Annons

Inredningskunskap: Den skärmlösa generationen?

Har du tittat rätt in i solen eller i en stark glödlampa någon gång? Upplevt den obehagliga känslan i ögonen och försökt blinka bort ljusfläckarna från synfältet som följer med blicken ett tag efteråt?

Det finns en logisk anledning till att man uppfann lampskärmen och det var inte enbart för att göra lamporna finare. De ska i första hand skydda våra ögon mot synstörande bländning och hjälpa till att sprida, rikta, forma och förstärka ljusflödet – så att det hamnar där vi behöver det i rummet, utan att skapa onödigt obehag.

Med det i bakhuvudet är det obegripligt varför så många nya lampor, som tillverkats i modern tid, har skärmar av genomskinligt glas. Vad tillför en sådan ”skärm”? Borde det ens få kallas det? Och varför vänder vår generation ryggen till flera decennier av forskning kring ljus och synergonomi? ”Men man kan ju dimma ner ljuskällorna nuförtiden, vi är inte lika beroende av skärmar som vi var förr” kanske du tänker. Ja, visst kan de transparanta skärmarna funka när ljuskällan är neddimmad och glödtråden brinner som en stämningsbelysning – men förklara då varför man så ofta ser sådana lampor placerade ovanför matbord? Som belysning vid arbetsbänkar i kök? Som läslampor intill sängar? Eller som enda ljuskälla i mörka badrum där man verkligen behöver ett starkt, förstärkt (och ofta riktat) funktionsljus för att kunna se ordentligt”? You tell me.

Kategorier:

Kommentarer

  • Anne skriver:

    Så rigtigt!! Jeg er i gang med at lede efter en lampe at have over spisebordet. Men det er så SVÆRT. Jeg overvejer en større pendel i opalglas (for eksempel modellen Lantern fra New Works), men er i tvivl om lyset bliver for svagt. Har du nogle tips til fine spisebordslamper, som giver et godt lys?

  • Camilla skriver:

    Jag har två jättefina lampor som är för mysbelysning i vardagsrummet. De lyser dock så starkt så att jag aldrig kan ha dem tända.. jag blir tokbländad. Nu får jag se efter dimmerlösning om det ens går eller finns!

    • Ann skriver:

      Går det inte att ha svagare glödlampor? ”Gamla” 25 W (375 lumen)?

      • Johanna skriver:

        375 lumen är ändå starkt på mysbelysning, iaf om man tänker på fönsterlampor eller annan prydnadsbelysning. Det går att hitta betydligt lägre. Jag har 70 lumen i mitt fönster och det är väldigt behagligt sken.

    • Jenny skriver:

      Jag har likadant, men sprayade väldigt lätt med beige sprayfärg, så blev det mycket bättre. Ett tunt, tunt lager bara

  • Minna skriver:

    Jag har efter att ha läst din bok insett att jag har såååå många felplacerade lampor hemma.
    Inte konstigt att vissa lampor aldrig får vara tända ????
    Tack för att du fortsätter upplysa oss!
    ( obs på Göteborgs humorn som smög sig in där på slutet ) ????

  • Dessi skriver:

    Amen JA! Exakt min tanke. Ser dessa lampor varje dag i mitt jobb som bostadsfotograf. Tycker dessutom att det blir ett så hårt och fult intryck av ”nakna” lampskärmar eller skärmar i glas.

