Annons

Golvskola med Bjelin – del 3 av 3 (FAQ)

Inlägget är reklam för Bjelin

I samarbete med svenska Bjelin har jag tagit fram en golvskola i tre delar, för att lära dig mer om fördelarna med deras innovation härdade trägolv. Här hittar du de tidigare inläggen på detta tema:

golvskolan del 1
golvskolan del 2

För en tid sen hade vi även en frågestund i Trendensers inredningsgrupp på Facebook tillsammans med Bjelin. I det här inlägget sammanfattar jag de vanligaste frågorna i en FAQ-guide(frequently asked questions).


Vad är viktigt att tänka på när man väljer golvtyp?
Vi rekommenderar att både se till husets linjer och estetik och till familjens livssituation för att hitta ett golv som kommer vara fint i längden. Kanske har ni småbarn eller planerar för det inom en snar framtid? Då bör ni räkna med att t.ex. leksaksbilar som körs på parketten och leksaker som slängs från barnstolar kan repa golvet. Ni kanske har husdjur med klor som kan riva upp märken?  Grus från skor, vassa klackar och tunga möbler är annat som kan göra skador på ett vanligt parkettgolv som är mjukt och mer känsligt. Då kan det vara läge att fundera på ett härdat trägolv som är tre gånger mer slagtåligt och som kan installeras i husets alla rum, förutom badrummet. Bjelins härdade trägolv finns i både hårdvaxoljat och mattlackat utförande.

Bjelin har både lackat och oljat golv, men vad är skillnaden?
Ett oljat golv ger en fantastiskt fin träkänsla och håller sig vackert länge om man återkommande underhållsoljar det. Bäst resultatet får man om man tömmer rummet möbler så att man kan olja hela ytan. Detta minimerar risken för att ytan upplevs flammig. Det oljade golvet är dock känsligare för fläckar än det lackade, framför allt om man brustit i underhållet av sitt golv. Det är väldigt noga att man vid rengöring använder sig av för ändamålet framtagna rengöringsmedel, som inte löser upp oljan och lämnar träytan oskyddad.

Ett lackat golv kräver inget direkt underhåll med särskilda städmetoder i samma utsträckning som det oljade golvet, men mår ändå bäst av rekommenderade städprodukter framtagna till mattlackade trägolv.

Får man en skada i lacken är den svår att reparera. Men det finns möjlighet att dölja/laga mindre skador och repor med en lackrefresher. Då kan det vara bra att veta att det behandlade området ofta upplevs glansigare och att det oftast är bäst att behandla hela golvytan i en enda behandling.

Man kan slipa och lacka om sitt lackade parkettgolv. Men man bör då vara medveten om att den lack som appliceras i hemmiljö aldrig blir lika slitstark som den som appliceras i fabrik. Har man inte tiden som krävs för att regelbundet olja in ett golv så är ett lackat golv det bästa alternativet.Hur rengör man bäst sitt trägolv?
En vanlig återkommande fråga kring trägolv är rengöring. Många vet inte att traditionella rengöringsmedel som t.ex. såpa är fettlösande. Därmed löser medlet upp oljan i det oljade eller hårdvaxoljade golvet och lämnar ytan utan skydd.

Det är därför viktigt att ta reda på vad just det trägolv man har hemma behöver för underhåll då det i dag finns PH-neutrala rengöringsprodukter framtagna speciellt för trägolv som inte skadar golvets ytskikt. För Bjelins produkter hittar man skötsel- och underhållsinstruktioner för just sitt golv på produktsidan.

Varför ändrar trägolv färg med tiden?
Alla golv och möbler i trä skiftar färg med tiden, då de utsätts för UV-ljus. Precis som vår hud. Detta gäller även de härdade och pigmenterade golven även om det är mindre påfallande då pigmenteringen döljer förändringen till viss del. Färgskiftningen är dock inte oändlig vilket kan vara skönt att veta, utan når en maxpunkt där det till slut planar ut. Vissa träslag syns denna förändring mer på än andra. Ta därför reda på hur de golv du väljer mellan skiljer sig åt både dig och i framtiden. 


Behöver jag ett extra skydd på mitt trägolv på vissa platser i huset?
Om man vill installera trägolv i kök och vill skapa ett extra skydd i närheten av t.ex. vasken kan man försegla fogarna med en produkt som heter Click-guard. Den läggs i golvlåset i samband med att man klickar ihop golvet. Det gör därmed ingen synlig skillnad för golvet, men finns där som ett extra skydd mot den väta som annars kan tränga ned mellan plankorna.  

Då ett flytande golv (trägolv som inte limmas mot underlaget) inte ska installeras under fasta installationer som t.ex. kök och kamin så kan man sätta en expansionslist mellan gnistskydd och golv. Om man absolut inte vill ha en list i golvet, kan man istället lägga en mjukfog mellan golv och gnistskydd.


Nyfiken på mina tankar om golv? Lyssna på en poddintervju här!

Inlägget var reklam för Bjelin

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.