Annons

Annons: Golvskola med Bjelin – del 2 av 3

Inlägget är reklam för Bjelin 

Man brukar ju säga att golvet är rummets femte vägg och inredarens motsvarighet till konstnärens målarduk, därför är det viktigt att välja rätt golv. I reklamsamarbete med Bjelin har jag nu tagit fram en golvskola i tre delar, som kommer publiceras på Trendenser under våren 2022. Fiskben eller plankgolv? 
Fiskbensgolvets sicksackmönster ger en naturlig livlighet till rummet och gör sig extra bra i miljöer med enfärgade väggar och släta dörrar, skåpsluckor och ytskikt. Kvadratiska och rektangulära rumsformer utan språng och vinklar är att föredra. Plankgolv ger en tydligare linjering vilket kan användas för att skapa optiska effekter med läggningen. Plankgolv kan också vara enklare i rum som har många utmanande utsprång, vinklar och vrår.Linjernas riktning?
En klassisk tumregel är att man lägga golvets linjer i samma riktning som rummets huvudsakliga ljuskälla och i linje med den mest använda entrén. Om det finns flera dörrar och fönster, välj den riktning som ger den effekt du vill åt. 

Smalt rum? Lägg golvplankan horisontellt. 

Kort rum? Gör rummet längre genom att lägga golvet vertikalt.

Litet rum? Fiskbensparkettens mönster har en visuellt förstorande effekt!
Golv, ljus och färgupplevelse
Valet av golv påverkar rummet i större utsträckning än vi tror. Eftersom både belysning och dagsljus reflekteras mot golvet och väggarna så kan valet av golvfärg eller ton i träslaget påverka hur vi upplever en och samma kulör på våra väggar. Det är något man ofta kan se på vita och grå väggar. Men golvets kulör kan också upplevas olika beroende vilken väggfärg du har i rummet. Därför är det viktigt att låna hem prover och titta på golven du väljer mellan, i olika ljus. Ett ljust golv tenderar att öppna upp rummet medan ett mörkare golv kan binda ihop ett stort rum och skapa en mer ombonad känsla. Man kan också vara lekfull i läggningen och skapa mönster i mönstret genom att välja olika nyanser och kulörer.

Flytande golv?
Bjelins golv ska läggas flytande, vilket innebär att stavarna inte limmas eller spikas fast i det bärande underlaget eller läggs mot fasta konstruktioner. En flytande installation möjliggör också att golvet kan plockas upp och läggas i ett annat rum om man någon gång vill byta ut sitt trägolv.

Underlag?
Bjelins golv kan läggas på nästan alla typer av undergolv som t.ex. trägolv, PVC eller betonggolv. Tänk på att undergolvet måste vara jämnt och läs golvets läggningsinstruktion för att se om krav på ångspärr krävs. Heltäckningsmattor inklusive nålfiltsmattor måste dock tas bort.Golvvärme
Både Bjelins breda plank i härdat trä och Bjelins fiskbensparkett fungerar bra med golvvärme. Bjelin parkett kan endast läggas på golvuppvärmningsystem med varmvatten eller elektricitet, om dessa är inbyggda i undergolvkonstruktionen. En golvgivare måste alltid vara installerad, för att förhindra att yttemperaturen överskrider 27 °C.


* Inlägget var ett reklamsamarbete med Bjelin

Kategorier:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.