Annons

Stylingknep: Kakel och linjer

Arbetskostnaden för att kakla ett kök varierar beroende på vilka plattor du väljer hur de monteras. En enkel tumregel är; Ju mindre plattor desto mer arbetstid. Det är en krass anledning till att stora kakelplattor har blivit så vanliga i nyproduktion på senare år. De är helt enkelt mer kostnadseffektiva för byggbolagen. 

Men om man linjerar 60×30 cm breda plattor med 60 cm breda köksskåp är risken stor att man förstärker det många tycker är en utmaning med nyproduktion – de raka linjerna. Kaklet bildar ett repetativt mönster med långa horisontala linjer. Ett enkelt trick för att komma runt det? Välj en kakelssättning som bråkar med ögat och förskjuter linjerna på mitten – istället för att understryka dem från golv till tak! Exempel nedan.

Kategorier:

Kommentarer

 • Marita skriver:

  Förlåt men jag förstår inte riktigt hur du menar ????

  • Frida Ramstedt skriver:

   Man kan antingen välja att låta linjerna löpa raka från golv till tak, eller bryta dem i mittenpartiet. Smaksak förstås. men tips att tänka på när man väljer storlek på plattorna och sätningsmönster beroende på vad man vill uppnå för känsla. Stram eller mer livlig.

  • Emma skriver:

   Öh? Ser du inte att bilderna till vänster ser fyrkantiga och trista ut när de stora plattornas linjer möter skåpens? Till höger bryter kaklet av och fångar blicken + får bort alla linjer som förstör helheten.

 • Tiarana skriver:

  Kaklet som bryter mot linjerna i skåpen är ju geniala! Ser ut som om köket är mycket större/bredare än de som går i linje????????☺️

  • Frida Ramstedt skriver:

   Det är inte exakta Cad-ritningar utan mer ett försök till principiell förklaring. Hoppas du kan ha överseende med att det inte är millimeterprecision i skissen.

   • Sara skriver:

    Nä, nu hänger jag inte med…. ???? Jag upplever att ditt svar är ett ”försvar” på Tiaranas kommentar men jag förstår inte varför ????‍♀️ Vad menar du med ”hoppas du kan ha överseende med att det inte är millimeterprecision i skissen”?

    Jag tolkar Tiaranas kommentar som ett ”aha-moment”, att du har lärt henne något med ditt inlägg och dina illustrationer. Inte som att hon kritiserar dina skisser?

    • Frida Ramstedt skriver:

     Jag läste för snabbt, men det är en optisk synvilla att den ena är större än den andra 🙂

 • Rakel skriver:

  Stora plattor är mer tidskrävande än små. Kräver 2 händer när du jobbar och är betydligt mer känsliga för ojämnheter i underlaget.
  Det absolut billigaste man kan sätta (badrum som kök) är 15x15cm i halvförband.
  /f.d plattsättaren

  • Sofia skriver:

   Det stämmer inte! Vi har gjort kök, tvättstuga och två badrum. Varje gång har offerten beräknats utifrån stora plattor. När vi sedan har valt mindre så har det blivit dyrare, vilket samtliga tre involverade plattsättare har informerat om innan.

   • Sandra skriver:

    Jag har samma erfarenhet som du. Vi fick offert sen när vi gick in på detaljer att vi ville ha 15×15 i halvförband så kostade det mer.
    Tar man däremot extremt stora plattor kan jag tänka mig att de är svåra att jobba med men i badrum skulle jag tro att det är mindre jobb med ex 20×40 är 15×15.

   • Rakel skriver:

    Alla plattsättare jag känner till tar ut pristillägg för storformat, inkl jag själv när jag höll på.
    Dessutom får man vid ackordslön tidstillägg på ackordet när plattstorleken överstiger 850 cm2, alltså redan vid 25×40 plattor vilket är mycket vanligt i nya lägenheter. Sen ytterligare tidstillägg vid 1000 cm2 osv
    Mosaik ger även det tidstillägg.

    • Anna skriver:

     Är det inte robotar som kaklar e badrum i i nyproduktion? Badrummen sätts på fabrik och där går stora plattor snabbare än många små i knepig sättning.

     • Sandra skriver:

      Det finns men, det är absolut inget som är standard. Jag har bara stött på det i ett enda projekt, och då var byggherren inte nöjd med ojämnheterna på fogbredden (som roboten gjort) så vissa badrum fick göras om… :/

      Min tolkning av storleken är att större plattor är trendigt. Det är i alla fall vad kakelleverantörerna säger till oss på arkitektkontor. För små är pilligt = dyrt, för stora är otympliga och kräver att snickarn varit noga med underlaget = dyrt.

 • Anna skriver:

  Finns det några motsvarande tips för kakel och klinker i badrum? Ska storleken på väggen kakel synka med klinkerplattan på golvet? Kan man lita ögat att badrummet uppleva större beroende på om kakelplattan är liggande eller stående? Storleken på kakelplattan? Blankt eller matt kakel?

 • Mimmi skriver:

  Ytterligare en sak att ta i beaktande beträffande storlek på plattor är att många idag väljer sten och ´betong´-plattor. Plattsättning med stora plattor kan då kräva mycketsågning, vilket är tidskrävande. Tiden att plattsätta kan då lätt fördubblas . Snyggt men dyrt.

 • Tilda skriver:

  Vad är din tanke om att sätta kakel från golvet till 3/4 upp på väggen i ett kök?
  Fick kommentar av snickaren att han aldrig sett kakel ner till golvet?!
  Tänker mig lite restaurang inspirerat så där ????‍♀️

 • Åsa Widmark skriver:

  Hittade ditt inlägg när jag surfade runt för råd om kakelmönster. Vi ska flytta till nyproduktion sommaren -25. Men köksluckor, golv mm ska beslutas nu… Finns vissa ”stilpaket” att hålla sig inom ( Marbodal). Vi har valt vit slät kökslucka, borstad knopp som beslag.

  Hur ”borde” kaklet sättas? Vill ha det ombonat, men inte lantligt. Inte FÖR rakt och stelt, som det kan bli när allt är nytt. Kan inte bestämma mig om vi ska ha rakt eller halvförband, det är dom val man kan göra. Kaklet är vitt, blankt, 10×20 cm. Finns även en stor stående platta om man vill, den är 25 x 50 tror jag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.