgång, men det är inte omöjligt – nedan ser du ett exempel på en illustration jag låtit ta fram till mina föreläsningar som visar hur man kan ljussätta ett vardagsrum med hjälp av fem ljuskällor på varierande ställen. Ta ett varv i ditt eget hem och räkna. Hur står det till med antalet lampor i varje rum? Och hur är styrkan och placeringen av ljuskällorna fördelade? Helst ska du ju förutom rätt antal på totalen även pricka av minst en lampa i varje kategori nedan. Får du inte ihop ditt lampbingo, fundera på vilken typ som fattas och använd beskrivningen till rubrikerna som inspiration!

Allmänbelysning
(ex. taklampa eller armatur som sprider ljus i hela rummet) 

Arbetsbelysning (ex. läslampa vid fåfölj eller soffa, belysning vid köksbänk, skrivbordslampa osv)

Punktbelysning (ex. riktad spotlight mot tavelvägg / konstverk / bokhylla / eller skuggspel på vägg). 

Stämningsbelysning (mysbelysning, dimbara smålampor, ljusslingor, levande ljuskällor etc)

 Foto / illustration: Mirja Brillman för Trendenser.se 

Kategorier:

Kommentarer

 • Ekenäsliv skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg!

 • Martina skriver:

  Vill bara tipsa dig Frida om att Kicks numera säljer Philosophy och amazing grace 🙂

 • Helena skriver:

  Hej, tack för bra tips. Förstår om du inte har tid att svara men om du skall göra fler inlägg längre fram om belysning kanske du har det här i bakhuvudet. Vi har ett stort vardagsrum som är indelat i tre delar. Vi har två soffor mitt i rummet mitt emot varandra och i ena änden av rummet har vi matsalsbord. Har en rätt stor lampa över soffbordet och nu undrar jag om du har tips på hur man skall tänka kring matsalsbordet. Blir det konstigt med två stora taklampor i samma rum? Kan man ha något annat vid matsalsbordet eller vid sofforna. Vill gärna ha bra belysning över båda platserna.

  • Anna Sj skriver:

   Jag har liknande möblering. Har stor rislampa på låg höjd vid soffgruppen och större lampa, mässingfärgad med nakna glödlampor att dimra ovan matbordet. Båda delarna av vårt L- formade vardagsrum får bra allmänbildning. Har också diverse andra belysningspunkter i rummet.

 • kajsa skriver:

  Hej Helena och alla andra som söker hjälp med belysning.
  kontakta växjö elektroniska.
  Där får ni fantastisk hjälp.
  jag är supernöjd.

 • Pia skriver:

  Du kan väl ge lite tips på snygga uplights utan en läslampa på sidan. har ett jättestort vardagsrum med normaltakhöjd så jag vill ha något som höjer taket lampan skall stå i ett hörn för att få in energi där.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.