Annons

The Ecological Valence theory

Under veckan som gick fick jag lära mig ett nytt begrepp inom färgsättning som jag inte hade hört talas om förut; ”The Ecological Valence theory”. Det finns ju mängder med olika teorier om hur vi människor påverkas av kulörer men Schloss och Palmer’s teori, som baseras på studieresultat från 2010, handlar om att våra färgminnen från naturen och tidigare positiva (eller negativa) visuella erfarenheter kan påverka vad vi gillar och inte. Jag tycker att det är en spännande utgångspunkt för självanalys.

Kan vi hitta ledtrådar till hur vi ska färgsätta våra hem, för att må som allra bäst, i den exteriöra miljö vi växte upp i? Istället för att jaga färgkoder på instagram… Vilka positiva minnen har du från naturen. Och vilka väcker obehag? För den som vill ha en 100% individuell färgsättning kan det ju definitivt vara en tankeövning värd att testa. Istället för att scrolla efter inspiration utåt – vänd dig inåt och leta i dina egna minnen, från positiva naturupplevelser.


Foto: Privat

Kategorier:

Kommentarer

 • Erika skriver:

  Intressant! Imorse insåg jag plötsligt att det gröna kaklet i badrummet (med den perfekta grön-turkos-gröna färgen) som jag jagade runt så länge efter har nästan exakt samma färg som min turkos-gröna bröllopsklänning (gifte oss för 5 år sedan).

  Hade inte alls tänkt på det innan. Sedan var det ju jag som valde tyget till bröllopsklänningen också, så urfärgen, den positiva upplevelsen som eventuellt gett upphov till båda valen finns kanske längre bak i tiden 🙂

 • Lena skriver:

  Älskade att åka skidor på vintern i Norrland där jag växte upp. Gnistrande vit skarsnö i solsken och blå himmel på vårvintern. Och ja, jag är fortfarande en blåvit person och nybliven pensionär.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.