Annons

Inredningskunskap: Svängradie på kranen

Det är mycket som kan tyckas självklart när man sätter ord på det, men som ändå är lätt att missa vid en köksrenovering. Kanske för att det är (eller åtminstone bör vara) ett sällanköp som den enskilda personen inte har så mycket erfarenhet av. Eller på grund av att vi inte alltid rådfrågar experter längre när vi gör viktiga detaljval. Kran och diskho är två saker som många lägger stor vikt vid idag. Men det är två beslut som inte kan fattas var och en för sig. De hänger ihop! Och det handlar inte bara om utseende.

Köp aldrig en kran som har större svängradie än diskhons bredd. Låter banalt, men jag ser dagligen exempel på det när jag scrollar på Hemnet och Pinterest. Köksblandarens vidd måste matcha hålet i eller avrinningsytan på diskbänken så att vatten inte kan samlas utanför, utan faller ner i eller leds mot diskhon. Annars är det viktigt att leta efter modeller som har sk. ”Ställbar begränsning/justerbar radie.” Och inte minst – se till så att den funktionen aktiveras vid installationen så att kranen inte kan stå och spola vatten utanför hon. Det är också viktigt att kontrollera som blivande hus- eller lägenhetsköpare när du är på en visning. Om inte, kan det föreligga risk för vattenskada.

Kategorier:

Kommentarer

 • Lisa skriver:

  En annan sak som jag reagerat på är varför så många nya köksblandare har ett sånt litet handtag/vred. Oftast en kort och smal pinne. Svårt att få grepp om med kladdiga händer och svårt att reglera temperatur och flöde tycker jag.

  • Olivia skriver:

   Vi har en kran med större svängradie, var så när vi flyttade in. Tycker att det är smidigt då man kan fylla på kastruller som står på spisen bredvid hon och kaffekannan som måste stå plant för att man ska kunna se nivån.

   • Frida Ramstedt skriver:

    Kanske också ska tillägga att de flesta försäkringsbolag ställer krav på att VVS-installationerna i ett kök är utförda enligt de branschregler som gällde vid installationstillfället för att försäkringen ska gälla fullt ut. VVS-installationer utförda enligt branschreglerna Säker Vatteninstallation är att betrakta som fackmässiga. Detta gäller för alla installationer: nybyggnad, ombyggnad och reparation.

   • Frida Ramstedt skriver:

    Jag förstår att det kan kännas smidigt i vissa situationer – men branschreglerna för Säker vatten förespråkar inte den lösningen.
    Det är inte jag som hittat på rekommendationen 🙂 Branschreglerna Säker Vatteninstallation 2016:1 är framtagen av VVS-företag tillsammans med myndigheter, försäkringsbolag, byggföretag och tillverkare av VVS-produkter.

    Läs mer här:

    https://www.sakervatten.se/branschregler/online/3/7

 • Sofie skriver:

  En sak som jag stör mig på är att det verkar fullkomligt omöjligt att hitta diskhoar, där själva silen inte är nedsänkt. I den funkislägenhet där jag är uppvuxen var silen endast svagt inbuktande (eller var den rent av svagt konvex?) så att det var enkelt att rensa ur matrester med en diskskrapa och slänga i papperskorgen. Nu fastnar ALLT i den lilla, lilla silen och innan man hinner lyfta ur den har det blivit översvämning i diskhon, man tvingas lyfta ur silen och matavfallet åker då ner i avloppet och orsakar stopp. Är det bara jag som lever såhär haha?

  • Karin skriver:

   Jaaa åh vilken igenkänning! Avskyr den lilla silen. Men det verkar hopplöst att hitta den gamla varianten som är så mycket mer funktionell! 🙁

  • Bettan skriver:

   Jag håller helt med dig Sofie! Någon mer idiotisk konstruktion har jag aldrig stött på. Konstruktören kan aldrig ha jobbat med en diskho. Jag har varit i kontakt med både Ballingslöv, som vi köpt av, och tillverkaren av diskbänken. De har ingen förståelse.
   Nu står jag med en sil (10 cm i diameter) och fångar upp mina potatisskal. Det borde väl kunna finnas en slät propp gjord av hålad plåt. Den kan jag peta upp med en tandpetare t.ex. En plåtslagare har dykt upp i min närhet, får kolla om de kan hjälpa mig.

  • Sara skriver:

   !!! Håller med fullständigt! Vi hittade faktiskt en sån där ”gammeldags” sil (?)!till vårt nya kök. Köpte ho via decosteel och man kunde göra ett tillval för detta. Fick även med den där hemska korgen, kommer förmodligen aldrig användas..
   Jag tror faktiskt att det går att köpa till i efterhand själv oberoende av vad man har för märke på diskho!
   Är så nöjd varje gång jag rensar slasken med ”slaskskrapan” och slipper kladda med de där hemska korgarna. Fantastiskt!

