Annons

Inredningskunskap: Ljusreflektionsvärde

När man ska belysa, färgsätta eller välja golv till ett rum, kan det vara bra att ha koll på begreppet ljusreflektionsvärde förkortat LRV. Det är något som inredningsarkitekter tar hänsyn till när de exempelvis beräknar hur många och vilken typ av lampor som behövs i ett rum, men det ger också vägledning när man vill skapa behagliga kontraster mellan olika ytor. Tillräckligt med ljus och kontraster i ett rum är en fråga om hälsa och välmående, inte bara tycke och smak.Ljusreflektionsvärdet anger hur mycket dagsljus och belysningsljus som reflekteras tillbaka när det träffar en yta och mäts på en skala från 0 till 100 där en spegel har LRV 100%, en vitmålad vägg oftast runt 85% och svart LRV 0%. Ljusreflektionsvärdet anges bl. a på specifikationer av målarfärg för väggar och innertak, men också på olika slags trä– och vinylgolv.

 • Väggar, golv och innertak som har ett högt LRV hjälper till att sprida ljuset effektivt i hela rummet. Ju högre LRV en yta har, desto mer effekt får man alltså av samma armatur eller nivå av dagsljusinsläpp.
 • Färger med LRV under 50 absorberar mer ljus än de studsar tillbaka.
 • Eftersom LRV är ett universellt mått för att mäta kontrast, alltså relativt ljus- och mörkervärde, kan olika träslag eller kulörer ha samma LRV. Därför är det också bra att tänka på mellanskillnaden när du väljer väggfärg och golvfärg, för att allt inte ska flyta ihop. I offentlig miljö rekommenderar man minst 30 punkters skillnad i LRV mellan golv och vägg, samt mellan dörrposter och vägg, för att det ska vara enkelt för alla att orientera sig.

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Ja! Så bra att du tar upp detta. Tycker överlag det pratas för lite om LRV i Sverige. En till aspekt som kan vara ett bra argument om man bryr sig om miljön är ju att ytskikt med högre ljusreflektionsvärden kräver mindre belysning = det går åt mindre energi. Gör kanske inte så stor skillnad för ett enda hushåll men för många tillsammans, framförallt här i mörka Norden på vinterhalvåret!

 • Malin skriver:

  Så himla ”mat-nyttigt” inlägg! Tack!!

 • Josefine skriver:

  Tack för detta inlägg, så värdefullt! Har du tips på fördjupningslitteratur inom ämnet, för att lära sig mer om kombination av golv/väggfärg etc?

 • Josefine skriver:

  Så klokt. Ett tips är att ta kort hemma och göra dem svart-vita. Då ser man var det saknas kontraster. Detta är även ett bra knep i trädgården för att se om man har tillräcklig variation i toner och bladform. Jag har även använt mig av svart-vita foton på lekplatser och lekredskap för att se hur de fungerar på synsvaga. Oerhört lärorikt.

 • Aino skriver:

  Intressant!
  Kan man mäta LRV på befintliga ytor?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.