Annons

Local hero: String®

Inlägget är reklam i samarbete med String Furniture


Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och belysa kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en lite roligare och mer lärorik annonsform.


String-hyllan blev en del av det svenska folkhemmet för över 70 år sedan – tack vare Bonniers förlag. Tillsammans med Svenska slöjdföreningen utlyste de nämligen en tävling 1949 där de uppmanade Sveriges alla formgivare att ta fram en ny bokhylla efter ett antal specifika krav: Den skulle vara funktionellt designad, smart och enkel att packa samt tidlös till sin utformning.

Nisse & Kajsa skickade in sitt bidrag och gick segrande ur tävlingen. Hyllsystemet kallades först BFB-hyllan (Bonniers Folkbiblioteks Bokhyllan), efter tävlingen – men bytte snart namn till String. Detta blev startskottet på varumärket och utvecklingen av hyllsystemet String® som har fortsatt att pryda hem i Sverige och runt om i världen sedan dess.

Nisse och Kajsa Strinning träffades när de båda studerade arkitektur på KTH i Stockholm. Idén till de klädda stålgavlarna hämtade Nisse från ett diskställ i punktsvetsad järntråd som han hade tagit fram som ett elevarbete på KTH. Det sägs att Nisse sedan fick snilleblixten till hyllsystemets grundidé (med den väggmonterade sidostegen i stället för att traditionellt väggfästa hyllplan) när han satt och funderade på toaletten.

Kajsa vidareutvecklade sedan formen och sägs vara den som ligger bakom de mjukt rundade detaljerna på gavlarna. Idag har systemet utökats med mängder av färger och material som kan byggas ihop på oändligt många olika sätt. Alla kombinationer är långt ifrån upptäckta!

Visste du att

  • Namnet String® är inspirerat av parets efternamn och släktgården Strinningen i Härnösand
  • Alla produkter i String-systemet produceras i Sverige.
  • Stringhyllorna som producerades 1949 går att kombinera med dem som tillverkas idag.
  • 1962 fick String® Design patent på sitt koncept och i ett slag fick 32 plagiatörer lägga ner sin tillverkning.
  • 2005 ritade Nisse Strinning en måttanpassad bokhylla för pocketböcker med 15 cm breda hyllplan som kallas String® pocket.
  • Nisse Strinning föddes i Kramfors, växte upp i Örnsköldsvik och tog studenten i Sundsvall. Kajsa Strinning växte upp i Örnsköldsvik.
  • När FN-skrapan inreddes skruvades det upp String-hyllor i alla kontor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.