Annons

Golvskola med Bjelin  – del 1 av 3

Inlägget är en annons / reklam för Bjelin 

Man brukar ju säga att golvet är rummets femte vägg och inredarens motsvarighet till konstnärens målarduk, därför är det viktigt att välja rätt golv. I reklamsamarbete med svenska Bjelin har jag nu tagit fram en golvskola i tre delar, som kommer publiceras på Trendenser under våren 2022. 

Vilka är Bjelin? 

Bjelin är ett innovativt golvföretag som ingår i en svensk familjeägd företagsgrupp baserad i skånska Viken. På 90-talet utvecklades innovationen “klickgolvet” som jag kommer att berätta mer om längre ner. 

Idag fokuserar Bjelin på den senaste gröna golvinnovationen, härdade trägolv som får en skyddande yta med en helt ny teknologi som gör det möjligt att ta vara på hela trädstammen och skapa ett tåligare golv med den patenterade teknologin Woodura®. 

Vad är ett klickgolv? 

Bjelins golv har alltid den senaste klickgolvsteknologin, inte minst eftersom de ju har utvecklat och patenterat det koncept som idag används av många golvtillverkare. Den patenterade klickgolvstekniken gör att golvet snabbt och enkelt kan klickas ihop utan vare sig spik eller lim. Eftersom det är ett världspatent spar det in på miljontals limflaskor årligen. Klicklåsteknologin gör det också enkelt att kombinera olika golvmaterial med sömlösa fogar. Låssystemet 5G® gör det lättare än någonsin att klicka ihop ett golv. Det kan installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast. Om du i framtiden vill byta till ett nytt golv kan ditt gamla Bjelin-golv enkelt plockas upp och återläggas i ett annat rum – eller kanske säljas vidare till ett nytt hem! 

Massiva trägolv eller härdade trägolv?

Skogen är en förnybar resurs men den är inte oändlig. Det tar minst 120 år för en ek att växa sig tillräckligt stort och starkt för att kunna omvandlas till ett golv och vid produktionen av massiva golvplankor duger inte hela trädstammen till det vilket skapar mycket spill. Bjelin jobbar ständigt med att maximera användningen av råvaran från skogen i produktionen och minimera spillet. Spillet kan minskas genom att trädstammen skivas istället för att sågas, likt en ost med en osthyvel. Det spill som ändå blir kan malas ner till träpulver som kan användas i golvproduktionen. Bjelins teknik ger tio gånger fler golv från samma stock och härdningsprocessen ger en många gånger starkare yta som aldrig behöver slipas om. Golven från Bjelin kan enkelt plockas upp och läggas i ett annat rum – eller säljas vidare. Golven kan även malas ned och återanvändas till kärnmaterial för tillverkning av nya golv. 

Vad är Woodura®? 
Woodura®-tekniken är en tillverkningsmetod för att härda trä och göra det starkare. Man använder en träfiberskiva med hög densitet (HDF) och på den applicera ett träpulver (samma typ av pulver som används från spill), sedan appliceras ett fanér på toppen. Detta pressas med högt tryck och värme för att skapa en härdad yta. Alla material som används är naturmaterial och resultatet blir en äkta träyta som blir många gånger starkare än traditionella trägolv. Man skulle kunna tappa en kastrull på Bjelins trägolv utan att det blir ett enda märke. De är dessutom så slitstarka att de tål att läggas i butiker och offentliga miljöer. Läs mer här. Klicka även här för att se en förklarande film om tillverkningstekniken Woodura®.

Miljömärkningar 

Bjelins golv har en rad olika miljömärkningar som bland annat FSC, Svanen och bedömning av SundaHus. De arbetar kontinuerligt med miljöarbete och fler miljömärkningar kommer att tillkomma. Under respektive produkt på Bjelins hemsida ser du vilka miljömärkningar just ditt drömgolv har. 

Läs mer på Bjelins hemsida. Här hittar du hela sortimentet!

Kategorier:

Kommentarer

 • Johanna skriver:

  Saknar miljöbilder på Bjelins hemsida, bara närbilder. Intressant att se hur golven ser ut i rum!

  • Frida skriver:

   Hej! Kika på exempelvis Susan Törnqvists hem, hon har lagt ett golv från dem och har massor med bilder på sitt instagram.

 • Martina skriver:

  Vi la in ett härdat trägolv från Bjelin förra våren. Kul att läsa om hur vårt val påverkar miljön positivt! Vi är så nöjda med golvet????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.