Annons

Annons: Sitt skönt och snyggt med Norrgavel

Inlägget är reklam för Norrgavel


I vår lanserar Norrgavel en ny stol; Pinnkarmstolen som är en nära släkting till Pinnstolen. Den yttersta ryggpinnen smälter organiskt ihop med stolens form genom att svänga av och i sig själv övergå till ett armstöd. Fortfarande med Pinnstolens lätta elegans och balanserade styrka, men med ett generösare mått.

Norrgavel pinnkarmstolen

Norrgavels första Pinnstol har funnits i sortimentet sedan 2010 och redan då fanns tanken att komplettera den med en karmstol, frågan var bara hur? Historiskt kan man hitta vackra och fantastiskt sköna Windsorstolar av comb-back-typ, där karmen fortsätter runt hela stolsryggen med alla ryggpinnarna genomborrade. Men mer avskalade pinnstolar som exempelvis Norrgavels – har bara en kort karm som är fäst i yttersta ryggpinnen, vilket inte kändes som en helt övertygande lösning för Nirvan som ville att den skulle smälta ihop mer organiskt med stolens form. Han blev därför lycklig av idén att låta den yttersta ryggpinnen svänga av och anta formen av ett armstöd. De här tankarna dök upp på ritbordet redan 2016, så vägen från idé till verklighet har varit lång.

Formen kändes självklar och stolens balanserade styrka överträffade förväntningarna, men den stora utmaningen var tillverkningen. Den fingerskarv som blev lösningen på den nästan vinkelräta böjen mellan ryggen och armstödet blev också utmaningen för de snickerier som tillfrågades om att serietillverka den här stolsmodellen. Fem år efter den förlösande idén har stolen nu blivit verklighet!

Norrgavels nya Pinnkarmstol har, som brukligt, fått lite generösare mått än den vanliga pinnstolen men har i övrigt ett tydlig släktskap och samma sitthöjd så det ska fungera fint att blanda dem runt ett bord.Idag finns Pinnkarmstolen och Pinnstolen att köpa i alla Norrgavels 7 butiker och e-handel.

Filmmusik av Råå

Sju saker att särskåda när du köper pinnstolar

1) Ett stycke = större stabilitet.
En pinnstol av bra kvalitet är gjord av massivt trä och benen är fästa direkt i sitsen på undersidan och de svarvade ryggpinnarna är fästa på motsvarande sätt på ovandelen av sitsen. Så är både Pinnkarmstolen och Norrgavels Pinnstol konstruerade. Pinnstolar av sämre kvalité levereras ofta i två delar, för att underlätta transport av större volymer till ett lägre pris, där kunden kanske själv måste montera fast benen på stolen. Sådana modeller uppnår sällan samma stabilitet och balans (plus att där tillkommer onödiga metalldelar) jämfört med en snickerimonterad pinnstol.

2) Skålad sits = ökad komfort
Norrgavels stolsits på både Pinnstolen och Pinnkarmstolen är lätt skålade för ökad sittkomfort. Det känns ofta mer bekvämt om man får ett lätt stöd för stussen men det får inte vara för stort så att det låser kroppen, man vill ha möjligheten att byta sittställning då och då för att en stol ska erbjuda ett komfortabelt sittande. Själva sitsen på Norrgavels pinnstol är också något högre i framkant för att man ska undvika rutschkane-effekten dvs att du hasar framåt med underkroppen i ett obekvämt läge när du suttit en stund. 

3) Ryggpinnarna
Ryggpinnarnas avsmalnande svarvning är viktig för stolens komfort och för att ge stolen ett elegant uttryck.

4) Ryggbrickan på rätt plats
En annan kritisk punkt för komforten är ryggbrickan som måste ha rätt vinkling och en svagt avrundad underkant eftersom den annars kan upplevas skära in i ryggen. 
 
5) Plats för fötterna under stolen

Det är inte bara sittkomforten som är viktig på en stol utan också att den har plats för fötterna när du sitter ner, eller vill resa dig upp. Det är en av anledningarna till att stödpinnen på Norrgavels pinnstolar är placerade så att de tillåter en 60-gradig indragning av fötterna under dina knän, utan att stödpinnen ska störa eller vara i vägen. En bit ned på benen sitter ett stag som länkar ihop benen och därigenom markant påverkar stolens stabilitet. Ett stag gör att man kan minska dimensionen på stolens olika delar med bibehållen styrka.

6) Väl avvägd tyngd
Beroende på material och konstruktion är pinnstolar olika tunga. Under en period tillverkades många pinnstolar med sits av tunn plywood, som gjorde dem lätta. En massiv trästol väger som regel lite mer vilket ger en annan stabilitet.. Men du vill inte ha alldeles för tunga stolar som då kan bli besvärliga att flytta på eller kännas onödigt otympliga. Därför har man på Norrgavels pinnstol skalat bort det oväsentliga för att stolen ska ha tyngd men ändå vara tillräckligt lätt för att kunna hanteras och flyttas på med en hand.

7) Trä är inte bara trä
När man tillverkar möbler är det precis som att laga mat. Ju bättre råvaror du jobbar med, desto bättre blir slutresultatet. Egenskaperna varierar mycket mellan olika träslag; ek är hårt, ask elastiskt, björk lätt att ytbehandla, bok lätt att böja etc. Därför är det är viktigt att välja träslag efter typ av möbel. Som regel eftersträvas rakvuxet trä med så få kvistar som möjligt och beroende på hur trädelarna har sågats ut har de olika hållfasthet. Därför väljer Norrgavel och deras snickerier ut råvaran med stor omsorg. Träet ska därtill vara hållbart odlat och FSC-märkt.


Läs mer om nyheten i en inspirerande artikel som finns att hitta här.

* Inlägget var reklam i stolt samarbete med Norrgavel

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.