Annons

Inredningskunskap: Gardintyger och släpljusfällan

Har ni tänkt på att man sällan köper gardiner så som man ser dem i sitt ”naturliga element”. Alltså hängandes mot ett fönster med dagsljus som skjuter in sidledes, mot tygets baksida. Istället bedömer man ju ofta gardinerna när de hänger i butiksljus med starka spotlights i taket, som riktas uppifrån ned – mot tygets framsida. Det kan ge ett onaturligt släpljus som inte alltid motsvarar de förutsättningar du har hemma hos dig. Och de flesta tygkvalitéer och mönstrade textilier ser ju faktiskt väldigt olika ut beroende på hur ljuset faller på dem.

Eftersom dagsljus också kan variera lite i färgtemperatur beroende på vilket väderstreck fönsterna i ditt rum vetter åt så kan även den upplevda färgen på exakt samma gardintyg upplevas olika i olika rum hemma hos dig. För att undvika felköp ska man därför (precis som med väggfärg) låna hem och testa tygproverna vertikalt, framförallt mot det fönster där de är tänkta att hänga – innan man slår till. Låter som ett banalt råd men hur ofta gör vi egentligen det? Om man betänker att det går åt ca 2500 liter vatten bara för att producera en enda t-shirt så kan ju några onödigt felköpta gardiner under en livstid vara ett väldigt slöseri – med mer än din ekonomi.

Kategorier:

Kommentarer

  • Moa skriver:

    Vissa mönster syns ju inte alls heller om solen lyser igenom gardinerna. Linne fungerar ju så. Köpte ett par i linne för några år sedan där detta var fallet. Som tur var skulle jag ha dem till draperi i hallen framför kläderna, men är glad att jag ändå fick den lärdomen.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.