Annons

Inredningskunskap: Gräng

Min upplevelse är att vi lägger väldigt mycket tid och pengar på att måla om våra väggar nu jämfört med vad man gjorde för bara någon generation sedan. Vi söker inspiration på nätet, vi köper hem provburkar och testmålar, vi rådfrågar andra i sociala medier och vi jämför priser mellan olika butiker och leverantörer. Men när vi väl har hittat rätt kulör blir vi ofta så ivriga att få upp allt på väggen att vi hoppar över en superviktig detalj för att finishen ska bli som vi vill. Grängen.

Hand upp alla som har lagt timmar på att välja färgkod, men knappt en minut på att välja roller? Jag pekar inte finger. Det har hänt mig mer än en gång att jag har ryckt tag i närmsta rollerkit som legat vid kassalinjen. Men det är ett jätteviktigt beslut, speciellt när vi målar själva utan att anlita proffs.

Har ni hört talas om begreppet gräng?
Längden på trådarna i rollerns ytskikt styr hur kraftig struktur (gräng) som du kommer få på din målade vägg. Innehållet i samma målarburk kan alltså upplevas helt olika i sin ytfinish beroende på vilken roller du har målat upp färgen med. Handlar du i en färgfackhandel får du råd om sådana här saker. Men köper du din målarfärg hos en lågpriskedja (som inte är specialiserade på måleritillbehör utan säljer allt möjligt annat i butiken) då är det inte alls säkert att någon fångar upp dig i kassan och frågar om du tänkt rätt.

De billigaste modellerna av rollers har ofta en lurvig väv av polyester som ger hög färgupptagning och täckförmåga – för att du snabbt ska kunna måla upp stora ytor. Men resultatet blir ganska kornigt och det upptäcker du först när färgen torkat. För att bli av med en grov gräng måste du oftast spackla och måla om allt. Inte särskilt hållbart. Speciellt om det bara var en miss. Så väl värt att ha i bakhuvudet redan innan.


Kategorier:

Kommentarer

 • Nini skriver:

  Så vad ska man ha istället för att det ska bli bra? Var precis på jakt efter mini-rollers för lite småfix i mötet mellan tak och vägg. Den enda variant, i tillräckligt liten storlek, som min närmsta järn-affär hade var i skumgummi. Är det bra?

  • Frida Ramstedt skriver:

   Svårt att ge råd utan att veta mer, men skumgummi ger en slätare yta ja. Om du ska bättringsmåla är det viktigt att du får samma ytfinish på det nya som det redan bemålade/gamla så att du inte avslöjar dig själv.

 • Linnea skriver:

  Åh, jag önskar att jag visste detta för ett halvår sedan. 🙁

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.