Annons

Inredningskunskap: Bländning vid sittgrupper

Ljuset från en lampa kan upplevas helt olika när man står upp eller sitter ner. Det är viktigt att tänka på när man planerar sin ljussättning, inte minst intill soffor och fåtöljer. Ändå är det lätt att glömma bort när man tittarinspirationsbilder i magasin och på nätet (där lamporna alltid är släckta).

Öppna lampskärmar som placeras ovanför huvudhöjd kan lätt blända dem som hamnar under dem. Välj därför en armatur med raster eller täckt undersida (exempelvis tygskärmar som är slutna) så att man inte kan titta rakt upp i ljuskällan.Samma princip, fast omvänt, gäller för lågt placerade lampor intill sittplatser. Där kan breda öppningar i ovankant göra att man får fri sikt rätt ner i det bländande glödljuset. Undvik därför att ställa vida lampskärmar och lampor med starkt uppåtriktat ljus vid soffor och fåtöljer.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sofia skriver:

  Tack för dessa matnyttiga inlägg som får mig att se min egen inredning med nya ögon. Tack!!

 • 2700Kelvin skriver:

  Ett alternativ om man vill ha ljuset på exempelvis ett soffbord för att spela spel eller likande och inte vill ha rundstrålande ljus kan man välja en ljuskälla med nedåtriktat ljus med toppspegling / toppspegel. Ibland räcker det faktiskt med en matt ljuskälla, vilket inte bländar som dem i klarglas. Ha kul inred massor med ljus 😀

 • S. skriver:

  Men jaaaaa…. Stör mig alltid på hur ful man blir i ansiktet med starkt ljus ovanifrån. Hej hej extra synliga skuggor i rynkorna ????????

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.