Annons

Boktips: Ingrid Wallberg – Arkitekt och funktionalist

Inlägget innehåller en köplänk/affiliatelänk till Adlibris

För ett par år sedan var jag medbjuden på en inflyttningsfest där jag inte kände någon och blev bordsplacerad intill en arkitekt från Göteborg. Samtalet började lite trevande, som det ju så ofta gör med ”vad jobbar du med?” och ”var bor du?”. Flera timmar senare pratade vi fortfarande om samma ämnen. Hans yrke och hans radhus i Örgryte. Och det var ett av de mest berikande samtal jag haft med en främling, vid ett långbord, på ett stimmigt kalas.

Han berättade nämligen historien om Ingrid Wallberg. Den första svenska kvinnliga arkitekten att starta egen arkitektbyrå. Som gjorde praktik hos Le Corbusier i Frankrike och som var en av de främsta förespråkarna av funktionalismen i Sverige på 1930-talet. Efter fyra avslag blev hon till slut godkänd som medlem i Sveriges Arkitekters Riksförbund (SAR) år 1938. Hon ritade inte bara min bordsgrannes radhus utan flera villor, fabriksbyggnader och ett ålderdomshem och var även en varm förespråkare av bättre bostäder för mindre bemedlade. Ingrid flög zeppelinare, räddade familjeföretagen med hundratals anställda och var en kvinnlig pionjär i sitt skrå. Trots det har hon förblivit ett förhållandevis okänt namn i svensk arkitektur. I alla fall för den stora massan.

Just därför blev jag så oerhört glad när kvinnolitteraturforskaren Anne Brügge hörde av sig till mig för en tid sedan och berättade att hon av en slump kommit över Ingrids livsöde och bestämt sig för att teckna hennes livsporträtt i bokform – baserat på genomläsning av brevkorrespondens, byggbeskrivningar, tidningsartiklar och minnen från dem som hört hennes röst. När boken var tryckt och klar fick jag ett recensionsex på posten och denna rejäla tegelsten har varit mitt kvällsnöje de senaste veckorna. Jag kan genuint rekommendera den, både som underhållning och allmänbildning.

Betyg: 5 av 5
Det här är inte bara den bästa bok jag läst i sommar, utan på mycket länge. En oerhört inspirerande och alla gånger viktig bit av vår (kvinnliga) arkitekturhistoria så dramaturgiskt gripande att det hade kunnat vara en modern saga. Extra kittlande just för att den är sann. Tack Anne för ditt enorma researcharbete och för du hjälper Ingrid att retroaktivt få det erkännande hon gjorde sig förtjänt av.

Titel: Ingrid Wallberg – Arkitekt och funktionalist
Ca pris: 359 kr
Författare: Anne Brügge
Förlag: Balkong
ISBN: 978-91-875553-43-1
Utgiven: 2020

Kategorier:

Kommentarer

 • Inger Olsson skriver:

  Hej, så spännande denna bok ska vi absolut köpa. Vi gick en kurs i arkitekturhistoria på senioruniversitet vid Järntorget med en lärare som var professor på Chalmers Clas Dalby, det var något av det roligaste och mest lärorika jag gjort.
  Tack och ha en fin helg
  Inger

 • Malin skriver:

  Tack för tipset, klickade hem den direkt nu! Så fantastiskt att få ta del av den resa som kvinnorna som gått före oss och banat väg i branschen för oss kvinnor idag. Än idag är jag för det mesta ensam kvinna de majoriteten av möten men det kan också ibland hända att vi sitter enbart kvinnor som roddar byggprojekten- allt från arkitekt, konstruktör, byggingenjör mm. En rätt stark känsla faktisk!
  /Malin

 • Josefine skriver:

  Hejsan! Så roligt att du lyfter just Ingrid Wallberg. Just nu pågår även utställning om henne i Halmstad. I Halmstad finns också flera radhus av henne.
  https://www.hallandskonstmuseum.se/ingrid-wallberg-arkitektpionjar/

 • Karin skriver:

  Så roligt att du tipsar om boken! Det sägs att grafiska formgivare inte läser de texter de jobbar med, men jag är helt tagen av Ingrid och hennes öde.
  / Karin

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.