Annons

Svanenmärkta kök från Vedum

Detta inlägg är reklam i stolt samarbete med Vedum Kök & Bad

Men kan man tänka om man både vill ha sitt drömkök och ta hänsyn till miljön och vad är det egentligen som skiljer ett Svanenmärkt kök från ett som inte är det? Jag besökte Vedums fabrik i det lilla samhället Vedum för att ta reda på hur de resonerar. Svanen har förstås sina kriterier, som går att läsa mer om på deras hemsida – men för en privatperson kan det vara svårt att förstå exempelvis de olika gränsvärdena. Jag fick bland annat gå en rundvisning i fabriken och ställa frågor till Vedums Sophia Andersson som är kvalitets- och miljöchef på Vedum.

Ett kök du trivs med och som håller fysiskt under lång tid är en förutsättning för att dina val ska bli hållbara – på riktigt. Kvalitet är första prioritet för Vedum som bland annat tillämpar Möbelfaktas krav för sina luckor och tillverkar hela sitt sortiment i Sverige, i en fabrik som värms upp med hjälp av det spill man får över i tillverkningen. Sedan är det förstås bra att leta efter märkningar för att vara säker på att en tredje part har granskat och licensierat produkten utifrån sina bedömningskriterier.Vedum har valt att Svanenmärka delar av sitt kökssortiment. Alla köksstommar, flertalet laminatbänkskivor och luckorna Nora, Elsa, Linda i ek och valnöt och Liv i ek och ask är Svanenmärkta.

 ”Märkningar är en hjälp för konsumenten att orientera sig och ett verktyg för oss att både att driva vårt miljöarbete och kommunicera tydligt kring det. På vår webb och i vår nya kökskatalog finns flera Svanemärkta miljöer att inspireras av”, säger Sophia Andersson kvalitets- och miljöchef på Vedum.

Men hon förklarade också att även de Vedumprodukter som inte har fått en märkning tillverkas med hänsyn till miljön, de har bara inte levt upp till exakt de specifika krav som Svanen ställer. Många är ändå listade i Svanens husproduktsportal, vilket betyder att de är godkända att användas vid byggnation av Svanenmärkta hus.

För att inspirera den miljömedvetna, och den stilmedvetna till klokare val har Vedum nu tagit fram två köksmiljöer i modern och skandinavisk stil med Svanenmärkta luckor och laminatbänkskivor.

I det ena köket syns luckan Nora i grått med tydlig textur i kombination med bänkskivan Cento i laminat och stänkskydd i samma utförande. Cento är en nyhet i ljusa toner och terazzoliknande mönster som tillsammans med stilrena detaljer ger köket ett modernt uttryck.

Det andra köket har ett skandinaviskt uttryck där detaljerna är utmärkande. Ekfaner ger luckan Liv en exklusiv och tidlös känsla. Den varma tonen i ek kontrasteras med svarta detaljer och den stenliknande laminatbänkskivan Kings Marble Green samt stänkskydd vilket också är en nyhet.

Läs mer om Vedum hållbarhetsarbete HÄR.

När du sedan levt med ditt kök under många år och så småningom vill uppdatera eller byta ut något, är det också viktigt att din köksleverantör har reservdelar och kan erbjuda möjligheten att renovera, uppdatera eller komplettera ditt kök istället för att du ska behöva byta ut alla delar. Det är en trygghet man får när man köper sitt kök via en etablerad och trygg leverantör.


Klicka här för att se en film med Vedums Svanenmärkta modeller.

Bra att tänka på

 • Se till helheten och läs på. Svanenmärkta kök är alltid bra miljöval, men de flesta av Vedums produkter är godkända att användas i Svanenmärkta hus. 
 • Satsa på en pålitlig långsiktig köksleverantör eftersom det ökar chanserna att kunna köpa till reservdelar och reparera ditt kök i framtiden.
 • Gör en ordentlig flödesplanering så att köket fungerar så att vettigt producerade enheter inte behöver bytas ut i förtid för att användandet av dem inte fungerar optimalt. 
 • Fatta inga förhastade beslut. Du som kund har också ett ansvar att välja ett kök som du kan och vill leva med länge. Som står sig över tidens trender. 
 • Svanenmärkta kök uppfyller tuffa krav på material och råvaror.
 • Svanenmärkta kök innehåller minimalt med skadliga kemikalier. Läs mer om deras gränsvärden här.
 • Gör hållbara val av kranar så spar du vatten och förbrukningspåverkan. 
 • Tänk även till när du väljer vitvaror, ugn och spis liksom allt annat som drar el i ditt kök. 
 • Tänk igenom viktiga funktioner som hjälper dig leva ett mer hållbart vardagsliv exempelvis källsortering, armaturer och belysning. Och håll ordning i skafferiet med hjälp av genomtänkt skåpsinredning! 

* Inlägget var reklam för Vedum

Kommentarer

 • Amanda skriver:

  Så länge en inte slänger ut ett kök som är fullt fungerande och försvarar det med att ”en vill ha ett svanenmärkt kök” så är väl detta helt fantastiskt 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.