Annons

Läsarfråga: Samma färgkod, olika resultat?Hej!
Vad kan ha gått snett här? Både väggfärgen och färgen på garderob ska vara NCS S 2005-g50y, ändå upplevs de olika. Min misstanke är att maken missat s:et när han köpte väggfärgen och att den alltså är enligt gamla NCS-skalan men han är inte säker… Eller är det bara så att vägg- och möbelfärg kan skilja såhär mycket i nyans?
/ Maja

Svar:
 – Möbel och snickerifärg har ofta ett högre glanstal än väggfärg. Ju blankare en färg är desto tåligare är den (generellt) mot rengöring och smuts.
Olika glanstal kan ge olika färgupplevelse av exakt samma kulör. Jag har skrivit mer om det här. Ytor upplevs generellt ”ljusare” ju blankare de är och ”mörkare” ju lägre tal av blankhet de har. Det har med LRV (ljusreflektionsvärdet) att göra.
– Olika underlag, kan ge olika färgupplevelse av samma kulör. Det är inte bara målarfärg som kan ge upphov till olika grader av ljsureflektion utan också underlaget. En skrovlig yta reflekterar mindre ljus än ett högblankt dörrblad.
– Olika redskap kan ge olika grad av gräng. Jag har skrivit mer om vad gräng är här. En väggfärg, som målats med en roller som har grov gräng får en mer strukturerad yta än en som målats med en slätare roller. En sprutlackering ger en avsevärt slätare finish.
– En färgkod kan också diffa mellan två olika färgfabrikat och tillverkare.
– Alla färgtillverkare är inte lika ”kulörstabila”. Så exakt samma färgkod från samma tillverkare kan också skilja sig något, om de inte blandades vid samma tillfälle (på fackspråk: om de inte är tillverkade av samma batch). Det är också en av anledningarna till att det lönar sig att köpa kvalitetsfärg från fackhandeln.


I det här fallet visade sig svaret vara att väggen är rollad och garderobsdörren inlämnad på lackering. Färgkoden men glanstalet hade inte kommunicerats. Så sannolikt är det samma färgkod men olika blankhet, och två olika målningstekniker som spökar.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anderssonskan skriver:

  Tack för din lärorika blogg! Jag lär mig något nytt varje vecka och vill ge dig en eloge för att dina inlägg ger så mycket mer än köptips. Du är unik och folkbildande. Fredagskramar från em tacksam och trogen läsare!

 • Cissela skriver:

  Jobbar i färgfackhandel sen 14 år. Vanligt är att en kulör upplevs olika pga att man väljer olika leverantörer. Om en Jotun-kulör bryts i en Beckers-brytmaskin och i en Beckers-produkt blir den i n t e exakt. Om
  Man vill ha exakthet ska en Jotun-kulör brytas i en Jotun-brytmaskin och i en Jotun-produkt. Alla leverantörer räknar om andras kulörer och översätter dem till sitt system. Där blir det inte 100 alltid!

  • Frida skriver:

   Tack för bra inspel! Det är ganska vanligt att man ser frågor om ex. färgkoden till Jotuns varmgrå eller Nordsjö HoP för att man vill bryta den själv (gissningsvis via annan leverantör).

 • Birgitta skriver:

  Så spännande, lär mig så mkt av dig! Fortsätt så. Kram.

 • Mirjana skriver:

  Samma färgkod, samma leverantör, samma färgfabrikat och samma glans och dessutom samma färgbutiker. Ändå blev det skillnad i färgen på samma vägg med samma material.
  Det visade sig att tillfället när färgen blandades också spelar roll. Om den blandas strax innan service eller direkt efter.
  Ovanligt, men det har hänt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.