   • Fiddelie skriver:

    Gjorde precis samma val när vi beställde diskbänk. Propp i ena och sil i andra. Har inte kommit än men hoppas det blir bra. Avskyr de där korgarna som finns i alla nya som standard.
    Vi har även hel diskbänk så tror inte det blir något problem med svängradien, men bra tips.

  • Anna skriver:

   Jag har för mig att vi hade konvex när jag växte upp (kök från 70-tal). Supersmidigt!

 • Linnéa skriver:

  Får mig att tänka på irritationsmomentet som finns i vissa badrum, där blandaren är för kort eller placerad för långt från ”skålens” kant så att vattenstrålen blir för nära bakkanten på ”skålen” och man knappt får in händerna under strålen…

  • Frida Ramstedt skriver:

   Linnéa – Jag är HELT enig med dig om detta problem. Har sett det så många gånger, både hemma hos privatpersoner, på hotell och på toaletter i offentliga miljöer (som borde ha ritats av proffs?). Alldeles för få tillverkare av handfat pratar om hur viktigt det är att matcha med rätt piputsprång. Problemet med svängradien gäller även i badrummet.

   Har skrivit ett inlägg på det temat om du vill läsa mer om sådant jag tycker branschen borde prata mer om till de kunder som står i valet och kvalet. Istället för att enbart pusha för estetiska värden…

   https://trendenser.se/2020/03/inredningskunskap-kranar-och-handfat/

   • Hanna skriver:

    Jag arbetar på ett stort byggbolag, och i projekteringsfasen ses det noga över när blandare och handfat tas fram så avstånden ska bli rätt. Du ska Tex kunna tvätta händerna utan att behöva vidröra porslinet, någonting som känns extra relevant just nu av hygienskäl.
    Även flöden kontrolleras för att undvika onödigt spolande på platser det inte finns behov, tex handfat i WC.
    Flera internationella certifieringsorgan pushar för detta, se tex WELL building standard, eller LEED.
    I slutändan är det dock kunden som väljer – och det är inte alltid kunden önskar det som rekommenderas, och där svensk lagstiftning inte säger emot får de rätt – tyvärr!

   • Maja Andersson skriver:

    Tack! Fick svar utan att fråga på tanken som dök upp 🙂

 • jessica skriver:

  Jag håller med Sofie om problematiken med silen, daglig kamp ???? Dock gillar jag att svängradien på kranen är lite mer än diskhon då man kan ställa ner kaffekannan på plan yta och måtta exakta koppar kaffe 🙂

 • Frida skriver:

  En sak till är att det är väldigt snyggt med dessa diskhoar med raka hörn. Men har man inte en köksblandare med utdragbar pip/dusch är de hopplösa att spola ur och få rena.

 • NinniLovisa skriver:

  Hej Frida, verkligen en viktig aspekt.
  Sedan att kolla om vattenarmaturen passar med vald ho och tvättställ, förhållande mellan var vattenstrålen träffar ytan i ho eller tvättställ så att man inte blir nedstänkt var gång man släpper på vattnet.
  Vänliga hälsningar
  NinniLovisa.

 • Lotta skriver:

  Hej! Tack för bra kunskapsgivande inlägg!

  Vi önskar att bygga en köksö men har svårt att veta om vi har tillräckligt stort. Tips och önskan framåt är att delge vad man behöver att tänka på när man bygger/sätter in en köksö ????

  Tack för en bra blogg!

 • Kristina skriver:

  Bra inlägg och viktigt poäng! Även om det kan vara praktiskt ibland, är det som du säger en anledning till att det inte är en bra idé. Men apropås att rådfråga experter, jag upplever inte alltid dem som ritar kök som experter, utan mer som säljare. Jag var och ritade kök igår, höggravid. Hon som ritade insisterade på att jag behövde ett smalt, utdragbart skåp bredvid diskmaskinen till rengöringsmedel, diskmaskinstabletter och likande. Jag sa flera gånger att detta inte är en bra idé att ha sånt i den höjden med småbarn i huset, men hon fortsatte insistera. Tycker den typen av säkerhet borde vara helt avgörande för dem som ritar kök, och man borde kunna förvänta att dem tänker på sånt.

 • Malin skriver:

  När vi besiktigade vårt (nybyggda) hus för 6 år sedan så sa besiktningskvinnan att det inte var så bra att vi kunde snurra kranen ett helt varv (kanske borde varit begränsad), men sen konstaterade hon ju att vi har utdragbar/lös pip så kan ju trots allt spola vatten varsomhelst i köket. Så blev bara en muntlig kommentar. Men jag gillar ändå att man kan ställa en skål etc ”bakom” hon och fylla grytor etc..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.