Annons

Lär dig mer om kalksten med Flisby

Inlägget är betald reklam i samarbete med Flisby AB

Kalksten är ett av det mest klassiska och använda stenmaterialen i inredning, genom tiderna. Den finns i mängder av färger och former och lokalt i de flesta länder. Kyrkor och tempel har i alla tider byggts till största delen av kalksten. Jag tycker att kalksten ger en oslagbar känsla och värme, men också ett liv till golvet tack vare sin unika marmorering. Men det är inget man ska slösa med så det gäller att vara påläst och att tänka långsiktigt i sina val.

I höst lanserar Flisby AB kalksten för inomhusbruk och i samarbete med dem har jag gjort en guide över alla de olika sorter som Flisby kan erbjuda.


Ölandskalksten (grå) är en svensk världskändis som går i grått. Med en hyvlad yta vilket får den en lite sträv och ljusare känsla, och med en med slipad finish blir den lite mörkare. Passar i tuffare miljöer som hall och kök, där man vill ha en naturlig och lite mer rustik känsla på stenen.


Kalksten från Borghamn (gråbrun) har mycket liv i mönstret hämtas från ett stenbrott som ligger utanför Vadstena i Östergötland. Borghamnskalkstenen är unik. Den är närmare 485 miljoner år gammal, vilket är dubbelt så gammal som all annan kalksten. Detta gör den till en tätare och hårdare sten än både kalksten och marmor från andra delar av världen. Svensk kalksten är därför ytterst lämpad som byggnadsmaterial med höga krav på hållfasthet, till exempel trappor och golv. Säljs i fallande längder vilket innebär att plattorna inte är sågade med ett fast längdmått, bredden är däremot alltid fast. Att lägga sten med fallande längder skapar ett fantastiskt liv med fogar som löper över varandra.


Jurakalkstenen (varmt beige/grå) är en kalksten från Tyskland med fina varma beige/grå färger. Dess spräckliga yta ger ditt golv ett livfullt intryck samtidigt som den slipade ytan gör golvet behagligt och skönt att gå på.


Kalksten Azul (beige/grå) är en portugisisk kalksten som ursprungligen bröts runt området Valverde (därav dess namn). Idag utvinns den från fler områden i Portugal och har uppnått ett internationellt erkännande för sitt lugna och mjukt utseende i toner som skiftar mellan beige/grå och blå. Den har en mattslipad ytbehandling.


Kalksten (grafitbrun) är Flisbys mörkaste sten, Den kommer från Kina och är väldigt populär för de som vill ha ett mörkare golv.vilket förstärker de varma gråbruna färgerna i stenen. Kanterna är sågade. Kalkstensplattorna blir mörkare vid impregnering med t.ex. stensåpa och ytan blir tåligare.


Kalksten Giza (gråbrun) är från Egypten och är gråbrun i färgen och har mycket mönster i sig. Kuriosa: Pyramiderna är i huvudsak byggda av kalksten

Kalksten nordic grey är en ljus beige slipad kalksten från Turkiet. Ganska mönstrad och passar till det mesta. Tack vare den kraftiga mönstringen är den ”förlåtande” trots att den är så pass ljus. En fläck syns inte så tydligt som på en mer monokrom sten.


Rengöring
Beroende på var kalkstenen ska läggas såkan man vilja skydda den extra från ev. fläckar med impregnering. När du ska rengöra golvet. Använd så torra metoder som möjligt, som torrmoppning eller dammsugning. Vid regelbunden användning av såpa (Steinfix 60 är ett bra Svanen-märkt medel) tillförs stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig som ytskydd. Såpan ska vara naturlig och fri från tillsatser. Polerade och slipade ytor på marmor/kalksten har liten sugförmåga. Därför bör man använda en liten mängd såpa/tvållösning. En yta som övermättats av såpa blir flammig (black) och matt, den kan också bli hal.
Kolla alltid PH-värdet på rengöringsmedlet, för marmor och kalksten måste pH vara 7 eller högre! Vill man vara extra säker eller har utsatta ytor kan stenen också impregneras med Steinfix

Tips att tänka på när du ska välja färg på kalkstenen;
– Natursten fungerar inte som väggfärg. De är aldrig exakt lika. Färgen på samma slags sten kan och ska skifta lite mellan olika plattor. Det är det som ger golvet liv.
Vad är det för färg på angränsande golv på samma våningsplan, eller i samma hus? Ofta blir det bäst att hålla sig till samma del av färgcirkeln, den varma eller den kalla för trägolv och stengolv som möts.
– Vad är det för färg på väggar och tak i det rum där stenen ska läggas? Tänk på att väggarnas kulör och ljuset som studsar ner från dem kommer påverka färgåtergivningen på din sten. Beställ hem färgprover för att titta på stenen i det ljus just du har i det rum det ska ligga.
– Vilket väderstreck faller ljuset in från? Ett kallt ljus från norr kan göra att grå stenar uppfattas ännu kallare och stenar med mycket gult i sig kan upplevas dra åt grönt när det kalla blåaktiga ljuset blandas med golvets gulare stråk.

– Fogfärgen är ett viktigt val för slutresultatet. Väljer du en fog i liknande kulörer som stenen (ljus fog till ljus sten eller mörk fog till en mörk sten) blir känslan att stenarna flyter ihop till en enhet medan en kontrasterande fog förstärker plattorna och förtydligar linjerna dem emellan. Var därför uppmärksam även på fogfärgen när du tittar på inspirationsbilder. Vad gillar du bäst?
– Åt vilket håll vill du lägga linjerna? En tumregel är att linjerna ska följa ljusets riktning, från de största fönsterpartierna. Lägger du stenen med sidoljus kommer ojämnheter att accentueras och förstärkas. Det är inget fel med det – kan tvärtom vara en vacker effekt, men ett val som är bra att vara medveten om.

Har du frågor? Tveka inte att kontakta Flisbys kundtjänst som hjälper dig på telefon, på kontorstid under vardagar (för kontaktuppgifter och mer specifika öppettider, se här).

 • Inlägget var en annons i samarbete med Flisby AB

Kommentarer

 • Catti skriver:

  Hej Frida!
  Har du tips på stensorter som lämpar sig som fönsterbänk? Gärna något som är tåligt mot fläckar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.