Annons

Hur många stolar ryms under (!) bordet?

Ja, du läste rubriken rätt. Jag tycker det är är frustrerande att vi bara pratar om hur saker ser ut och passar ihop estetiskt – men så sällan på hur möblerna gifter sig med varandra – ur ett funktionellt perspektiv.

Hur många stolar får plats runt ett bord? Det hänger dels ihop med axelmåttet – som jag skrivit om tidigare – men också en annan viktig sak som kanske inte syns lika tydligt. Nämligen vad som gömmer sig under bordet. Stolsbenen, bordsbenen och dina ben.

Det spelar ju inte så stor roll hur möblerna passar ihop stilmässigt om benen krockar med varandra. Lätt att glömma – speciellt om man handlar på nätet utan att provsitta möblemanget först.

När du kombinerar bord och stolar jämför alltid;

1) Sitthöjden och bordsskivans höjd (läs mer här)
2) Avståndet mellan armbågarna (läs mer här)
3) Benens placering på bordet kontra stolens ben

4) Platsen för dina egna ben…

Kategorier:

Kommentarer

 • Linnea skriver:

  Bra inlägg. Hade en skolmatsal på gymnasiet där du i teorin fick plats sex vid borden, inte i verkligheten. Stolsbenen var vinklade utåt och hakade i varandra när du försökte dra ut stolen. Mycket jobbigt.

 • Erika skriver:

  De hopplösa perstorpsborden (har två stycken som vi använder…). Det går in två små stolar på bredden, men man kan inte riktigt sitta så, så man sitter längre ut. När man drar ut skivorna så sitter alla med ett bordsben mellan knäna.

  Jag har sett en gammal reklambild på perstorpsbordet (kanske 60-tal?), då satt två personer på var sin kortsida, och så fanns plats för massa karotter mitt på bordet. Var det så det var tänkt kanske?

 • Louise skriver:

  Bra inlägg!
  Önskemål om kommande inlägg, långa och smala matbord. Tycker det är svårt att hitta i butikerna.

 • Jenny skriver:

  Skulle du rekommendera pelarbord så bilden ovan visar (med en tjock pelare i mitten)? Dom är ju så populära nu men fungerar om dom håller i praktiken.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.