Annons

3986 gånger

Inlägget innehåller information om min egen verksamhetHäromdagen damp det ner en utlåningsrapport från Sveriges författarfond. Under 2019 gjordes 3986 utlåningar av ”Handbok i inredning och styling” på Sveriges bibliotek.

En siffra som kanske inte säger så mycket för den som inte är insatt i förlagsvärlden – men antalet motsvarar nästan två normalstora tryckupplagor av en förstagångsförfattares verk. Det är ju helt fantastiskt! Det betyder att bokens innehåll har nått väldigt många fler än vi trott. Och förhoppningsvis har den också hjälpt några av de läsarna att trivas lite bättre i sina hem och att tänka till lite extra innan de köper nytt.

Vad ska jag göra med ersättningen? Enligt förordning om Sveriges författarfond kan utbetalningen inte överlåtas till en annan fysisk eller juridisk person, men det hindrar ju inte mig från att skänka motsvarande summa privat – till någon bra organisation eller verksamhet som arbetar för dem som inte ens har något tryggt hem att inreda och styla.

Får jag be om din hjälp? Vilka tycker du att jag ska ge det bidraget till?
Tipsa mig gärna med förslag på lämplig organisation eller ideell verksamhet i kommentarsfältet.

Kommentarer

 • Karin skriver:

  oj, va fint tänkt. Jag har själv lånat din bok på biblioteket. Jag försöker i möjligaste mån låna istället för köpa av miljömässiga skäl- Skönt att höra att du får en liten slant för det också! Giving people som stödjer barn som har det svårt tycker jag gör ett jättefint jobb. Även stadsmissionen. Fin fredag till dig önskar jag. /Karin

 • Anna skriver:

  Givning people som hjälper utsatta barn i Sverige att få en bättre tillvaro inte minst nu när det snart är jul.

 • Cecilia skriver:

  Stadsmissionen

 • Kristina skriver:

  Oktober är ju som de flesta vet dedikerad till Rosa Bandet, men vad som är mindre känt är att det också är månaden för att uppmärksamma barn som dör innan de föds eller i början av livet. 15 oktober markeras detta med Wave of Light. Jag röstar därför på Spädbarnsfonden❤️ Viktig forskning gjorde att plötslig spädbarnsdöd minskade drastiskt med enkla grepp, bara genom att låta barnen sova på rygg istället för mage. Nu ligger fokuset mer på dödfödslar, där antalet fortfarande borde bli mindre. Det är en liten men viktig organisation!

 • Malin Vbg skriver:

  Vid din sida, för hemlösa pensionärer. Eller så till kvinnojourer, eller suicide zero. Finns så många, tyvärr! Fint av dig att göra så.

 • Emeli skriver:

  Läkare utan gränser. De gör ett fantastiskt arbete i katastrofområden och oroshärdar.

 • Margret skriver:

  Vad bra! Jag har också lånat din bok från biblioteket. Jag tänkte Läkare utan gränser som hjälper flyktingar i bland annat Morialägret på Lesbos. Där bor man i tältar som ge dåligt skydd mot storm och regn nu vintern närmar sig.

  • Maria skriver:

   Jag tänker också likadant, människorna på exempelvis Lesbos har ju allt annat än trygga hem.

   En annan organisation är Bris. Om barnen kan få stöd och bli lyssnade till kan det bidra till att de kan bygga trygga hem i framtiden.

 • Karin skriver:

  Till Zonta som arbetar för flickor och kvinnors rättigheter

 • Sandra skriver:

  Giving people är en fantastisk organisation som gör vardagen bättre för barnfamiljer i Sverige. Deras efterlysningar handlar ofta om förbättringar i hemmet, som att barnen exempelvis får en ny säng eller ett skrivbord. Ha gärna dem i åtanke!

 • Karolina skriver:

  Tänkte bara också tillägga att din bok också lånas flitigt i Finland, fick själv stå i kö innan jag fick låna den från vårt stadsbibliotek i Vasa. Såg också nu att det finns 5 exemplar av din bok, två på svenska och tre på finska, och 4/5 var utlånade!

  • Frida Ramstedt skriver:

   Åh vad roligt att höra. Tack för att du tog dig tid att skriva, visste inte det! 🙂

 • Amanda skriver:

  <3
  Röda korset, Cancerfonden, och dem som nämns ovan. Fint av dig!

 • Pernilla skriver:

  Föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar, FUB Eller RockaSockorna som arbetar för allas lika värde och rättigheter i vårt samhälle, en gruppering som sällan höjs eller nämns i insamlingssyften eller galor.

