Annons

Inredningskunskap: Utanpåliggande socklar och vitvaror

Trenden med utanpåliggande socklar i kök kan inte bara vara problematisk av ergonomiska skäl. Det är ju ett sätt att bygga som man använde sig av förr i tiden, innan vi visste det vi vet idag om optimal ergonomi i kök. Men också innan integrerade vitvaror ens existerade.

Vad många lätt missar i sin idéprocess är att alla vitvaror behöver ventilation och hål för vattenavrinning, Annars gäller oftast inte hemförsäkringen vid vattenskada eller garantin på vitvarorna. Har man integrerade vitvaror och utanpåliggande sockel måste man lösa det med ett urtag – men eftersom detta sällan visas på katalogbilderna är det SÅ lätt att missa i sin planering – vilket kan leda till en visuell besvikelse när de detaljerna måste till i slutet.

Diskmaskin
Under diskmaskin, kyl, frys och andra vattenanslutna apparater, ska man ha ett sk. läckageskydd så att vattnet vid en eventuell vattenskada rinner fram och blir synligt. Därför behöver man fräsa ut ett spår i nederkant på den utanpåliggande sockeln. Läs mer om BBRs föreskrifter i Säker Vatten.

Kyl och frys
Beroende på modell brukar kyl och frys behöva ha tilluft under och utgång för frånluft ovan skåp för att ventilationen ska bli konstant och effektiv. Här kan du se ett exempel på ett ventilationsgaller i underkant. Det kan vara svårt att få till snyggt när man väljer en utanpåliggande sockel därför måste man ha en plan för hur man ska lösa luftspalt inne i skåpet och/eller göra ett snyggt urtag i sockeln (med eventuell klöverplåt som skydd). Plus spårfräsningen i nederkant för vattenavrinningen.

Ugn
För integrerade ugnar fungerar de flesta modeller så att de drar in luft i underkant och ventilerar ut på ovansidan. Var därför noga med att kontrollera vilken modell som passar bäst med din köksritning inte bara visuellt, utan även i fråga om krav på ventilation och eventuellt galler.


PS. Diskmaskin och kyl/frys ska ej placeras dikt an intill varandra som på illustrationen, jag ritade bara in dem där av platsmässiga skäl för att kunna illustrera exemplet med urtag i sockel i en bild – men avråder från det i verkligheten – och anledningen till det får jag ta i ett helt eget inlägg.

Kategorier:

Kommentarer

 • H skriver:

  Tack för bra tips för köket!

  Jag uppskattar verkligen din bok och har därför nu ett önskeinlägg på temat ergonomiska stolar till köket.

  Vi renoverande köket för ett tag sedan och köpte då nya Ton stolar med rotting sits online. Tycker de är väldigt fina men ganska osköna framförallt då man sitter en längre stund, dessutom har den ena stolens rotting gått sönder fast vi hanterat dem väldigt varsamt. Så har tänkt mycket på dina råd att man verkligen MÅSTE provsitta innan man köper.

  Så nu tänkte jag ju ”göra om och göra rätt” men det finns så otroligt många olika stolar så vet knappt var jag ska börja. Har därför ett önskeinlägg om 5 ”ergonomiska” köksstolar / matstolar som du kan rekommendera som en startpunkt? (Om du har tid och lust, vet inte om du har kvar sektionen inredningshjälp längre, där kanske det kan passa.)

  Stort tack på förhand och tack för inspirerande – men framförallt lärorik blogg.

 • Mie skriver:

  Vi har ett vattenlarm under diskbänken. Då upptäcker man eventuella läckor direkt.

  • Louise skriver:

   Vattenvakt är toppen men för mig kan det inte helt ersätta läckageskydden som ju samlar upp,lutar ut och driver vattnet ut från skåpen. Det handlar ju inte enbart om att upptäcka läckande utan också förebygga vattenskador så vi har både vakt och utfräsning. Vad gör man annars om skadan sker när man inte är hemma och det tar en stund att åka hem och åtgärda. Då är iaf jag glad att vattnet kan tar sig ut någonstans och inte samlas upp inne i skåpstommarna ????????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.