  • N~L skriver:

    Undrar hur Thomas Sandell tänkte när han skapade ”A-lampan” för Zero på 90-talet ?
    N~L

  • Charlotte skriver:

    Hej – Roligt med inlägg med fokus på ljuset. Du skriver väldigt mycket klokt, men detta inlägg är jag inte helt enig i. Klassiska designers som Hans-Agne Jakobsson har designat massor med lampor med genomskinlig skärm. Gamla Svenskt Tenn taklampor och Italienska FLOS har massor med designade lampor med nakna glödlampor. Dessa lampor är dock noggrant designade utifrån ljuset man ville åstadkomma från lampan, inte för att den skulle vara snygg enbart.
    2016-18 var det en trend med nakna glödlampor, som enligt min personliga mening blev för mycket, men det var nog också för att man inte reflekterade över vilket ljus man fick från glödlampan i sig och den tidens LED var inte god nog utan skärm. Man får dessutom ingen variation av ljuset i rummet med samma typ av lampor. Idag är LED kvaliteten mycket bättre och nu är trenden mera till lampor med opal glas, mycket skönare ljusbild! Har du en armatur designed för en naken glödlampa, så går det faktiskt att köpa matta snygga glödlampor om du har tröttnat på ljuset från klarglas. Ha kul inred massor med ljus – Lotte ’2700 Kelvin’

    • Frida Ramstedt skriver:

      Hans-Agne kallades inte ”ljusets mästare” för intet. Hans lampor i klarglas var till största del uppåtriktade och de som var neråtriktade hade oftast ”bländskydd” av någon form som inneslutande klot, svaga infärgningar som gjorde glaset mindre transparent och liknande lösningar. En annan finess med både Hans och Svenskt tenns ”nakna” lampor är att de sällan bygger på att ljuset sprids från en enda ljuskälla, utan flera i grupp så att var och en kan lysa svagare men ändå ge ett starkt ljus ihop. Sådana finesser har inte alla de billigare lampor i klarglas som görs idag. Titta runt på bilderna på Hemnet och kolla närmare på de vanligaste modellerna (från de stora möbelkedjorna och e-handlarna) som man ser på sociala medier och i svenska hem – där lampskärmarna är av klarglas. Visst finns det undantag, men jag tror du förstår vad jag syftar på.

      • Charlotte skriver:

        Jag förstår precis, anser att det inte främst är lampdesignen men ljuset från ljuskällaren som är störrand oavsett designer. Valet av ljuskällor behöver omsorg och kärlek, gärna med bra kvalitets från butiker som kan ljus. Man kan förändra upplevelsen av rummet med ljuskällor, inte inköp av nya lampor. Hållbart och det blir billigare.

  • Moa skriver:

    Lampor är så otroligt viktigt. Har försökt tänka på det nu när vi flyttat och trivs hittills väldigt bra med hur vi satt upp dem. Har tre lampor med glasskärm (handblåst vackert glas) men där har vi svaga lampor och de fungerar mer som mysbelysning. Funderar också på att skaffa en fönsterlampa i ett rum där det står en gatlykta utanför som lyser in i rummet. Tänker att det kanske förminskar känslan av att det lyser in på en (vilket är lite otrevligt på något sätt tycker jag)

    Ville bara säga att det blir så otroligt mycket mysigare i ens hem och enklare att leva, läsa, göra saker när man har rätt belysning! Så tack till dig för det!

  • Britta skriver:

    Åh, äntligen!
    Jag har funderat ihjäl mig på varför denna nakna-glödlampa-trenden och klarglas-lampskärmar är så stor i hem och på helt fel ställen. Ingenting smakar bra vid middagsbordet med fel belysning! Jag har haft debatter med vänner om detta. Med rätt belysning över ett matbord kan till och med en skål havregrynsgröt se god ut (eller att befinna sig i ett rum och inte kunna slappna av och det beror på att det är belysningen). Jag mkt glad över mitt val av en enkel halogen PAR38 lampa över mitt köksbord med dimmer sen många år tillbaka. En varm riktad belysning man kan sitta länge vid. Dock en utdöende lampmodell, men hoppas kunna hitta samma fina effekt med LED men inte lyckats än (och tar gärna emot tips).

    Tack Frida för ett bra inlägg!

  • Underbart inlägg. De skärmlösa lamporna är inte någon favorit. Jag har dock en i sovrumstaket på landet, haha. Men taklampor är för mig mest städbelysning.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.