Annons

Inredningskunskap: Undvik ”sockelfällan” i köket

På jobbet går vi absolut inte med på att utsätta våra kroppar för onaturliga arbetsställningar som kan ge belastningsskador. Men hemma är vi sällan så noga. De senaste åren har det blivit trendigt med utanpåliggande golvsocklar i kök (jag gick till och med på den själv). Jättefint på bild, men av egen erfarenhet vet jag ju att det kan bli ett störande skav i vardagen. Varför?


Jo. Vitsen med en sparksockel är att man ska få plats med sina tår för att kunna komma så nära som möjligt – eftersom vi står bäst så. Med rätt hållning, utan att snedbelasta.En list mer eller mindre? Löjlig detalj kan tyckas. Det är ju så snyggt och karaktärsskapande i ett kök med utanpåliggande foder. Men faktum är att det inte behövs många centimeters förskjutning för att sätta kroppens lodlinje ur spel. Den ska optimalt gå från örat ner genom axeln, höften och sluta strax framför fotknölen. Hamnar du lätt framåtlutad istället börjar du balansera kroppstyngden på tårna och anstränger ryggen / svanken. Testa själv så får du se. Det blir snabbt oskönt utan att man riktigt förstår varför.

En indragen sockel bör vara minst 5 cm innan för bänkskivans kant och cirka 10 cm upp från golvet för att de flesta fötter oavsett skostorlek ska få lagom utrymme.

Värt att veta varför, om du känner dig frestad att låta fint gör före funktion.

Kategorier:

Kommentarer

 • Emelie Röstedal skriver:

  Hej!
  Jag har funderat mycket på detta och vill helst ha funktionen före det estetiska i detta fall, men det är ju så otroligt fint att bygga in som exempelvis du har gjort. När jag letar inspirationsbilder på inbyggda moderna kök hittar jag inget där de tänkt på detta, alltså byggt in det i övrigt men har en inskjuten sockel. Har du några tips? Och, om du hade fått välja om hur hade du gjort då?
  Ha en fin dag!
  Varma hälsningar,
  Emelie

  • Frida Ramstedt skriver:

   Hej Emelie, jag hade inte valt utanpåliggande sockel eller en integrerad kyl/fryslösning givet de erfarenheter jag har nu – efter några års användning och problem med vitvarorna. Det kanske är ett inlägg i sig. Att låta andra lära av mina misstag. Ska fundera på ett inlägg på det temat. Tack för inspo!

   • Therese skriver:

    gärna ett inlägg om detta!

   • Sara Schrewelius skriver:

    Hej Frida, kan du utveckla varför du aldrig skulle välja integrerad kyl och frys igen? /Sara

    • Sara skriver:

     Hej Frida! Jag är också nyfiken på det då vi om några år ska renovera kök.

     • Tudelu skriver:

      En uppenbar nackdel är att skåpet blir inte lika djupt. Har man en 1,5l petflaska får den inte plats liggandes utan måste stå upp.

 • Moa skriver:

  En av anledningarna att jag alltid står vid den utdragbara skärbrädan tror jag, även om vi har en indragen sockel. Blir liksom skönt att slippa stå och gnaga med benen mot skåpen, känns fritt och avslappnat. Vi ska göra om köket snart och tror inte det finns såna skärbrädor kvar, kommer sakna den nåt otroligt! Om jag hittar nån som har det kanske vi väljer fabrikant efter det. ????

  • Fiddelie skriver:

   Även Järfällakök fixar sån till ikeakök, det var ett måste i vårt nya ”50-talskök”

  • Malin skriver:

   Claeson kök har en sån 🙂

  • Cecilia skriver:

   Ett extra tips till alla: Har den utdragbara skärbrädan blivit för gammal och tråkig finns det ny sådan att köpa som ”metervara” bland andra bänkskivor i byggvaruhusen, med den där lilla handtagskanten längst fram. Där kan de förstås såga till en lagom stor bit också.

  • Josefina skriver:

   Även Himle kök tror jag fixar det! De bygger efter önskemål. Jättefina kök!????

