Annons

Lär dig mer om marmor med Flisby

Inlägget är reklam i samarbete med Flisby AB

Att lägga marmorgolv har blivit allt mer populärt på senare år. Den vita marmorn är kanske den mest kända men det är en stensort som finns i fler kulörer som svart, grått och grönt. Från och med hösten 2020 satsar Flisby på ett utökat sortiment av marmorplattor för inomhusbruk. Eftersom sten är en ändlig resurs bör man vara påläst och fatta genomtänkta långsiktiga beslut innan man bestämmer sig för vilket golv man vill ha.

I samarbete med Flisby har jag satt ihop en materialskola med de marmorsorter du kan välja mellan i deras sortiment:

Marmor betyder ”glänsande sten” och är en kalkbaserad stenart. Kristallstrukturen och glansen har den fått genom att den utsatts för hårt tryck och hög värme långt under jordskorpan. Ådringarna och färgnyanserna i marmorn har uppkommit genom orenheter från metaller och mineraler som pressats samman under processen. 
Vit marmor
Den vitaste marmorn i Flisbys skiftar åt både det grå och det varma hållet. Detta är en äkta natursten där ingen platta är identiskt lik en annan. Säljs både som golvplatta i slipat utförande med storleksmåtten 60×30 eller 10×10.

Cararra marmor (vit med grå strimmor)
Flisby erbjuder polerad vit marmor direkt från italienska Carrara. Det är den mest klassiska och tidlösa av alla marmorsorter. Vit marmor består av äkta natursten vilket gör varje platta unik och mönstringen skiljer sig åt vilket ger ett livfullt och naturligt intryck.

OBS! Carrara marmorn så finns de i fler olika kvaliteter från CD upp till A som är finast. Flisby har CD, C och C Extra som är Flisbys finaste. CD har mer marmorering än C.

Kolmårdsmarmor (grönådrig)
Den klassiska kolmårdsmarmorn har brutits sedan slutet av 1600-talet och är en av de mest karakteristiska svenska stensorterna som också har ett internationellt erkännande. Stenens fantastiska ådring, mönster och färg har gett den statusen som en av de mest exklusiva marmorsorterna. Beteckningen OX visar att stenen kommer från stenbrotten Oxåker i Kolmården som ligger strax nordöst om Norrköping.

Kolmårdsmarmor har olika mönster i plattan beroende på sågningen OX och OXL. beteckningen OX och OXL visar att dom kommer från Oxåker men de betyder också att det är olika mönster beroende på hur marmorn sågats ut ur berget. Den ni ser ovan är OX.

Australian Grey (grå marmorerad)
Grå marmor med ljusare och mörkare strimmor som ger en livfull mönstring och ett levande oregelbundet uttryck på golvet. Denna sten bryts i Australien. Säljs både som golvplatta 60×30 och som 10×10.

Grön marmor (mörkt grön)
Djupt grön marmor med mörk ådring och slipad yta. Tack vare slipningen får stenen en blank lyster som förstärker den djupgröna färgen. Säljs både som golvplatta 60×30 och som 10×10.

Bottichinomarmor (beige)
Stenplattor upplevs i regel som ett kallt material men Bottichinomarmor från Sydeuropa har en varmare beige ton med en slipad yta. Säljs endast i formatet 10×10 cm. Bör impregneras för extra tålighet.

Rengöring
Använd så torra metoder som möjligt, som torrmoppning eller dammsugning. Vid regelbunden användning av såpa/ tvållösning tillförs stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig som ytskydd. Såpan/tvålen ska vara naturlig och fri från tillsatser. Polerade och slipade ytor på marmor/kalksten har liten sugförmåga. Därför bör man använda en liten mängd såpa/tvållösning. En yta som övermättats av såpa/tvål blir flammig (black) och matt, den kan också bli hal.
kolla alltid PH-värdet på rengöringsmedlet, för marmor och kalksten måste pH vara 7 eller högre!

Tänk på att
– Polerad marmor är tåligare mot vatten / mer vattenavvisande.
– För att skydda ytskiktet kan du impregnera marmorn med vax.
– Marmor är känslig mot syra. Var därför noga med vilka städprodukter ni använder på golvet när det är lagt.
– Vissa marmorplattor säljs i fallande längder vilket innebär att plattorna inte är sågade med ett fast längdmått, bredden är däremot alltid fast. Att lägga sten med fallande längder skapar ett fantastiskt liv med fogar som löper över varandra.
– Eftersom det är ett naturmaterial och alla plattor skiljer sig åt kan det vara en idé att provlägga plattorna först innan kakelsättaren fixerar dem om du vill ha full kontroll på mönstringen.

Kommentarer

 • Emelie skriver:

  Tack för att du tar upp detta med marmor!

  Tycker det är dags att vi slutar skövla naturen på sin marmor för att ha den hemma endast en kort stund innan den slängs ut igen. En kan ha marmor hemma utan att frossa i det och klä in hela kök och badrum i detta material.

  Betoning på ” Eftersom sten är en ändlig resurs”.

 • Anna skriver:

  Av att läsa Trendenser så har jag blivit mer uppmärksam på just det du benämner som ”ändliga resurser”, så jag förstår nog inte riktigt valet av samarbete här? Räcker det med att försvara konsumtionen med ”väl avvägda beslut”? Särskilt när det finns så många andra material som är snarlika marmorn? Mina frågor är just frågor, för jag har inte kunskap nog att rikta kritik i det här fallet.

  • Frida skriver:

   Jag tänker såhär; jag tror inte att jag kan få folk att sluta använda marmor, men jag är övertygad om att jag kan använda min plattform för att informera och uppmuntra fler till ett mer ansvarsfullt och påläst konsumerande av det materialet. Marmor är fortfarande ett av de bästa och mest slitstarka golvmaterialen. Det ligger fortfarande intakta marmorgolv i byggnader som uppfördes före Kristus. Däremot tycker jag inte att marmor är den bästa toppskivan att sätta på ett trendigt soffbord som bara känns kul i några år eller att vi ska överkonsumera marmor och göra pynt och inredningsdekorationer av det bara för att materialet är ”inne just nu”. Sådant skulle jag aldrig göra reklam för. Förstår du hur jag resonerar? Uppskattar att du frågar eftersom det ger mig chans att förklara hur jag navigerat i detta.

  • Anna skriver:

   Kan även tillägga att jag själv köpt annan sten av Flisby och var supernöjd! Så det är alltså marmorn jag undrar över, inte samarbetet som sådant.

 • Krist skriver:

  Stusset også litt over valg av samarbeid ang. akkurat marmor. Marmor er som du nevner en ikke-fornybar ressurs og krever ganske mye energi for utvinning. Enig i at det er et holdbart materiale, men med dagens oppussingstakt tror jeg ikke det er et varig argument i 2020. Nordmenn f.eks. bruker hvert år 94 milliarder kroner(!) på oppussing og det byttes ut marmor over en lav sko.

  Vil legge til at det ikke er ment som kritikk. Har lært så utrolig masse av å lese denne bloggen (den er fantastisk)

 • Emelie skriver:

  Hej! Lite off topic här men vi har fyra långa fönsterbrädor i marmor som vi monterade ner i vårat hus när vi köpte det och som sedan dess har legat för jag vet inte vart jag ska göra av det. Skulle jag slänga dem räknas de som grovsopor (!). Kan jag inte lämna in dem nånstans så de kan brukas igen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.