Annons

Inredningskunskap: Gamla bord och bristen på benutrymme

Om det är något man brukar trycktesta såhär runt jul (i alla fall förr, när man fick umgås i större sällskap) så är det benutrymmet runt matbordet. På alla håll och kanter.

Just nu är det väldigt trendigt att kombinera äldre allmogebord med moderna stolar. Jag säger inte emot att de är fint, jag har själv ett äldre bockbord i uterummet. Men något man ska vara medveten om är att dåtida möbelsnickeri använde andra stag för göra borden stabila och möbler från 1800-talet är inte är formgivna för att funka med dagens kropps- eller stolsmått. Så det är viktigt att kontrollera staget/stagen och måtten, innan man slår till.

Hur ser bordet ut – under bordsskivan? Kan man överhuvudtaget använda dagens stolar? Om stödpinnen sitter i mitten är det inget problem men om staget är monterat som en ram mellan alla fyra ben kommer du inte att kunna skjuta in stolar och alla kommer sitta onödigt obekvämt. Kontrollera också bordets höjd, bredd och djup mot dagens riktmått läs mer om det här.

Kategorier:

Kommentarer

 • Emma Carlzon skriver:

  Här har du ett bevis på att dina blogginlägg ger kunskap! Läste ditt inlägg om de moderna borden med utsvängd pelare i mitten och att tårna slår i. nu har jag börjat titta efter ett äldre bord eftersom de är så charmiga, och då har jag hela tiden tittat på hur benen ser ut. Tack för du gör det här och fortsätt med det du gör ????
  God Jul till dig också❣️

 • Pernilla skriver:

  Så roligt att läsa! Vi har just ett gammalt allmogebord (med stödpinne i mitten) som vi låtit vitmåla och sjuanstolar till. Så fin kombo! Alltid roligt att läsa dina kloka inlägg. Ha en riktigt God jul Frida önskar din fd kollega ????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.