  • Marita skriver:

   Vedum har ????

  • Jenny skriver:

   Vi har ett relativt nyproducerat radhus (2016) med kök från Ballingslöv med denna skärbräda inkluderad. 🙂 Den var väl dold, så vi upptäckte det först när vi skulle beställa till en köksö och leverantören såg det på ritningarna.

  • Ylva skriver:

   Hej Moa, vi byggde kök från Lidhults. De fixade en utdragbar skärbräda till oss. Väldigt praktiskt, och blev snyggt. //Ylva

 • Martin skriver:

  När jag hade hemkunskap, strax efter dackefejden, så fick jag världens bästa tips som jag praktiserar än idag. Öppna en skåplucka – t ex den vid vasken. Ställ in ena foten. På så vis står du riktigt bra. Belastar inget och du dessutom anledning att hålla iaf hyfsat rent där

 • Ami skriver:

  Önskar jag hade litat på magkänslan när vi beställde kök för 1,5 år sedan. Det ser snyggt ut, men står med stortån uppvikt för att få rätt belastning nu. Inte bra????

  • A. skriver:

   + 1 på den. Stör mig på det varje dag. Tänker att vissa äldre detaljer är ”äldre” för att de är daterade av praktiska skäl men vi romantiserar allt gammalt nu.

 • Bettan skriver:

  Det jag funderar mest på är om inte ens kökssäljarna påpekar detta med sockelfällan, när de säljer kök. Eller är det bara trend och yta för dem också? Något som jag ångrar också är, att jag inte bara har en stor diskho utan en liten och en bara något större.

 • Charly skriver:

  Hmm jag har en utanpåliggande sockel och har faktiskt aldrig tänkt på det som ett problem. Köket är snart 5 år gammalt. Kanske tillbringar för lite tid där haha… Har även inbyggd kyl & frys, inte heller där något direkt problem, enda gången var när handtaget behövde skruvas åt, men det löste sig till slut det också 🙂 Så det är nog ändå lite olika hur man upplever den där sockeln trots allt…

  • Linda skriver:

   Det här kom så lägligt, sambon och jag diskuterade det här så sent som igår! Båda tycker utanpåliggande sockel är superfint men mitt argument för indragen var just detta, vart ska fötterna ta vägen. Nu finns det ingen tvekan längre, köket kommer bli superfint ändå, tack! 🙂

   • A skriver:

    Men Charly tycker ju tvärtom, att det funkar bra med utanpåliggande!

    • Mats Lindqvist skriver:

     Vi har också utanpåliggande sockel och har haft detta i flera år utan att slå i några tår. Kan det vara så enkelt att det har med längden på oss människor att göra, vi är bägge ganska långa och har då troligen ganska långa armar också?

 • Sandra skriver:

  Eftersom jag starkt ogillar icke-funktionellt så körde vi på inskjuten sockel, även fast det är så snyggt med inbyggd. Utgick ändå från utseendet på ditt kök för att vi verkligen gillar det, men blev en budget variant à la Ikea med dyra handtag från stilbeslag 🙂 Dock ingen inbyggd kyl och frys.
  Jag har heller aldrig fattat detta med öppna hyllor som är så snyggt – blir det inte dammigt?

  En fundering har även varit att byta ut taklamporna i köket (som vi inte bytte vid renoveringen), men de satt där redan när vi flyttade in för 5 år sen (spottar som kanske kunde vara en hel del snyggare) och vi har aldrig behövt byta en lampa under hela tiden så känns ju väldigt onödigt att göra en förändring med tanke på den hållbarheten. En superstor ho körde vi också på av praktiska skäl! Billig hårdvaxoljad ekskiva från Bauhaus… Hoppsan nu började jag beskriva vårt budgetkök här… Ha en fin dag och tack för en superblogg! Älskar dessa reflektioner och inspiration. Sandra

 • Linda skriver:

  Så intressant inlägg! En blind spot hos mig, trots att vi ganska nyligen renoverat köket. Men det sätter ju verkligen fingret på varför det känns skönt och naturligt bra att stå i vissa kök, och obekvämt och fel i andra!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.