Annons

Stylingtips: Välj rätt glanstal på din färgkod!

När du ska måla gäller det inte bara att hitta en färgkod du gillar, det är superviktigt att du väljer rätt glanstal för att resultatet ska bli som du tänkt dig. Ändå är det så få som frågar efter detta när de ber bloggare och influencers om deras färgkoder. En matt eller blank yta kan nämligen återge kulörer helt olika. Låt mig förklara!

En färgs ytfinish kallas glansgrad eller glanstal på målarspråk och anges i en skala från 1 till 100 – där 1 är helmatt och 100 är helblank. Torra, matta ytor absorberar ljus vilket gör att en färgkod som målas med ett lågt glanstal uppfattas som mörkare.

Blanka ytor däremot reflekterar det omgivande ljuset mycket mer och uppfattas därför som ljusare. Dessutom smittas höga glanstal lättare av sk. färgförskjutning

Matt väggfärg:
Fördel: Mer förlåtande och döljer skavanker. Ger en lugnare yta utan blänk. 
Nackdel: Inte så tålig, blir lättare fläckig och repig. Kan vara svårare att torka av. 


Glansig väggfärg:
 
Fördel: Lättare att hålla ren och torka av. Reflekterar ljus / ljusar upp.
Nackdel: Eventuella ojämnheter syns mycket tydligare när man målar med en blank jmf med en matt målarfärg. 

Lathund glanstal:
Högblank (100-90): Till snickerier och metall som är hårt utsatta för slitage / smuts.

Blank (89-65):  Används vanligtvis på golv och skåpsluckor .

Halvblank (30-59):  Bra till trädörrar, lister etc. Våtrum rekommenderas glans 50.

Halvmatt (11-29): Används på väggar man vill kunna torka av, ex kök, hall, barnrum.

Matt (6-10):  Vanligast på väggar som bör tåla viss avtorkning utan att upplevas blanka.

Helmatt (0-5): Bäst på ytor som man vill ska vara helt reflexfria som ex innertak (dock ej  tak i kök / våtrum). Helmatta väggfärger är supertrendiga just nu och kan vara vilsamma i vuxna hem, men det är inget jag rekommenderar om ni har småfolk i familjen. 

Kategorier:

Kommentarer

 • Men åh vad roligt. Älskar att kunna sådant här. Tack Frida!

 • Rebecka skriver:

  Bra guide! Kan instämma i lathunden att det är bra med lite högre glanstal på exempelvis luckor i kök – vi valde supermatta, mörka i nya köket och även om det är skitsnyggt får man vara beredd på att vara noga när man städar 🙂

 • Lisa skriver:

  Men dagens helmatta färger är ju avtorkningsbara. På riktigt! Vi har det i flera rum i vårt hus och ja, det går att torka av utan att det blir fult efteråt. Plus att jag upplever helmatta lättare att laga i om det skulle bli märken som är djupa och inte går att torka bort av någon anledning.

 • Mamma till två skriver:

  Jag har småbarn som drar matkladdiga fingrar på väggarna och kör Bobby-car rally och nej rekommenderar ej matta såkallade avtorkningsbara färger. Allt är relativt. Fråga den äldsta personen som jobbar i färgaffären ej den yngsta fräcka är mitt stalltips!

 • Eva L skriver:

  Ånej, jag som målade barnrummet med glanstal 4 i helgen. 5 på socklarna. Det är fint så länge det varar 😉

 • Sofia skriver:

  Bra och informativt inlägg! Vad är det i färgen som ger upphov till olika glanstal?

 • Anna skriver:

  Tusen tack för detta!

 • Elin skriver:

  När det gäller helmatta väggar så är Lady Pure Color överlägset bäst. Och ja, den får att torka av. Jag har den både i barneuummen och köket, inga som helst problem.
  Hälsar varken den yngsta eller äldsta i färgaffären.

 • Dessutom kan det vara bra att tänka på att ju mörkare kulör du väljer – desto tydligare upplevs glansen. Så i tider då mörka kulörer är populära är det extra viktigt att fundera över känslan du är ute efter innan du väljer glanstal på färgen. Idag finns det matta snickerifärger som ger riktigt bra och hållbart resultat. Min personliga favorit är den helmatta snickerifärgen Nordsjö Ambiance Superfinish 5. Rekommenderas!

 • Frida skriver:

  Tack för fin respons på inlägget och tusen tack för bra extratips till alla som engagerat sig.
  Tumme upp till dig Hildur!

 • Sandra skriver:

  Hej Frida,
  Tack för tipsen.
  Vi har putsade stenväggar hemma och har valt matta färger i barnens rum. Är detta fel?
  De är ju inte så lätt att torka av putsade väggar…
  Kram Sandra

 • Frida skriver:

  Hej Sandra, du har inte gjort fel. Ovan är rekommendationer som kan vara bra att ha i åtanke men det betyder inte att man inte får eller kan bryta det – och som några påpekat ovan finns det ju några nya matta färger som klarar avtorkning.
  Det där tänkte säkert färgbutiken ni köpte målarfärgen på så oroa dig inte. Blir det ändå fläckigt på din matta vägg och omöjligt att torka så kan du trösta dig med att det är lättare att måla över punktvisa skavanker på en matt jmf med en blank väggfärg.

 • Matilda skriver:

  Jutons matta färger är akryl och går lika bra att torka av som en blank, nordsjös matta är bra, men inte lika tåliga. Däremot reflekterar blanka färger öjuset på vissa delar, medan den matta jämnar ut ljuset i hela rummet, vilket är att föredra vid mörka färger, då den matta upplevs mycket ljusare än den blanka. Gå till en färgbutik och be att då se prover i svart blank och svart matt. Den matta är bpde ljusare och mycket behagligare än en blank färg där ljuset studsar tillbaka i ögonen vilket blir för skarpt. Vis ljusa färger gör det inte lika stor skillnad vid matt eller blank, men den matta är ävem där mer rofylld för ögat. Alla nyanser kan mab få blandat i jotun, kostar ca en 1000 kronor med per 10 liter än övrig matt färg, men fördelen är att man kan torka av den som en blank färg. Så vill man ha matt men torka av är det värt att lägga extra pengar på jotun som är tåligare. Har man inga behiv av att torka av kan man gå på nordsjös xtramatta färger som är snäppet billigare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.