 • Christine skriver:

  Så fint av dig! Hatten av – snyggt. Och grattis till framgången med boken. Maskrosbarn är ett förslag liksom alla andra jag läst
  här också. Men det en organisation jag just fått upp ögonen för. Ha en fin helg!

 • Johanna Bradford skriver:

  Åh vad roligt!
  Eftersom att jag (tyvärr) spenderat mycket tid i väntrum och på olika avdelningar på sjukhus har jag inte kunnat låta bli att tänka på hur mycket det finns att göra där. Både för psyket och för att fysiskt underlätta för sjuka. Vill dock poängtera att jag verkligen förstår att det inte är sjukvårdens fokus och är otroligt tacksam för den fina sjukvård vi har här i Sverige. Och det går såklart föra inredning. Men jag är helt säker på att man kan göra sjukhusvistelsen till något lite trevligare genom att inreda ”rätt”.
  Ha en fin helg nu!

 • Anna skriver:

  Kanske WWF eller Naturskyddsföreningen med tanke på din mission med boken?

  Fast alla organisationer du har fått förslag på verkar ju fina ????

 • Monnah skriver:

  Vad fint att höra! Vad sägs om att räcka ut handen till dina gamla hemtrakter, gräva bakåt? Finns det något i Umeå (har för mig att det är därifrån du är) som skyddat boende som kan göras mer hemtrevligt eller någon kursverksamhet som behöver sponsring av material för att kunna låta ungdomar lära sig hur de kan återbruka och renovera loppisfynd till blivande arvegods. Lycka till!

 • Carina skriver:

  Operation Smile,som opererar barn med läpp och gomspalt i utvecklingsländer,så att det inte blir utstötta och kan leva ett normalt liv.

 • Elena skriver:

  Gotlands Djurfristad

 • Maria skriver:

  Något inom miljöarbete, som liksom du jobbar för det ekologiska hållbara. Kanske behöver någon just din stöttning i dina hemtrakter?

 • Malin skriver:

  Giving people! För utsatta barn i Sverige.. extra många fattiga nu pga corona ❤️

 • Anne-Lee skriver:

  Min stora dag, är mitt förslag.

 • Anna skriver:

  Bra idé ochfint tänkt, jag rekommenderar
  —> Kvinna till kvinna
  —> Porrfribarndom

 • Charlotte skriver:

  Så jättefint av Dej, vilken fin människa du är!
  Jag tycker Operation Smile och Naturskyddsföreningen.

 • Anna skriver:

  För ett hållbart samhälle, WWF eller Naturskyddsföreningen!

 • Ingrid skriver:

  Wilda Kids! En ideell organisation som drivs av en familj i Luleå för att hjälpa barn som aldrig har råd och möjligeter att få uppleva sådant som många barn får, tex tar de med dem på utflykter, samlar in till julklappar etc. De jobbar för barn i hela norrbotten och har prisbelönats i tv men har inga resurser utan är beroende av allas vårt stöd för att kunna hjälpa dessa barn. Har ju inget egentligen med inredning att göra men är så viktigt för att ett barn ska ”få känna sig som alla andra”. Kram och tack för ditt initiativ oavsett vilket du väljer.

 • Ann skriver:

  Stadsmissionen – en organisation som troget har bistått under många år.

 • Andrea skriver:

  Åh vad roligt! Vad fint av dig som vill ge tillbaka ???? Mitt tips är hjärtebarnsfonden, då det årligen föds 2000 barn med hjärtfel och deras arbete är så otroligt viktigt.
  Själv hade jag inte haft min dotter här utan all forskning som har gjorts. Men det finns fortfarande barn som inte klarar sig och det är en mardröm.

 • Lovisa skriver:

  Barncancerfonden ????

 • Maine skriver:

  Jag ger både din Blog och din bok högsta möjliga betyg. Du är bäst av alla!
  Har följt dig sedan starten ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 • Siri Brolén skriver:

  Give Well! För att de ägnar 20 000 timmar varje år för utvärdera välgörenhets organisationer för att kunna rekommendera vilka som ger störst effekt. ”We search for the charities that save or improve lives the most per dollar. We produce the world’s top research on charities. Free, for everyone.
  We recommend a small number of charities that do an incredible amount of good.”

  Rekommenderar också Peter Singers Ted Talk om varför: https://www.ted.com/talks/peter_singer_the_why_and_how_of_effective_altruism/up-next#t-90055

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.