Annons

DIY: Spackeltavla tekniker och tips

Jag har fått så otroligt många frågor om spackeltavlorna jag visat på blogg och instagram. Det är ingen avancerad teknik bakom. Den viktigaste ingrediensen är fantasi. Men för att förklara hur några effekter kan åstadkommas har jag markerat med siffror, så kan ni läsa nedan vad ni kan experimentera med för att uppnå liknande.


1. Spackla med en bit kartong eller styvt papper (så att resultatet inte blir helt jämnt). Undvik riktiga spackelverktyg!

2. Klistra på bakplåtspapper eller silkespapper med vitt papperslim. Knöla ihop papperet för att skapa struktur.

3. Använd model paste från pysselbutiken och gör märken med valfritt redskap exempelvis baksidan av en pensel för att skapa mönster i pastan.

4. Blanda i skräp i modellpastan eller ditt spackel för att skapa struktur.

5. Blanda sand i målarfärgen för att skapa finkornigare mönster.




6. Vill du skapa jämna mönster? Använd en tandad fogskrapa (eller kam)!

Sen måste de ju inte vara vita. Effekten kan bli ännu större om du målar på strukturerna du skapat med valfri kulör som matchar din inredning.

Kategorier:

Kommentarer

  • Lina skriver:

    Så snyggt som tavla, men i övrigt skapar nr 4 och 5 en viss ångest, då väggarna i kök och vardagsrum ser ut så hos oss, huah!! Pizzateknik och sand i putsen ala 70-tal…

  • Camilla skriver:

    Undrar hur det bli när spacklet har torkat det är inte så att det faller sönder och spricker när man rör på tavlan? Kan man använde vilket spackel som helst?

    • Alva skriver:

      Hej! Själv har jag gjort en spackeltavla med finkornig spackel och det har inte ramlat av något från den 🙂

    • Cecilia skriver:

      Hej Camilla!

      Jag vet inte vad för sorts spackel de använt här, men du kan uppnå liknande effekt(er) med s.k. modelleringspasta (modeling paste på engleska) och kommer i kraftigare eller lättare utföranden. Dessa pastor går att få tag på via Skapamer eller liknande sidor (och säkert via en konstnärsbutik).

      Jag har själv använt Sennelier Abstract Modeling Paste. När det torkat så blir det hårt och kan målas över. Jag har använt pastan på en bit tjockare akvarellpapper (300m/g) och har inte märkt nåra sprickor, även om jag böjt på pappret, men kanske det kan hända om man är hårdhänt?

      Jag kan tänka mig att finkornigt spackel för inomhusbruk (typ finspackel eller snickarspackel) också skulle funka, det är nog dessutom billigare 😉

      Hoppas detta svarade på din fråga, delvis i alla fall!

  • Eva Ekman skriver:

    Hej! Tack för din inspiration du sprider????! Tänkte spackla och fixa projekt/tavla som ditt nr.2… Har samma fråga som Camilla om det är hållbart? Har du testat att klistra på tyg… och få samma effekt som 2:an? Vilket typ spackel? Har köpt ”finspackel”! Läste att någon tillagt lite modelleringspasta i spacklet + maizenamjöl, vet inte om det var ett skämt m. maizenamjöl hihi?!

  • Ellie Topnik skriver:

    Is there an English translation?

  • Isabella skriver:

    Hej!
    När man ska göra nummer fyra står det att man ska använda ”skräp? Vad menas med det?

  • TATIANA skriver:

    Hej! Snälla berätta för mig vad heter tekniken 6?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.