Annons

Inredningskunskap: Lårutrymme

För att vi ska kunna sitta bekvämt vid ett bord har man räknat ut att det optimala avståndet mellan stolsits och bordskiva är någonstans mellan 27-30 cm. Hamnar man längre ner kan det göra ont i axlar, nacke och rygg när man sitter där längre stunder och hamnar man högre upp dvs har man för höga sittplatser i förhållande till ett bord finns det risk att benen känns inklämda.

Det räcker dock inte att enbart jämföra sitthöjd mot bordshöjd för att garantera lårutrymmet, det är viktigt att även titta på bordets konstruktion. Speciellt om man blandar möbler från olika tillverkare eller tidsepoker. Om bordet har en sarg under bordsskivan kan det bli olika trångt för låren på olika ställen runt bordet. Låter självklart, men tänk på det när du bläddrar i inredningsmagasinen efter inspiration kring matplatser nästa gång så kommer du se att det är ett vanligt misstag många ändå gör och garanterat stör sig på.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Inte bara tidningar – Pinterest!! Blir galen på all konstig inspiration som florerar där och sprids utan eftertanke.

 • Emilia Abrahamsson skriver:

  Oja. Och visst är det snyggt med skrynkliga linnedukar men ack så irriterande när man ska greppa gaffeln och nyper med duken i lyftet. Eller ska ställa ett vingligt vinglas på ett veck. Är det någon som i verkligheten dukar med väldigt veckade och skrynkliga dukar likt inspirationsbilder…

  Apropå dukar, visst är det snyggt med långa dukar men att sitta med en duk liggandes över knäna likt en filt eller servett, eller när man dra ut stolen och man får med sig duken är enerverande.

  Jag minns att jag fnissade när du publicerade ↓ inlägg om dukar eftersom jag redan erfarat dumheterna med för långa. Vill bara tillägga att en för kort duk ser ungefär lika lustigt ut som en för kortklippt lugg.

  https://trendenser.se/2018/03/lasarfraga-hur-stor-duk-behover-man/

 • Karin skriver:

  Åh, jag minns när mamma envisades med att duka i matsalen till fint och jag alltid försökte välja plats först för att få en stol där jag fick plats med låren under bordet. Det kan vara ganska jobbigt för en (ung) människa som inte är bekväm med sin kropp. Jag har fortfarande inte sagt något till mamma om det men nästa gång ska jag nog faktiskt lyfta det.

 • Nini skriver:

  Man bör också titta på hur benen på bordet är placerade. Påverkar hur många stolar man kan ha och var de kan placeras. Särskilt om det är bord som kan förlängas på något sätt. Fel-köpte ett bord en gång som man kunde göra längre. Förlängde man fick man bordsbenen mellan sina egna ben… inte sittvänligt alls. Gjorde mig snabbt av med det bordet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.